Merescuda victòria d’un Barça amb les idees molt clares

De nou, després d’un partit ben controlat al darrere i amb un atac prou encertat, els blaugranes han aconseguit una meritòria victòria en una pista força complicada com és la de Vitòria-Gasteiz. Els homes de Sarunas Jasikevicius han sortit molt encertats en el triple en els primers compassos del matx. Però com era d’esperar, ha arribat la resposta local en forma d’intensitat defensiva i un esmolat atac. Ha estat aleshores quan els visitants han fet valer la seva superioritat en el rebot, tant ofensiu com defensiu, deixant als homes de Joan Peñarroya sense massa resposta.

Tot i començar amb cinc triples seguits, els blaugranes no acaben de controlar el partit

El matx començava, ja ho hem dit abans, amb un Barça imperial en el triple. Fins a cinc cops han anotat des de més enllà de la línia del 6,75. Ho han fet quatre jugadors diferents, Nikola Mirotic, Tomas Satoransky, Nico Laprovittola i Nikola Kalinic, qui ha estat l’únic dels quatre que ha anotat dos cops. Davant aquest desplegament ofensiu dels visitants, poca cosa podien fer els locals. Malgrat que han respost anotant tres cistelles, una d’elles triple, Tadas Sedekerskis, només podien retallar lleugerament el marge foraster, 7-15 quan s’havien disputat 3.14 de partit.

Òbviament, la ratxa dels barcelonistes s’ha acabat, però havien obert forat al lluminós. Una cistella de Laprovittola mantenia la renda, 9-17, obligant el tècnic local a demanar temps mort. La pausa ha fet efecte. Tallen de soca-rel l’encert foraster i reafirma als locals,  que han començat a retallar el desavantatge, fins al punt d’arribar a capgirar el marcador un parell de minuts més tard, quan Rokas Giedratis anota i falla l’addicional pel 18-17.

Els visitants resisteixen l’embranzida local

Ara és Saras Jasikevicius qui demana temps mort per recuperar la moral dels seus. Una cistella al pal baix de Sertac Sanli, bons minuts del turc, tornava a avançar als culers. El d’Edirne ha tornat a anotar retornant als seus al davant a l’electrònic, abans que un triple de Vanja Marinkovic donés dos punts de renda als locals. L’encarregat d’empatar ha estat Oscar Da Silva, quan un segon triple de Marinkovic augmentava fins als tres punts, la renda local, 26-23.

Com es pot comprovar en aquesta fase del partit, les defenses brillaven per la seva absència, amb els dos atacs fent estralls a les pintures contràries. Un tir lliure convertit per Laprovittola deixa el marge local en dos punts. Marge que creix gràcies a dos tirs lliures de Markus Howard, el tirador més en forma dels locals amb una mitjana de 23,2 punts per partit i amb un extraordinari percentatge en el triple de 54,7% d’encert. Dues cistelles de Rokas Jokubaitis serviran per acabar el primer capítol amb empat a 28.

Els blaugranes tornen a dominar

El segon període comença amb el Barça recuperant el comandament al lluminós gràcies a una cistella al pal baix de Da Silva. Avantatge que es recuperara, després de 2 de 3 tirs lliures transformats per Howard, gràcies altre cop a Sanli. Entre Cory Higgins i un cop de palmell del pivot turc, avui Jan Vesely no ha jugat, el marge català arriba als 4 punts, 32-36, amb els bascos patint força per superar la bona defensa que ara fan els homes de Jasikevicius.

Els llançaments locals no són còmodes i a més els forasters dominen a plaer el seu rebot defensiu. Així les coses, el marge barcelonista arribarà als deu punts després de cistelles de Jokubaitis i Higgins i una espectacular esmaixada de James Nnaji a passi del base lituà, 32-42. Els locals ho intenten, sense massa sort, fins al punt que de tir lliure, dos de Mirotic i un de Jokubaitis mantenen els deu amunt, 35-45.

Mirotic desaprofita un tir lliure per falta tècnica assenyalada a Peñarroya, fet que aprofiten els locals per reduir fins als cinc punts el marge culer, a conseqüència de cinc punts anotats per Daulton Hommes, una esmaixada en un contraatac i un triple, 40-45. La primera part acaba després d’una cistella de Mirotic que deixa el 40-47 que hi ha al marcador quan els dos equips marxen als vestidors.

Recuperació local que deixa el partit en un sospir

La segona meitat comença amb els locals disposats a recuperar terreny al lluminós. Per part blaugrana no es fan bogeries i gràcies a una cistella de Mirotic i un triple de Satoransky es respon a la cistella de Maik Kotsar i al triple de Darius Thompson per deixar les coses iguals, 45-52. Gràcies als tirs lliures, Mirotic, es manté l’avantatge abans que una cistella amb addicional transformat per Satoransky, l’augmentin fins als vuit punts, 49-57.

Un atac malbaratat per Nanji, permet que els locals descomptin quatre punts de la renda forastera, sent el mateix Nnaji qui gràcies a un rebot ofensiu, anoti, això si fallant l’addicional pel 53-59 a 3.54 per la fi del tercer període. L’atac blaugrana passarà per un mal moment, en el qual no pot superar l’agressiva defensa local i això permet que els bascos retallin el marge. Gràcies al tir lliure, tres de Kalinic i dos d’Higgins l’avantatge culer és ara de cinc punts, 59-64, abans que des de la línia Rokas Giedraitis i Sedekerskis el deixin en la mínima expressió a manca dels darrers deu minuts, 63-64.

La defensa blaugrana clau a l’inici del darrer període

El darrer període no podia començar millor pels blaugranes, triple d’Abrines. L’avantatge de quatre punts el manté des de la línia Jokubaitis. Da Silva falla dos tirs lliures. Jokubaitis assumeix la responsabilitat anotant el 67-71. Els locals tornen a passar força problemes per anotar des de l’exterior i això fa que Da Silva esmeni els seus errors des de la línia anotant cistella i addicional per fer arribar la renda blaugrana als set punts, 67-74, quan queden 6.24 per la fi. Marinkovic fallarà com abans li havia passat a Mirotic, en un tir lliure per tècnica a en Saras, abans que un nou triple de Satorasnky, molt bo el partit del txec, torni a fer arribar la renda blaugrana als deu punts, 67-77. Queden menys de cinc minuts de partit i a la banqueta local s’encenen tots els llums d’alarma.

Els visitants dominen amb solvència el tram final del matx

Peñarroya demana un temps mort, per exhortar a un darrer esforç als seus jugadors. L’atac local acaba amb rebot blaugrana que no serveix per augmentar la renda perquè Kalinic erra en un triple. Ara qui no falla en el seu intent triple és Thompson qui retalla el marge culer, 70-77. Set punts de renda que creixeran gràcies a dues cistelles de Mirotic, la segona amb rebot ofensiu inclòs, pel 70-81 a 2.36 per la fi.

Anota Kotsar moment en el qual és Jasikevicius qui demana un temps mort. Després que Mirotic falli un triple, és Hommes qui en transforma un pel 75-81 a 1.41 per la fi. Una cistella de Satoransky calma les coses. Un rebot ofensiu dels locals, permet a Howard transformar la seva única cistella en joc, un triple pel 78-83. N’havia fallat sis abans. A 20 segons de la fi ,Jokubaitis des de la línia tanca l’anotació, 78-85, perquè a 10 segons per la fi una recuperació de Kalinic sobre Thompson acaba amb les poques esperances que els hi quedaven als baskonistes.

FCB&Euroleague