Meritòria victòria en la visita a la Pionir

En un partit agònic, el Barça ha donat un cop d’efecte a la Pionir de Belgrad. Després de fer un meravellós primer quart, l’equip ha entrat en una fase de desencert provocat per la intensa defensa local, amb la complaença del triplet arbitral, que ha deixat durant força minuts als blaugranes sense capacitat d’anotar.

La malastrugança en el tir ha retornat en el període final, i quan semblava que seria impossible donar-li la volta al marcador, l’encert en el triple, i la millora tant de la defensa com del rebot ofensiu han permès arribar a un triple inversemblant sobre la botzina de Nikola Mirotic que enviava, davant la sorpresa de l’afecció sèrbia i del mateix Dusko Ivanovic, el matx a la pròrroga.

En el temps afegit, els blaugranes han sabut portar el timó del matx, tot i l’estranya desqualificació patida pel tècnic blaugrana, Saras Jasikevicius, qui ha rebut dues tècniques en tan sols 27 segons. Aleshores i sota la direcció de Tomas Masiulis, l’equip ha sabut gestionar perfectament les emocions per finalment emportar-se una victòria que el manté en el pom de dalt de la classificació. El matx ha començat amb un petit retard provocat per la pluja de paperets que hi ha hagut sobre la pista d’una Pionir més Pionir que mai.

Primer quart de somni pels blaugranes

Com hem comentat unes línies amunt, el joc dels visitants en el primer quart ha estat fantàstic. Liderats per un encertadíssim Tomas Satoransky, responien des de més enllà de la línia de tres la cistella inicial de Filip Petrusev, un malson mentre ha estat a pista. Dos triples del base txec acompanyats de dues cistelles, Niko Laprovittola i Nikola Kalinic posaven als forasters al davant per sis punts, 4-10, que podien haver estat set si el de Subotica no hagués fallat el tir lliure addicional del qual ha disposat. Entre el mateix Kalinic i Jan Vesely, mantenen els sis punts de renda, 8-14.

A 5.30 per la fi del primer quart, Luca Vildoza, el base titular dels serbis ha de deixar la pista amb molèsties a la cama. No tornaria a pista en el temps que quedava de partit. L’única cosa a recriminar en la defensa blaugrana és que en aquests minuts admetia tirs massa còmodes dels locals. Però això ho corregia gràcies a l’encert en el triple. Dues cistelles més de tres de Satoransky feien arribar el marge als vuit punts, 12-20, amb el Crvena Zvezda d’Ivanovic sense trobar solucions a la demostració de tir que estan fent els blaugranes.

Un nou triple, ara de Kalinic, fa arribar la renda catalana als nou punts, 14-23. I tot això amb Mirotic sense fer cap punt. El de Pogdorica tampoc anotaria de tir lliure, ja que fallaria el dos que provava. Rokas Jokubaitis anota per mantenir els nou punts amunt, mentre Cory Higgins fa el mateix tot fallant un tir lliure, 17-26. Un cop de palmell de Sertac Sanli sobre la botzina de final del primer quart deixa el 17-28 amb el qual acaba el primer capítol.

El segon període comença amb domini blaugrana

El segon quart serà completament diferent. És evident que l’encert que havia tingut l’equip blaugrana no es mantindria en aquest segon període. Sobretot perquè els locals, alliçonats a la banqueta augmentarien de segur la seva intensitat defensiva. Però de moment el marge visitant creix gràcies a dues jugades de tres punts, cistella i addicional d’Oscar Da Silva i triple d’Àlex Abrines, 19-34.

Com era d’esperar les coses canvien. De moment els blaugranes arriben a les quatre faltes personals quan encara queden 7.23 per la mitja part. Entre l’augment defensiu dels locals que continuen fent cistella de manera massa fàcil i les errades en el tir dels forasters, el marge català es va retallant. El tècnic lituà demana un temps mort a 7.16 per la mitja part, però li serveix de molt poc. Un triple dels locals, el primer dels tres que anotarien avui, rebaixa el desavantatge fins a deixar-lo en vuit punts, 26-34.

La millora defensiva dels serbis canvia la dinàmica

Ara l’atac visitant no troba bones posicions ni de conya i això aixeca els ànims de la grada, recordem que estem a la Pionir, i en conseqüència dels jugadors. Els blaugranes es passen una bona estona sense fer res més en atac que no sigui perdre pilotes i fer mals tirs. En ple desgavell de l’atac, la defensa continua afluixant-se i finalment, com no podia ser d’altra manera, els locals li donen la volta al marcador després d’una cistella de Petrusev, el seu quinzè punt en el matx, pel 36-34 a manca de 3 minuts pel descans.

El parcial dels locals ha estat de 17-0, fent inútil el temps mort demanat per Saras amb empat a 34 al marcador. Una assistència en un passi avençat de Kalinic permet a Vesely empatar a 36, moment en el qual és Ivanovic qui demana un temps mort. Es tornen a avançar els locals amb cistelles de Joe Holland i d’Ognjen Dobric, que poden obrir una crisi a les files visitants, però passarà tot el contrari. Després d’una cistella de Satoransky, millora la defensa forastera i com a conseqüència arribaran cinc punts seguits de Laprovittola, triple i cistella que posen, increïblement, als visitants al davant quan acaba la primera meitat, 40-43.

