Un imperial Gonzalo Pérez de Vargas és la clau de la victòria blaugrana

Una portentosa actuació de Gonzalo Pérez de Vargas a la segona meitat ha catapultat a l’equip blaugrana per aconseguir la seva vuitena victòria en nou partit al grup B de l’EHF Champions League. La primera part que ha estat molt igualada, ha finalitzat amb l’equip suec dominant d’un gol.

A la segona, ja amb Gonzalo a la pista, la igualtat ha continuat fins que ja en el darrer quart d’hora de l’enfrontament, el de Toledo ha abaixat la persiana fins al punt de confondre als suecs que, intimidats per la demostració que estava fent el porter local, no trobaven per on superar-lo (dos gols en quinze minuts) i això ha posat en safata d’argent una victòria que consolida la primera posició en el grup.

Tot i la igualtat, els locals marxen de dos gols

Com hem dit, el matx començava molt equilibrat. El porter titular dels locals era Emil Nielsen, mentre que per part sueca l’encarregat de defensar els tres pals era Mikael Aggefors. El matx s’iniciava amb una recuperació de Timothey N’Guessan que finalitzava Hampus Wanne en l’1-0. Tot i que els locals començaven dominant, els visitants no tardarien en posar-se al davant. Era després que el lateral de Massy fes el 2-1 quan els homes de Stefan Madsen capgiraven el marcador amb gols d’Henrik Molgaard, Rene Antosen i l’exblaugrana Aron Palmarsson, 2-4.

Els locals patien per la caòtica direcció que oferia un desconegut Luka Cindric. Els locals es mantenien a un gol dels suecs gràcies als anotats per Wanne, des dels set metres i N’Guessan, 4-5. Wanne aguantava les coses des dels set metres ara superant a Simon Gade que havia entrat pel llançament.

Un tir de Melvyn Richardson lluny dels tres pals era respost per una aturada d’Emil Nielsen. Entre Ludovic Fàbregas i Cindric empaten a 7, però els forasters continuaran portant la iniciativa fins que després de gols de Blaz Janc i Wanne, altre cop des dels set metres, els locals capgirin el marcador, 9-8. Avantatge local que arribarà als dos gols després d’un contraatac signat per Janc, 10-8.

Els suecs reaccionen

Els suecs, conscients que no poden permetre que els catalans obrin forat, reaccionen. Palmarsson i Mikkel Hansen, un altre exblaugrana, que de moment només surt a pista per llançar, com és el cas, des dels set metres, empaten a 10. Tot i que Wanne des de l’extrem torna a avançar als locals, la inoperància de Cindric obliga a Carlos Ortega a utilitzar el pla B, fent sortir a Domen Makuc en la posició de central. El croat no tornarà a pista. Tot i això, els suecs es tornen a avançar, sent Richardson qui empati el matx a 12. Moment en el qual Madsen demana un temps mort. L’empat es mantindrà gràcies a un gol des del lateral dret fet per Makuc.

Els porters rivalitzen en encerts, sobretot Aggefors qui aturarà dos set metres, el primer a Wanne i el segon a Aleix Gómez. Això ajuda al fet que un gol de Kristian Bjornsen doni dos gols de renda als suecs 13-15. Malgrat un gol de N’Guessan, el marge visitant continua sent de dos gols després que Bjornsen torni a fer mal des de l’extrem dret. A 31 segons pel descans, Ortega demana temps mort per assegurar la jugada que acabarà amb Dika Mem anotant el 15-16 amb el qual els dos equips marxen als vestidors.

L’inici de la segona meitat torna a ser equilibrat

La segona meitat comença amb Aggefors a la porteria sueca, mentre que Gonzalo substitueix a Nielsen a la catalana. El canvi de porter, tot i que el danès ho ha fet força bé, serà fonamental. Makuc continua sent el central blaugrana, i per part sueca és Felix Claar qui ocupa aquesta posició, això si caient molts cops a la de lateral esquerre.

