Un gran darrer quart dona al Barça la victòria a Madrid

El Barça s’ha emportat el primer clàssic del 2023 amb solvència, després de dominar al marcador gran part del matx sota el lideratge de Nico Laprovittola i Cory Higgins. El de Morón, exercint de base en els moments més calents del matx i el fillol de Michael Jordan sent determinant en la fase decisiva del partit. A més d’aquestes dues actuacions estel·lars, una altra de les claus del triomf cal buscar-la en el control del rebot. Les set captures més que el rival, amb 16 d’ofensives, han estat, sense dubte, decisives pels visitants.

Pluja de punts en un primer període sense defenses

El matx començava força bé pels forasters. La cistella inicial era de Tomas Satoransky i immediatament arribava una segona cistella per la recuperació de pilota que provocava el mateix base txec amb Nikola Kalinic culminant amb una safata pel 0-4. Renda de quatre punts que mantenien Nikola Mirotic des de la línia i Laprovittola, 4-8. Un triple lateral de Guerschon Yabusele volia marcar el camí als locals, però els blaugranes no es deixaven intimidar, Jan Vesely i el mateix Kalinic anotaven pel 7-12. Yabusele tornava a anotar tres punts, ara amb cistella i addicional.

Els forasters estaven concedint massa cistelles fàcils i això propicia un parcial 7-0 que posa al davant a l’equip blanc en el partit, 14-12. No tarden a reaccionar els culers. Ara són ells els que fan un altre parcial de 0-7 per tornar a manar de cinc punts després d’una cistella de Vesely, fonamental avui el pivot txec, una safata de Satoransky després de recuperació de pilota en primera línia de defensa, i un triple de Mirotic, 14-19.

Cal destacar el gran nivell anotador i el poc treball defensiu dels dos equips. Una jugada de tres punts, cistella i addicional de Dzanan Musa redueix el marge català, renda que serà de quatre punts després de la cistella anotada per Vesely. Un triple posterior de Laprovittola i una esmaixada del pivot txec fan tornar l’avantatge als cinc punts, a poc més de 2.05 per la fi del primer capítol. Una nova jugada de tres punts pels blancs, altre cop Yabusele, redueix el marge fins als dos punts, abans que una cistella al pal baix d’Oscar Da Silva, deixi l’avantatge en quatre punts. Vincent Poirier serà qui faci la darrera cistella del primer quart, pel 26-28.

Els locals dominen el segon quart

Tot i que el segon quart comença amb una pèrdua de Laprovittola, els blancs no treuen profit perquè Poirier comet falta en atac. Qui si anota i de triple és Sertac Sanli per tornar als cinc punts amunt pels forasters. Avantatge que primer manté Higgins i posteriorment amplia Da Silva amb un altre triple, 30-36. Sanli anota només un tir lliure per fer arribar la renda blaugrana als set punts, el màxim fins al moment.

Amb els dos equips defensant millor, els blancs tornen a reduir el marge fins a deixar-lo en dos punts. Una cistella després de rebot ofensiu de Mirotic, eleva el marge als quatre punts. Això serà una constant en bona part del partit, fins que una cistella de Musa culmina un parcial 6-0 per avançar als locals altre cop, 41-39.

Com ha passat abans, aquest avantatge no s’acaba de consolidar perquè entre un punt de tir lliure de Kalinic i una cistella després de rebot ofensiu de Laprovittola, tornen a posar als forasters al davant, 41-42 a manca de 2 segons 8 dècimes. Txus Mateo demana temps mort. La pilota la puja Sergi Llull qui aprofitant que no hi ha ningú que el defensi convertirà un triple llançat des de poc abans de traspassar la línia de mitja pista pel 44-42 amb el qual s’arriba al descans.

