El Barça mostra les seves dos vessants en la tornada de Nikola Mirotic

Ajustada victòria d’un Barça que ha tornat a mostrar dues cares. Un primer i tercer període fantàstics, mentre que en el segon i darrer quart les sensacions han estat horroroses. S’ha passat com aquell que no vol la cosa de la brillantor a la negror gairebé absoluta.

El dia començava amb males notícies. Ni Sertac Sanli, ni Àlex Abrines estarien disponibles. Per contrarestar-ho, arribava una novetat positiva i alhora important. Es confirmava que Nikola Mirotic podria jugar ni que fos uns minuts. El seu retorn, recordem que no jugava des del passat 19 de juny, era esperat per tots els afeccionats blaugranes. S’havia acabat l’espera. El gran dubte era si el montenegrí tornaria al seu nivell, perquè segons el seu tècnic, Sarunas Jasikevicius, per ell ara comença la seva pretemporada. Doncs bé, la incertesa ha durat poc, perquè Mirotic sortia en el cinc inicial.

Excels primer quart dels blaugranes

El matx començava amb un Barça molt intens que contrarestava amb encert en el tir la motivació dels germànics. Mike Tobey inaugurava el marcador i després de l’empat local, el montenegrí desfeia qualsevol dubte, anotant el 2-4. Un primer triple local, Jaleen Smith, posava al seu equip al davant, però l’alegria duraria poc a les files teutones. Nikola Kalinic anotava i després d’una nova cistella local, els visitants començarien a obrir forat. Primer de forma tímida, cistelles de Tomas Satoransky i altre cop Tobey, 7-10. Un triple de Luke Sikma ajustava el marcador, però Mirotic també anotava de tres 10-16.

Els alemanys feien el que estan fent en els altres partits, és a dir jugar a un nivell molt alt i amb possessions molt curtes. Triple de Smith pel 13-16. La intensitat blaugrana continua i entre Kalinic i Laprovittola, el de Morón anotant cistella i addicional amplien el marge, 13-21. Torna a aparèixer Mirotic transformant el seu segon triple pel 13-24 obligant Israel González a demanar un temps mort.

En la represa els forasters insisteixen. Esmaixada de Satoransky i cistella de Cory Higgins per fer arribar la renda catalana als tretze punts, 15-28 quan queden 1.18 per la fi del primer capítol. Després d’una cistella de Jan Vesely, els alemanys en la darrera jugada del quart aprofiten una recuperació de Christ Koumadje per fer una esmaixada que deixa el 19-30 amb el qual es tanca el primer període.

L’equip blaugrana canvia la fesomia perdent clarament el segon període

El Barça que s’ha vist en el primer quart, desapareixerà per art de màgia. Tot i que les coses comencen bé, cistella de Rokas Jokubaitis, de mica en mica l’agressiva defensa germànica comença a fer estralls a les files barcelonistes. Ara ja no es troben ni línies de passi, ni bones posicions de tir i el rebot defensiu tindrà encara més problemes dels que ja tenia en els primers deu minuts.

L’atac afluixa i en Saras es veu obligat a demanar un temps mort amb els seus guanyant només de cinc, 27-32. James Nanji qui ha entrat per Oscar da Silva, perd una pilota que els locals aprofiten per continuar retallant el marge català. Anota Laprovittola, abans que un triple de Tamir Blatt empati el matx a 34.

Nou temps mort blaugrana, perquè ara van mal dades. Un cop de palmell de Mirotic torna a avançar al Barça, que ho està passant molt malament perquè els grocs estan defensant, amb permís arbitral, amb molta agressivitat i al llindar de la falta. Tot i això, un rebot ofensiu del montenegrí, permet a Satoransky anotar, 34-38. Un tir lliure fallat per Kalinic, deixa el marge foraster en tres punts que altre cop Blatt desfarà amb un triple, 39-39.

Les desgràcies s’acumulen i Laprovittola perd una pilota que els alemanys aprofiten per avançar-se d’un punt. El marcador es torna a capgirar després de cistella i addicional d’Higgins, abans que el tercer triple del malson anomenat Blatt torni a posar als grocs al davant, 44-42. Da Silva només anota un tir lliure. Qui si anota els dos tirs lliures és Johannes Thiemann, però una esmaixada de Jan Vesely, a dos segons del descans, tanca la primera meitat amb l’Alba dominant d’un punt, 46-45.