Els locals obren un petit forat al marcador

Les coses no comencen bé a l’inici de la segona part. Es perd el control del rebot defensiu i això permet que els serbis tornin a capgirar el marcador. A 7.57 Mirotic passa per la línia. Anotarà els seus dos primers punts del partit, que li serviran de catarsi. Anota Vesely i a continuació l’estrella montenegrina transforma un triple, 46-50.

Els visitants tornen a dominar el ritme del matx. Entre Satoransky i el mateix Mirotic, mantindran els quatre punts de renda, 50-54, amb els locals fent cistelles de manera massa fàcil. Una cistella amb addicional transformat de Petrusev, els blaugranes no han trobat la manera d’aturar-lo, culminen un parcial 9-0 que torna a posar als serbis al davant al lluminós, 59-54. A més a més, els visitants continuen tenint problemes en el tir lliure. Vesely en falla un i la renda local arriba als vuit punts, 63-55. Higgins i Luka MItrovic intercanvien cistelles per deixar les coses iguals a manca dels darrers 10 minuts reglamentaris, 65-57.

Les coses comencen a capgirar-se pels locals

L’atac blaugrana no millora a l’inici del darrer període, i això permet que l’avantatge serbi arribi als dotze punts, 69-57. La situació és d’emergència per uns blaugranes que estan tirant millor de tres que de dos. En aquesta situació el triple que anota Sanli és important, però rep la resposta afortunada de Mitrovic que tot i llançar al final de la possessió sense posició acaba sent una cistella de tres després de tocar el tauler.

Els forasters tot i que ho proven, ara no anoten de tres i a més no tarden a arribar al bonus de les faltes quan queden per jugar-se 6.34. Poc després Abrines transforma un triple que d’alguna forma serà un punt d’inflexió, 72-65. Ivanovic s’espanta i demana un temps mort. Ara als serbis els costa trobar la cistella i Abrines torna a encertar en un altre triple.

De cop i volta el partit s’ha capgirat. Els visitants només perden de quatre punts 72-68 i queden 5.51 per la fi. Dobric falla un tir lliure, error que Higgins castigarà amb un triple per deixar tan sols en dos punts el marge local, 73-71. Quan sembla que la situació està més o menys controlada, hi ha una revifada local que entre unes coses i unes altres faran arribar el marge serbi altre cop als sis punts, 77-71.

Final agònic

En Saras demana temps mort. Amb els locals dominant de vuit punts, 79-71, els blaugranes en el següent atac carreguen el rebot ofensiu i Sanli anota el 79-73. Després d’una bona defensa arriba un triple inversemblant d’Higgins per deixar en tres punts el desavantatge foraster, 79-76. Ara la defensa catalana treballa força bé i el triple que anota Sanli empata el matx a 79 a manca de 1.09.

Temps mort d’Ivanovic. A 25 segons Nemanja Nedovic transforma els dos tirs lliures per deixar als seus al davant, 81-79. Temps mort demanat per en Saras. La jugada blaugrana acaba amb triple fallat per Higgins i el rebot el captura Dobric. A 11 segons Stefan Markovic passa per la línia. Anota el primer i falla el segon, 82-79, serà un error determinant.

Ara qui passa per la línia, a 9 segons per la fi és Abrines. El mallorquí no falla, 82-81. Temps mort d’Ivanovic. A vuit segons torna a passar per la línia Nedovic, anotant els dos tirs lliures, 84-81. L’atac blaugrana acabarà amb una decisió equivocada dels serbis que no fan falta, la pilota li arriba a Mirotic qui des de gairebé casa seva transforma un triple mentre sona la botzina del final, 84-84

Els blaugranes controlen millor les emocions i s’enduen la victòria

Amb els locals un pèl tocats comença el temps afegit. Quan han passat sis segons, els àrbitres li assenyalen una falta tècnica a en Saras. Nedovic aprofita l’avinentesa per fer el 85-84. Higgins transfroma un triple per avançar als visitants, 85-87. Vint-i-set segons després de la primera, arriba la segona tècnica a en Saras que ha de marxar desqualificat als vestidors. El segon entrenador blaugrana, Tomas Maciulis, és l’encarregat de dirigir els 4.27 que queden per jugar-se. El tir lliure de la segona tècnica també és transformat per Nedovic, 86-87.

Un triple de Dobric, el tercer de la nit pels locals, entusiasma a l’afecció de la Pionir, que immediatament rep una dutxa d’aigua freda en forma de triple de Satoransky, per posar al Barça al davant de nou, 89-90. Els serbis que no ho veuen massa clar, no troben bones posicions de tir i a més els visitants han recuperat el control del rebot defensiu. Vesely anota de dos, abans que Mitrovic falli un tir lliure. Qui no falla des de la línia és Higgins pel 90-94 a 1.48 per la fi.

Després d’una cistella de Nedovic torna a ser Higgins qui anoti quan queden 1.14, 92-96. Mitrovic transforma dos tirs lliures abans que Mirotic faci el mateix a 39 segons per la fi, 94-98. L’atac serbi, molt pressionat no troba la xarxa i el rebot és per Vesely qui rep falta de Mitrovic. El txec falla el primer, però anota el segon pel 94-99 que serà el resultat final perquè l’atac local torna a estavellar-se al ferro i el rebot el captura Abrines. No hi ha temps per res més.

Gran victòria d’un Barça que ha sabut patir en un escenari únic!

FCB