Una gran segona part dona la victòria als blaugranes

Després de patir molt en els primers 20 minuts de partit, arribant a perdre de 15 punts, una segona meitat modèlica ha permès al Barça guanyar un partit que semblava impossible. La perseverança, la millora en defensa i el joc descarat de l’home sense por, Rokas Jokubaitis, liderant l’equip en els moments claus ha estat decisiu. Com ho ha estat un triple inversemblant d’Àlex Abrines a les acaballes del matx. No havia anotat cap punt fins al moment, quan després d’agafar una pilota solta que havia lluitat en el rebot Nikola Mirotic, el mallorquí ha convertit un triple que donava quatre punts de renda, quan quedaven per jugar-se 26 segons de partit. Sense dubte, la jugada del partit.

Mal inici local

Les coses s’iniciaven malament pels locals, que tot i avançar-se al marcador amb dos tirs lliures transformats per Nico Laprovittola, perdien molt aviat el control del matx per culpa de la seva fluixa defensa que permetia tirs massa fàcils als taronges. Entre una cistella i addicional transformat per Kyle Alexander i un triple de James Webb III, la renda valenciana arribava als quatre punts, després de les cistelles que havien anotat Laprovittola i Nikola Kalinic, 6-10.

Un nou triple visitant, ara de Chris Jones, augmentava la renda forastera fins als 7 punts, 6-13, fet que obligava el tècnic local a demanar temps mort. El passi per la banqueta no soluciona els problemes dels locals, que veuen com el marge visitant creix fins als 11 punts, 6-17. Jasikevicius fa sortir al seu compatriota Jokubaitis a pista. Seus seran cinc punts seguits, cistella i triple, per fer pujar un pèl l’autoestima local, 11-18.

Els taronges, però insisteixen a aprofitar la fluixa defensa local, fent arribar el seu avantatge als tretze punts després d’un triple de Jasiel Rivero i dos tirs lliures transformats per Klemen Prepelic. Tres tirs lliures convertits per Jokubaitis apaivaga la ferida local deixant el marge foraster en deu punts, 14-24, quan finalitza el primer capítol.

Els visitants amplien la seva renda en un altre mal quart dels de casa

Tot i que les coses semblen millorar pels blaugranes, Sertac Sanli anota dos tirs lliures i Kyle Kuric converteix una cistella, 18-24, els problemes en el control del rebot defensiu dels locals són a hores d’ara una font de problemes irresolubles per uns locals que patiran un parcial 0-6, culminat en una cistella amb addicional de Rivero que augmenta la renda valenciana, 18-30.

El joc local és poc fluid perjudicat per les pèrdues de possessió que regalen situacions favorables als visitants que fan arribar la seva renda als catorze punts, 18-32. Anota un tir lliure Jan Vesely abans que Oscar Da Silva culmini un contraatac pel 21-32. Després d’un tir lliure anotat per Jokubatis, quatre punts consecutius dels valencians obliguen Saras Jasikevicius a demanar un nou temps mort.

Les coses no rutllen per uns locals que no troben la fórmula per superar a uns taronges que estan fent un partit molt seriós. Anoten Laprovittola i Vesely, abans que Rivero converteixi un altre triple que fa arribar la renda visitant als quinze punts, 26-41. Entre Laprovittola i Vesely redueixen el marge taronja fins als nou punts, 32-41. Una cistella de Webb deixarà en onze punts l’avantatge valencià, 32-43, quan el matx arriba al descans. Les coses hauran de canviar molt en la segona meitat si els blaugranes volen aconseguir la victòria.

Canvi de guió

El cert és que quan comença la segona part hi ha quelcom de diferent en la posada en escena local. Ara es defensa amb molta més intensitat i es recupera el control del rebot defensiu. Un triple de Laprovittola és un altre senyal que les coses han canviat. Respon Webb III també de tres, però serà una anècdota. Nikola Mirotic fa els seus primers punts del matx des de la línia. A un nou triple de Laprovittola el segueixen dues cistelles més de Mirotic, la primera al pal baix, que escurcen la renda valenciana fins als cinc punts, 44-49.