Els visitants surten revitalitzats del vestidor

Sense cap explicació quan comença la segona part, tornem a veure un Barça intens i efectiu. Triple de Tobey i dos tirs lliures de Satoransky pel 48-50. Amb l’Alba tan sorprès pel canvi de fesomia de l’equip català, com la resta del Mercedes Benz Arena, un triple de Mirotic i una esmaixada de Kalinic allarguen la renda visitant fins als set punts 48-55.

El tècnic càntabre dels locals atura el partit. Malgrat la pausa, els seus homes no acabaran de reaccionar perquè de nou els barcelonistes troben bones posicions de tir. Triple de Satoransky, dos tirs lliures i triple de Laprovittola, que fan que els visitants ara dominin de 15, 48-53.

Apareix Blatt per transformar un triple que alleugera la situació dels teutons. Alleugeriment que Laprovittola castiga des de la línia transformant tres tirs lliures de forma consecutiva, 51-66.

Després de quatre punts locals arriba un cop de colze de Koumadje a la mandíbula de Vesely que els àrbitres després de revisar-la consideren antiesportiva. El txec anota els dos tirs lliures i Higgins un triple posterior per dominar de setze punts, 55-71. Dos tirs lliures de Koumadje deixaran el 57-71 que hi ha al marcador a manca dels darrers deu minuts del partit.

El Barça del darrer quart es torna a complicar la vida

I com ha passat en el segon quart, el Barça tornarà a mostrar l’altra cara. D’entrada qui fa de base és Oriol Paulí, perquè de Jokubaitis no hi ha notícies i tant Laprovittola com Satoransky de moment estan a la banqueta. Un triple de Blatt, ja hem dit que estava sent un martiri, el respon Mirotic també de tres, 60-74. Yovel Zoosman converteix cistella i addicional amb resposta de Tobey per donar tretze punts de marge als seus, 63-76.

Es reprodueix el problema en el rebot defensiu culer i això dona segones oportunitats als grocs, 68-76, després de cistella i addicional de Sikma. Els blaugranes no anoten en el seu torn i un triple de Maodo Lo complica i molt les coses, 71-76. Saras demana un temps mort que serveix per tallar la ratxa local. Higgins anota cinc punts seguits, dos tirs lliures i un triple que són a hores d’ara un tresor, 71-81 a 4.26 per la fi.

Els alemanys no perden la fe i s’encomanen a Blatt qui respon amb un triple que per sort blaugrana es fora de temps segons decideixen els àrbitres després de revisar-ho a l’instant replay. Una esmaixada de Tobey eleva a vuit els punts d’avantatge a manca de 2.34, 75-83, però dos tirs lliures de Smith i una cistella de Thiemann, tornen a ajustar les coses, 79-83 a manca de 1.26.

El frec a frec final cau del cantó blaugrana

Temps mort blaugrana. Kalinic falla el tir i això permet que el triple anotat per Smith deixi les coses molt ajustades, 82-83 a 51 segons. A 30 segons, Higgins transforma dos tirs lliures pel 82-85. Ara el temps mort és del tècnic càntabre, la jugada li surt bé i Smith torna a anotar amb massa facilitat, 84-85.

De moment els blaugranes treuen des de sota la seva cistella. Els catalans no perden la possessió de miracle. Saras demana un temps mort, decidint treure des del cantó alemany. La jugada blaugrana acaba amb falta sobre Mirotic. Tirs lliures del montenegrí que transforma, 84-87 quan queden 9 segons.

L’atac alemany acaba en falta de Satoransky en un triple de Thiemann. El de Tréveris falla el primer, anotant els altres dos, 86-87. Israel González ordena fer falta ràpida als seus homes. La rep Mirotic qui falla el segon tir lliure a 4 segons 7 dècimes. A partir d’aquí la taula es fa un embolic amb el rellotge i passen no menys de tres segons sense que es posi en marxa. Saras protesta iradament, però els àrbitres es fan els suecs i deixen continuar sense revisar-ho. La jugada local acabarà amb una mala passada a Zoosman que veu com la pilota se li escapa entre les cames. No hi ha temps per més embolics i el matx finalitza amb victòria blaugrana per 86-88.

Per cert, per tots aquells que tenien dubtes sobre l’estat físic de Mirotic, 21 minuts 54 segons en pista, 19 punts (màxim anotador del matx amb 2 de 3 de dos, 4 de 5 en triples i 3 de 4 tirs lliures), 6 rebots, 3 d’ofensius, 2 assistències, 3 pilotes recuperades, 1 de perduda, 1 tap, 1 falta feta, 3 faltes rebudes, i una valoració de 29. Més clar, l’aigua.

FCB