Un brillant primer quart dona la victòria al Barça

Un altre cop ha tornat a passar. Després d’un inici espectacular, set triples en 10 minuts, l’equip blaugrana ha començat a fer figa a partir del segon període, i perdent quart rere quart, el marcador s’ha arribat a ajustar, 69-68, quan un triple a manca de 1.49 de Tomas Satoransky certificava la victòria en, pràcticament, el darrer sospir de l’enfrontament. Els homes de Saras Jasikevicius havien arribat a dominar de disset punts, tot i això, i ja com és habitual, han anat baixant les seves prestacions, fins a donar opcions als verds a una possible victòria. Per sort, això no ha passat, però cal redreçar-ho com més aviat millor abans que sigui un problema irresoluble.

Gran inici local

Com hem dit, l’inici ha estat espectacular. Tot i una cistella inicial de Georgios Kalaitzakis, els locals de la mà del joc exterior superaven la feble defensa grega. Després d’una cistella de Jan Vesely, gran partit el del txec, arribaven quatre triples consecutius, dos de Nico Laprovittola i dos de Nikola Mirotic, que servien per posar un inversemblant 14-4 al marcador.

Tot feia pressuposar que el Palau gaudiria d’una festassa. El matx ha continuat pel mateix camí, esmaixada de Satoransky i tercer triple de Mirotic 19-6 amb un Panathinaikos desbordat. De res li valia a Dejan Rodonjic haver demanat un temps mort, perquè els locals estaven pletòrics. Un parell de pilotes perdudes del base de Morón, no les aprofiten els visitants, perquè els locals anotaran un parell més de triples, Oscar da Silva i Nikola Kalinic, per fer arribar el marge local als catorze punts, 25-11. Per acabar el festí, Laprovittola anota el seu tercer triple per deixar el 28-12 amb el qual s’arriba a la fi del primer capítol.

El segon període ja no és el mateix

El segon període serà diferent. Tot és el mateix que abans de passar per la banqueta, però les sensacions són unes altres. D’entrada es perden un parell de pilotes, Rokas Jokubaitis i després Cory Higgins. Un nou triple, el vuitè de la nit, transformat per Kyle Kuric vol recuperar el ritme del primer quart, però dos tirs lliures fallats per Jokubaitis indiquen que s’ha perdut l’encert.

Jasikevicius veient que hi ha quelcom que ha deixat de girar rodó demana un temps mort. Tot i això, els locals gaudeixen d’un còmode avantatge perquè els verds, avui de blanc, tampoc estan encertats. Da Silva anota dos tirs lliures, abans que entre Satoransky, anotant de contraatac i Vesely, amb una esmaixada, facin tornar els disset punts de renda, 37-20. Da Silva falla dos tirs lliures tot just abans que Georgios Papagiannis transformi un triple.

Els locals continuen dominant gràcies a les cistelles que anoten Satoransky i Kalinic. Un nou triple grec, Paris Lee, deixa el marge local en tretze punts, 41-28. Acabant-se el quart amb dos punts per cada equip, cistella de Satoransky i dos tirs lliures de Dwayne Bacon pel 43-30 que hi ha al lluminós a la fi del primer temps.

Els locals continuen perdent pistonada

A l’inici de la segona part, els locals volen recuperar la màgia dels primers deu minuts. Un espectacular alley-hoop amb accent txec, passi de Satoransky i esmaixada de Vesely, encén altre cop el Palau. Un triple de Derrick Williams posa aigua al vi. Anota Mirotic abans que els grecs facin un parcial 0-6 culminat per una esmaixada d’Arturas Gudaitis que deixa un preocupant 47-39 a 7.18 per la fi del quart.

Jasikevicius que no se’n refia, demana temps mort. Entre una cistella amb addicional de Vesely, una esmaixada de Satoransky i un triple de Mirotic, els locals recuperen part del to que s’ha vist al començament del matx 55-41 al marcador. Però tot serà un miratge perquè es tornen a perdre pilotes i a fallar tirs. Per sort, els visitants continuen sense estar massa encertats i no ho aprofiten.

El que si funciona bé, és el rebot defensiu amb un enorme Vesely. Ell mateix transforma dos tirs lliures que donen dotze punts de renda, 57-45. Ara qui farà mal per part grega és Bacon assumint el protagonisme dels atacs grecs. Kalinic anotarà cinc punts consecutius, cistella i triple, per mantenir la renda local, 62-50 a 1.12 per la fi del quart. Tot i que els blaugranes ho passen malament en el rebot defensiu, els homes de Radonjic no treuen profit i només anoten un tir lliure, Papagiannis pel 62-51 amb el qual s’arriba al darrer període.

Els blaugranes es compliquen la vida

Estem en el darrer quart del partit i hi ha certa inquietud amb el que pot passar. Els precedents són nefastos, de tretze partits només s’ha guanyat el darrer període en dos, Maccabi i Baskònia, a veure què passarà avui. Les coses comencen amb sorpresa per part de Radonjic qui fa sortir a pista a Eleftherios Mantzoukas que fins al moment havia estat a la banqueta.

Tot comença bé, pèrdua de Papagiannis i alley-hoop entre Jokubaitis i Nnaji pel 64-51. La brillantor dura poc. Es comencen a fallar tirs, cau també el rebot defensiu i entre Papagiannis i Bacon deïxen el marge català en només sis punts, 64-58. Un triple de Jokubaitis rearma als locals, però la resposta en forma de cistella i addicional per part de Bacon és immediata, 67-61. Anota Vesely abans que els grecs facin un parcial de 0-7 amb triple de Mantzoukas que encén tots els llums d’alarma a la banqueta blaugrana. Després d’haver dominat de disset punts i haver fet un brillant partit en atac, els blaugranes es troben amb l’aigua al coll.

Estant al llindar del desastre, un triple de Satoransky salva als locals

Guanyant d’un punt, Laprovittola perd una pilota clau. Els grecs tenen l’oportunitat de capgirar el marcador, però el triple que prova Bacon no entra i la pilota la captura Mirotic. La situació es repetirà perquè Kalinic falla, abans que Mateusz Ponitka falli el triple. El rebot torna a ser blaugrana que ara si aprofitaran els locals per anotar el triple clau de Satoransky al que fèiem referència al començament, 72-68 a 1.49 per la fi del matx.

Radonjic demana temps mort. La jugada grega no pot amb la bona defensa catalana que els fa exhaurir els catorze segons dels quals disposaven. En atac Mirotic comet falta quan queden 1.25. El tir de Lee no entra i si ho fa el tir inversemblant que fa Vesely, a 42 segons per la fi, 74-68. Nou temps mort de Radonjic que els seus no aprofiten perquè Bacon falla el tir, igual que fa Kalinic en un intent de triple. El darrer tir és grec, Lee, però tampoc encerta.

El partit s’acaba sense que es torni a moure el marcador, i amb els blaugranes havent perdut per dotzena vegada en catorze enfrontaments el darrer període.

@PBBMeritxell