Dika Mem fa l’empat a 16, abans que Gonzalo comenci a donar la seva particular classe magistral. Amb un jugador menys a pista per l’exclusió que ha patit Fàbregas, el de Toledo atura dos llançaments amb la mala sort que la pilota torna els dos cops a mans sueques. Tot i això, els visitants no treuen profit. Malauradament, l’atac local acaba amb pèrdua de Mem que els visitants aprofiten per fer el 16-17. Primer Mem i més tard Janc mantenen l’empat, ara a 18. Ara és Wanne qui fa l’empat a 19.

L’Aalborg comença a allargar els atacs per especular amb el temps de possessió, però això no deixa de ser una carretera de dues direccions. La igualtat es mantindrà una bona estona amb els dos porters intercanviant aturades. Els gols anotats per Fàbregas i Mem mantenen les coses igualades, 21-21.

El de Toledo comença a abaixar la persiana

Després d’un gol des dels set metres de l’inevitable Hansen, una pilota perduda per Richardson està a punt de costar un disgust, però Gonzalo amb una gran aturada esmena l’errada del francès. Ara són N’Guessan i Makuc els que mantenen l’empat, 23-23. Una nova aturada del geni de Toledo, permet que un set metres, el primer llançat pels locals des del minut 26 de la primera meitat, el transformi Dika Mem per avançar als locals per primer cop des del minut 18 de la primera meitat, 24-23.

Queden per jugar-se poc més de 15 minuts , per tant, el partit entra en la seva fase decisiva. Madsen demana un temps mort. L’atac suec acaba en aturada de Gonzalo. Aggefors fa el mateix en un llançament de Fàbregas. Després de l’empat a 24 anotat per Claar, arriba un nou gol de Mem assumint la responsabilitat en atac. Mem fa de forma magistral el 25-24.

Un set metres favorable als suecs, el llança l’infal·lible Hansen que troba al davant un mur anomenat Gonzalo. El gol que anota Luis Frade dona als locals dos gols de marge, avantatge de la qual, els locals, no disposaven des del minut 17 de la primera meitat. Hansen perd una pilota que Richardson no aprofita perquè el seu llançament s’estavella en el pal esquerre de la porteria sueca. El rebot se l’emporta Janc per fer una passada a Richardson que ara si transforma pel 27-24. Tres gols de renda que és el màxim avantatge en el partit dels locals, de moment.

L’equip suec només pot anotar dos gols en quinze minuts

Madsen s’espanta, queden menys de deu minuts i opta per jugar amb set jugadors de pista i sense porter. Però això a Gonzalo no li importa. La seva aturada no la culmina N’Guessan perquè Aggefors li atura el llançament. L’atac suec acaba malament per falta d’Antonsen. Aquesta nova oportunitat no la desaprofiten els locals que ara si fan el 28-24 gràcies a un llançament de Frade.

Antonsen fa el primer gol suec des del minut 16 d’aquesta segona part, 28-25. Mem torna a posar la renda local en quatre gols. Un set metres a favor dels visitants és llançat per Sebastian Barthold, qui tampoc pot amb un immens Gonzalo.

Madsen a la desesperada aprofita un temps mort, demanat per Ortega, per canviar de porter, Gade entra per Aggefors i al mateix temps ordena als seus que defensin en 5-1 amb Claar d’avançat. Els locals de moment no aprofiten les ocasions de les quals disposen perquè primer Mem veu com Gade li atura el llançament i més tard, després d’una nova pèrdua sueca, N’Guessan estavella un tir al pal.

Un set metres a favor dels forasters és llançat per Hansen, i de nou Gonzalo, l’atura. El Palau es posa dempeus per rendir-se al de Toledo. I ara si Frade fa el 30-25 a menys de cinc minuts per la fi. Els jugadors suecs no veuen per on superar al gegant anomenat Gonzalo que torna a aturar un llançament dels rivals. Perd una pilota N’Guessan, però un molt endollat Makuc la recupera. La jugada local acaba amb un nou gol de Frade pel 31-25. Palmarsson fa el segon i últim gol suec en quinze minuts abans que Mem faci el definitiu 32-26 a 6 segons del final.

El Palau dempeus acomiada als seus herois després d’una altra nit per recordar.

@PBBMeritxell

Estadística