L’escenari s’ha capgirat. Ara qui pateix per anotar són els forasters que veuen com de cop i volta el seu còmode avantatge s’està desfent. Els locals es deixen la pell en cada rebot, en cada defensa. Dues errades en el tir lliure de Vesely trenquen el clímax, però els valencians continuen patint molt a l’hora d’anotar. Una nova cistella al pal baix de Mirotic, 46-49, obliga a Àlex Mumbrú a demanar temps mort. La pausa no li serveix de res perquè Vesely deixa el marge taronja en només un punt, 48-49.

El matx arriba al darrer quart molt igualat

Un triple de Shannon Evans fa respirar a uns valencians que començaven a sentir la pressió damunt seu. Però Mirotic torna a deixar les coses igual en anotar també de tres, 51-52 a 3.01 per la fi. La intensitat del joc correspon a com si el matx estès en el darrer quart i en realitat estem al final del tercer període. Webb III anota cinc punts seguits, triple i cistella després de rebot ofensiu per donar encara més aire als seus, 51-57.

A 2.13 per la fi del tercer període, el tècnic lituà demana temps mort. Farà un canvi que sembla esbojarrat, però que serà clau. James Nnaji substitueix a Vesely. El jove nigerià aporta determinació i energia al joc interior culer. Seves seran les dues següents cistelles locals, una esmaixada i un contraatac, per tornar a posar el matx en un puny, 55-57 a 1.06 per la fi del tercer quart. Les cistelles que anoten Rivero i Mirotic deixen les coses iguals a manca dels darrers 10 minuts de partit, 57-59.

La defensa blaugrana minimitza l’atac taronja

Quan comença el darrer període, el matx s’iguala gràcies al fet que Tomas Satoransky recupera una pilota en defensa i culmina la contra per deixar el partit empatat a 59. Anota Rivero amb Satoransky responent amb un triple que posa per primer cop als locals al davant des del 2-0 inicial, 62-61. Desfà l’avantatge culer, un triple de Jaime Pradilla. Nnaji després de rebot ofensiu empata a 64.

El partit ara és un cúmul d’emocions. Laprovittola anota un triple que donen tres punts de renda als locals. Renda que mantindrà Kalinic des de la línia, 69-66. Els valencians aprofiten una pilota perduda per Laprovittola per capgirar, altre cop, el marcador, 69-70. Queden 4.58 per la fi quan Saras demana un temps mort. Vesely entra per Nnaji. Laprovittola anota dos de tres tirs lliures abans que Kalinic anoti cistella i addicional per fer arribar el marge culer als quatre punts, màxim avantatge en el partit pels locals fins al moment, 74-70.

En un final trepidant, els blaugranes s’acaben imposant en dominar les seves emocions

Els valencians no poden amb la intensa defensa local que no permet cap tir còmode. Ja ho deia Svestislav Pesic, “no hi ha grans tiradors, hi ha males defenses” i ara la defensa blaugrana és de les molt bones. Amb tota la pressió del món, Alexander falla un tir lliure a 3.53 per la fi. Se succeeixen els tirs fallats en les dues pintures fins que Webb III anota dos tirs lliures quan queden 1.36 per jugar-se, 74-73. L’home sense por, Jokubaits, anota. La resposta forastera arriba de les mans de Jones pel 76-75.

Al partit li queden 56 segons. L’atac blaugrana acaba amb un tir fallat per Laprovittola. En la lluita pel rebot, la bola se l’emporta Webb III, qui lluitant per la possessió perd el control de l’esfèrica que queda rodolant per la pista. Abrines l’agafa i immediatament llança de tres convertint el triple a 31 segons per la fi, 79-75. Mumbrú demana temps mort. La jugada valenciana acaba de forma abrupta perquè Abrines recupera la pilota. Jokubaitis des de la línia anota els dos tirs lliures quan queden 22 segons. La jugada dels taronges acaba amb un triple fallat per Jones i el rebot és capturat per Kalinic. Com que els valencians renuncien a defensar i els locals renuncien a atacar, els deu segons s’esgoten sense que passi res. Soferta i treballada victòria blaugrana que continua empatat amb el primer classificat de l’ACB amb 16 victòries i tres desfetes.

@PBBMeritxell

Estadística