Un mal inici de partit condemna al Barça

Malgrat la bona disposició de tothom a l’hora de rebre al vigent campió de la competició, els blaugranes han ensopegat en els mateixos errors de molts altres partits, fent un mal inici de matx. Mal inici que ha marcat el desenvolupament del joc. Perjudicats pel poc encert en el triple, 3 de 14, en els tres primers quarts, els homes de Saras Jasikevicius han jugat molt de temps angoixats perquè els rivals dominaven el matx, gràcies sobretot al seu encert en el llançament de tres, 12 triples pels visitants en els mateixos tres primers períodes.

Però quan tot semblava que s’arribaria a un final fàcil per l’equip otomà, una reacció heroica liderada per Cory Higgins ha arribat a posar la diferència al marcador en només tres punts favorables als visitants, 75-78. En els 13 segons que restaven de joc, no s’ha produït cap error visitant i el matx s’ha acabat amb una derrota més, la quarta ja, que el Barça pateix aquesta temporada al Palau.

Els blaugranes, angoixats, no poden amb els turcs en un primer quart desesperant

Com hem dit al començament la posada en escena ha estat magnífica. Un Palau ple a vessar. La corresponent xiulada dedicada al peculiar tècnic dels turcs, Ergin Ataman. I el més important, l’equip força motivat. Doncs tot això s’ha desplomat com un castell de cartes en un tres i no res. En la primera possessió forastera, anota Tibor Pleiss, Nico Laprovittola falla el seu tir just abans que arribi el primer dels triples turcs, d’un dels malsons pels locals, Vasilije Micic, 0-5 com aquell que no vol.

A partir d’aquí, els barcelonistes molt pressionats han intentat recuperar terreny, però quan s’han adonat estaven perdent 0-9, fet que no feia més que augmentar el seu neguit. Un contraatac de Nikola Mirotic aixeca la moral, però el segon triple foraster, Chris Singleton, un altre exblaugrana, com Pleiss, augmenta la renda visitant fins als deu punts, 2-12.

El pas per la banqueta pel temps mort que demana el tècnic lituà, sembla refer els ànims locals. Entre un triple de Kalinic i un cop de palmell de Nikola Mirotic, es mantenen les coses 7-14, però en realitat tot això era un miratge, perquè de nou augmenten la producció els turcs, fins que un triple de Micic fa arribar la renda als dotze punts, 7-19. Un segon temps mort demanat per Saras només serveix per mantenir el desavantatge al final del primer capítol, 9-21, amb els dos darrers punts locals anotats per Da Silva

Els locals no acaben de reaccionar

Com era evident, els locals es trobaven en la tessitura de nedar contra corrent, perquè als otomans els hi sortia tot de cara. Anota Sertac Sanli, amb resposta en forma de triple d’Amath M’Baye. Quan Sanli torna a anotar, ara la resposta serà una cistella de Rodrigue Beaubois i un triple anotat per Shane Larkin, qui fa la seva primera aparició en el partit. No serà l’última, ni molt menys, 13-29.

Amb els locals anant de corcoll, anotar és gairebé un miracle, el matx està dominat per l’estratègia turca. Una cistella d’Higgins i tres de consecutives de Mirotic, serveixen per reduir un pèl el marge foraster, 21-31, tot just abans d’un triple de Beaubois pel 21-34.

Després de dos punts més dels turcs, arriba el segon triple local, Mirotic, per tornar als dotze punts de desavantatge, 24-36. Ja en el tram final de la primera meitat, dos tirs lliures anotats per Kyle Kuric i una cistella de Jan Vesely, serviran per reduir lleugerament el desavantatge deixant-lo en onze punts, 28-39, quan finalitza el primer temps perquè per part turca Larkin havia transformat el seu segon triple de la nit.

