Els blaugranes no poden amb la defensa italiana

Un Barça molt irregular ha estat incapaç de superar a una Virtus de Bologna que, com el darrer cop que va jugar en partit d’Eurolliga al Palau, ha estat superior a l’equip blaugrana. Aquell dia, el 18 d’octubre de 2001, la desfeta local va ser per setze punts 69-85. Avui ha estat per menys, però igual de dolorosa.

El cert és que Sergio Scariolo, li ha guanyat la partida a un Saras Jasikevicius que no ha trobat respostes suficients per capgirar el signe del partit en uns minuts finals en els que la bona defensa italiana ha fet impossible que els locals trobessin escletxes per on aconseguir llançar amb certa comoditat. El matx ha estat dominat gairebé en tot moment per una esquadra transalpina que ha respost perfectament als intents blaugranes de comandar un partit que des del mateix inici s’ha posat d’esquenes pels locals.

Les coses no comencen gens bé

Efectivament, ja des del salt inicial les coses no han anat bé pels blaugranes. La primera possessió ha acabat amb un tir fallat de Nico Laprovittola, mentre que Semi Ojeleye anotava el 0-2 inicial amb molta més comoditat. I aquest ha estat el signe del matx. Dificultat en els atacs locals, mentre que els italians patien menys per anotar. Els visitants s’avançaven fins a un 0-5 que tallava Kyle Kuric, avui titular per l’absència de Tomas Satoransky. Un triple del mateix Ojeleye disparava l’avantatge foraster fins al 2-8. Entre un contraatac signat per Nikola Mirotic i una cistella de Jan Vesey es retallava la renda forastera.

Després del primer triple dels catalans, Laprovittola, els italians responen amb un 0-5, culminat per un triple d’Iffe Lundberg pel 9-15. Era ja evident que avui el matx no seria gens fàcil per uns blaugranes superats per la defensa plantejada pels homes de Scariolo. Quan a 3.15 per la fi del primer capítol, en Saras demana un temps mort, el marge italià és de 9 punts, 10-19. Marge que es mantindrà després de cistella de Vesely i triples de Kuric i Àlex Abrines, perquè els visitants tornen a encertar des de més enllà del 6,75. Aquest cop és Alessandro Pajola qui anota de tres pel 15-24. La defensa blaugrana no pot aturar la sagnia, sent finalment Jordan Mickey qui deixa el 15-26 amb el qual finalitza el primer quart.

Els blaugranes, per fi, reaccionen

Tot i que les coses tampoc no comencen bé a l’inici del segon període, pilota perduda per Abrines, dos tirs lliures transformats per Ismael Bako, els locals milloren en atac gràcies a un Oscar Da Silva que com en els darrers partits continua reivindicant-se. Dos tirs lliures de l’alemany són l’inici de la recuperació blaugrana. Es millora en el rebot ofensiu mentre que en atac les coses milloren gràcies al fet que Cory Higgins anota dos tirs lliures, Sertac Sanli un triple, Da Silva torna a anotar, ara amb un cop de palmell, i una nova cistella d’Higgins, deixin les coses molt ajustades, 29-30.

Un triple d’Ojeleye trenca el moment blaugrana. Abrines també de triple recupera sensacions, però ara és Niccolo Mannion qui també de triple refreda el Palau, 32-36. Després de dos tirs lliures transformats per Laprovittola, els locals tornen a patir en atac on es fallen triples i es perden possessions mentre els de Scariolo tornen a obrir forat, 34-40. Dos tirs lliures del base de Morón, seguits de cistella amb addicional de Mirotic, ajusten el marcador, 39-40 quan a la primera part li queden poc més de 9 segons. Temps suficient perquè Lundberg anoti pel 39-42 que hi ha al lluminós quan els dos equips marxen als vestidors.

Als locals els hi manca continuïtat

La segona part tampoc comença bé pels locals. Cistella de Mam Jaiteh i triple de Lundberg per fer pujar la renda italiana als vuit punts, 39-47. Durant una estona, els locals milloren en defensa i això els permet recuperar terreny. Set punts consecutius de Kuric, dues cistelles i un triple, són el primer avís, 46-47. Els locals que estan fent els seus millors minuts en el partit, continuen descomptant punts al marcador, anota Vesely abans que un triple de Nikola Kalinic empati el matx a 51. Finalment, la bona ratxa culmina quan els locals, per primer cop en el partit es posin al davant després de dos tirs lliures anotats per Vesely, 53-51.

L’alegria durarà poc perquè altra vegada serà Lundberg qui de triple posi als de l’Emília-Romanya novament al davant en el lluminós. Avantatge que serà de tres punts després d’una pèrdua de Kalinic i la inevitable cistella de Lundberg, un malson pels locals. De tir lliure, Higgins, qui malauradament en falla un, i Laprovittola al transformar-ne un per una falta tècnica assenyalada al tècnic italià, tornen a deixar les coses molt ajustades, 55-56. Per segon cop s’avançaran els locals, gràcies a una cistella al pal baix de Da Silva, 57-56, però com abans l’alegria durarà poc. Anota Bako, mentre que Laprovittola fallarà un triple abans que una nova cistella de Bako deixi el 57-60 amb el qual s’arriba al darrer capítol.

Tot i començar malament el darrer quart, els blaugranes ho intenten…

Com no podia ser diferent dels altres quarts, les coses no poden anar pitjor pels locals a l’inici de l’últim acte. Pilotes perdudes, aquí cal reconèixer la bona feina en defensa dels transalpins, faltes en atac i tirs fallats és un bagatge molt pobre si vols guanyar un partit. Per sort, l’equip local controla el seu rebot defensiu i això permet que la ferida no sigui definitiva.

Després de dos punts, des de la línia per part de Da Silva, en gairebé quatre minuts de joc d’aquest darrer període, arriben dues cistelles locals, Kuric i Vesely, per mantenir l’esperança, 63-68 a 5.22 de la fi. Un triple de Milos Teodosic fa molt de mal 63-71. La resposta plena de coratge de Da Silva, sens dubte el millor blaugrana avui, vol revifar l’ànim culer. La cistella i addicional de l’alemany vol rebaixar el cop d’efecte del triple italià anterior.

…però els italians juguen millor els darrers minuts del partit

Vesely manté les coses des de la línia, abans que Mirotic després d’una pèrdua italiana, anoti cistella, però falli l’addicional pel 70-73 a 2.57 de la fi. Teodosic, tot i els seus evidents problemes físics, decidirà en la pràctica el matx en transformar un segon triple pel 70-76 a 2.34. La resposta local serà un triple fallat per Higgins.

A 2.03 en Saras demana un temps mort. La jugada local acaba amb un altre triple fallat, ara de Kuric. Una pilota robada per Lundberg a Laprovittola deixarà el matx decidit després de la cistella d’Ojeleye. La jugada es repetirà tot seguit. Recuperació de Lundberg sobre Laprovittola i cistella d’Ojeleye per deixar les coses totalment decidides a manca de 1.33, 70-80. Un inútil temps mort demanat per en Saras serà el precedent d’una nova pèrdua entre Laprovittola i Vesely a l’hora de traspassar la línia de mitja pista. Pajola des de la línia anotarà dos tirs lliures abans que Mirotic faci el mateix, 72-82. Un triple a onze segons de Laprovittola, a bona hora, tanca l’anotació local, mentre Lundberg culmina el seu bon partit anotant el vintè punt del seu compte, això si fallant el segon tir lliure, pel definitiu 75-83.

@PBBMeritxell