Els visitants es refan de l’ensurt

Les coses tornaran a capgirar-se a l’inici del segon temps. Els blaugranes faran altre cop un parcial 0-7, cistella de Vesely, dos tirs lliures de Laprovittola i un triple de Mirotic, que serveix per posar-los al davant al lluminós, 44-49. Ja hem dit que el fet d’anar i venir al marcador ha estat un constant avui. I ara qui fa un parcial important és l’equip local, 13-3, amb una cistella de Mirotic i un tir lliure de Laprovittola per part blaugrana.

Quan sembla que els forasters s’han ficat en problemes, apareix al rescat Sanli amb un triple molt rellevant, 57-55. Amb la millora del rebot defensiu per part blaugrana, les coses s’arreglen pels visitants. Una cistella d’Higgins culminant un contraatac i dos punts de tir lliure del base de Morón, tornen a capgirar l’electrònic. El marge blaugrana creixerà fins als quatre punts després d’una cistella amb rebot ofensiu inclòs de Da Silva pel 57-61. Tot i un temps mort demanat pels blancs, no poden amb la defensa culer i Vesely tancarà l’anotació del tercer quart anotant des de la línia un sol tir lliure pel 57-62 amb el qual s’arriba al darrer període.

Els blaugranes dominen el darrer període

L’inici de l’últim capítol és decebedor pels visitants. Vesely i Laprovittola perden possessions que són aprofitades pels locals per empatar el matx després que Mario Hezonja convertís tan sols un tir lliure, 62-62. El tècnic blaugrana fa entrar a Kalinic en el lloc d’Higgins. El de Danville marxa a la banqueta quan queden 8.23 per la fi. 33 segons més tard, el mateix Saras demana un temps mort. Mentre Higgins es va posant la samarreta d’escalfament, el lituà assegut a la cadira diu sense mirar-lo “Cory go for Kalina”. El mateix que l’ha fet asseure fa poc més de mig minut, ara li diu que surti a pista desfent el canvi anterior. Serà una decisió clau.

Un cop a pista, el que primer fa el de Danville és convertir un triple. Han passat 8 segons des de la seva reentrada quan al marcador puja el 62-65. Els blancs no poden amb la defesa catalana i en el següent atac visitant arribarà un triple fallat per Àlex Abrines, el rebot el desvia Vesely, la pilota la captura Laprovittola qui a continuació llança un triple que converteix pel 62-68 a 7.01 per la fi. El rebot ofensiu capturat pels blaugranes és el quinzè de la nit. A un triple de Yabusele respon de dos el de Morón, 65-70.

Benvinguts al show de Cory Higgins

Després d’una cistella de Walter Tavares el partit es convertirà en el show d’Higgins. Com un ganivet calent entrant a la mantega, es desfarà amb tres jugades similars de la defensa blanca culminant la ratxa amb un tir addicional pel 69-77 a 4.02 per la fi.

Tot i que la demostració d’Higgins els ha deixat molt tocats, els blancs trobaran al que posa una espurna d’intensitat, Gabriel Deck anotarà un parell de cistelles que intenten revifar als seus, però els blaugranes no ho permetran. Primer Laprovittola i després Higgins, convertits en el duet fantàstic, anoten cistella i triple per deixar les coses on eren, 73-82 a 1.43 per la fi. Temps mort del tècnic local. Anota Tavares qui a més en defensa col·locarà un tap a Higgins. L’atac blanc acaba amb tir fallat per Musa mentre que Laprovittola anota de contraatac el 75-84 que deixa el matx decidit.

Queden 50 segons per la fi. Després que Musa anoti dos tirs lliures, serà Higgins qui n’anoti només un, 77-85. Fa el mateix Tavares abans que Kalinic transformi la darrera cistella del matx. A 12 segons per la fi, Musa perd una pilota i l’equip blanc deixa de defensar, el 78-87 no canvia perquè Higgins fallarà un intent de triple.

Amb la victòria, els blaugranes queden empatats amb l’equip local al capdavant de la classificació de l’ACB amb 11 victòries i 3 desfetes.

FCB

Estadística