L’avantatge dels turcs s’amplia

Tal com estan les coses, els blaugranes necessiten fer un bon tercer quart per tenir opcions a la victòria. I en la primera jugada, Laprovittola perd la pilota. Tot i això, els turcs no anoten i si ho fa Mirotic després de rebot ofensiu. La gerra d’aigua freda arriba en forma de triple de l’inevitable Larkin, especialitzat a posar vinagre a la ferida del rival. L’equip local ha de continuar nedant contra un corrent que cada cop té més potència. Tot i això, sembla que es refan, cop de palmell d’Àlex Abrines, cistella amb addicional fallat per Mirotic. Ara la resposta turca arriba de les mans de Micic qui torna a transformar un triple. Anota al pal baix Vesely, i altre triple, ara de Larkin, 36-48.

Els dotze punts de renda dels turcs semblen una condemna. Anota des de la línia Mirotic qui junt amb Higgins mantenen els dotze punts per sota, fins que un nou triple de Larkin, la fa arribar als quinze, 40-55. Ara més que un partit de bàsquet, el matx sembla que el dentista s’ha instal·lat a casa per fer de les seves. Una cistella amb addicional de Laprovittola vol ser un cop d’aire fresc, però un altre 0-5, culminat amb un triple de Micic fan encara més gran la ferida, 43-60. Un triple de Rokas Jokubaitis i una cistella d’Higgins fan que el mal de dents que els deixa l’estomatòleg sigui “només” de catorze punts quan s’arriba al darrer període, 48-62.

Quan semblava que avui no hi era, la màgia del Palau apareix una estoneta

A l’inici del darrer capítol tot sembla dat i beneit. I més quan torna a anotar Beaubois pel 48-64. Un tir lliure d’Abrines i una cistella de Sanli generen il·lusió, que queda en no res per un nou triple de M’Baye. Anota Higgins abans que arribi un altre triple del mateix M’Baye que aspira a entrar en la galeria de malsons blaugranes, 53-70. La defensa local està sent de fireta.

En Saras demana un temps mort per recompondre la situació, però l’únic que passa és que la renda forastera arriba als divuit punts i encara gràcies, ja que Bryant Dunston falla un tir lliure, 53-71. Queden per jugar-se sis minuts i cinc segons. De cop i volta el Palau s’il·lumina. Cistella de Da Silva, contraatac d’Higgins i dos triples seguits del mateix Da Silva redueixen l’avantatge turc per sota els deu punts, 63-71 a 4.06. Ataman ha hagut de demanar dos temps morts en 1 minut i 18 segons, espantat perquè la màgia del Palau ha tret el cap.

El rellotge acaba de sentenciar als locals

Les coses continuen funcionant pels locals. Falla un triple Micic, cosa rara, abans que Higgins transformi dos tirs lliures. Ara qui anota és Kalinic, a 2.35 deixant el desavantatge local en tan sols quatre punts, 67-71, queden 2.34. Una cistella de Pleiss produeix un anticlímax, Jokubaitis intercanvia tirs fallats amb Larkin.

A 1.18 Jasikevicius demana un temps mort. Will Clyburn anota dos tirs lliures abans que Higgins deixi el 70-75 després d’un triple a 59 segons. Tot encara és possible. Després d’un tir fallat per Larkin, qui falla és Kalinic en un triple que hagués estat clau, però el rebot és d’Abrines qui fa el 72-75 quan queden 27 segons.

 

Micic fallarà el primer dels dos tirs lliures que llança deixant al lluminós un inquietant 72-76. L’atac blaugrana acaba de sobte per una pèrdua del mateix Abrines, en una altra jugada clau. Ara Micic no falla des de la línia pel 72-78 a manca de disset segons. Temps mort blaugrana, abans que Higgins transformi un triple a manca de 13 segons, 75-78. Clyburn anotarà els dos tirs lliures, el segon després d’una polèmica repetició per invasió d’Abrines, signant el definitiu 75-80 amb el qual acaba l’enfrontament perquè el triple desesperat d’Higgins troba el ferro.

@PBBMeritxell