Partit frec a frec que s’ha decidit gràcies a la mà prodigiosa de Cory Higgins.

El Barça ha necessitat fer el que normalment no fa, guanyar el darrer quart, per endur-se la victòria davant el Baskonia. Repassant els nou partits disputats fins ara a l’Eurolliga, es pot comprovar que només ha guanyat un únic darrer període, i va ser el disputat a la Mà d’Elies. Aquest cop, la situació era veritablement dramàtica perquè si volien guanyar necessitaven fer un bon darrer quart, perquè arribaven als últims deu minuts de partit guanyant tan sols de tres punts. El matx ha estat, en la pràctica, un frec a frec constant, que s’ha acabat decidint per la bona mà d’un inspirat Cory Higgins, qui amb tres triples en el tram final de l’enfrontament ha estat determinant.

El partit comença amb un duel de canoners

El partit començava amb els dos equips encertats en el triple. Pels visitants, que començaven anotant, ho farien primer Rokas Giedraitis, i després de la resposta de Sertac Sanli, també en forma de triple, era Pierria Henry qui transformava un tir de tres. Nova resposta blaugrana, ara de Nikola Kalinic, pel 6-6. Aquesta ha estat la tònica de gairebé tot el partit.

Una esmaixada del mateix Kalinic, avançava als locals que es mantenien al davant en el següent atac culminat per Mike Tobey. Apareixia Markus Howard, un malson pels blaugranes per la seva capacitat anotadora, acabaria amb 25 punts anotats en poc més de 25 minuts en joc. Un nou triple local, ara de Tobey avançava als culers de dos punts. Marge que es mantindria després de cistella de Tomas Satoransky, 15-13.

Cinc punts seguits dels visitants, amb triple de l’inefable Howard, avançaven als bascos, 15-18, obligant a Saras Jasikevicius a tallar el partit. Kalinic des de la línia i més tard Jan Vesely mantenen en un sol punt la renda forastera. Ara l’atac visitant no pot anotar i Satoransky de tir lliure empata el matx a 20. Després d’un nou atac fallat pels homes de Joan Peñarroya, una jugada afortunada de Vesely acaba amb cistella deixant el 22-22 amb el qual finalitza el primer capítol.

Els bascos no permeten que els blaugranes marxin al marcador

Tot i que Vesely fa que al marge local creixi, 24-22, de nou els baskonistes responen amb cinc punts seguits, amb triple de Daulton Hommes, per avançar-se de tres punts, 24-27. Dues jugades de cistella amb addicional transformat, Higgins i Àlex Abrines, capgiren el marcador, 32-27. Un temps mort demanat pel tècnic foraster, no talla la ratxa local. El seu marge continua creixent perquè ara l’atac visitant no està gens encertat. Triple d’Oscar Da Silva i un punt de tir lliure d’Abrines, 36-29.

Sembla que els blaugranes volen trencar el partit, però la reacció basca no es fa esperar, triple de Matthew Costello. També anota Higgins de tres, tot just abans d’un triple de Daniel Díez, l’únic que anotarà en els 16 minuts que estarà a pista, pel 39-35. Amb les dues defenses sota mínims, un triple d’Oscar Da Silva, seguit de dos tirs lliures de Vesely, fan arribar la renda local als cinc punts, 44-39. Avantatge que redueix un triple de Howard.

Anota Rokas Jokubaitis, però un nou triple de Howard, ja hem dit que seria un malson, deixa l’avantatge culer en només un punt, 46-45. Aprofitant que Da Silva només anota un tir lliure, una cistella de Henry empata el partit a 47. En l’atac blaugrana Vesely perd la possessió, però ell mateix la recupera i la jugada acaba amb triple lateral de Nico Laprovittola, pel 50-47. Un tir lliure de Henry seguit d’una esmaixada de Da Silva amb el darrer segon de la primera part esmicolant-se, deixa el 52-48 amb el qual s’arriba al descans.

L’estira i arronsa deixa el partit en un puny a manca del darrer quart

El matx no canviarà gens en la represa. Dos tirs lliures de Satoransky seguits d’una cistella de Tobey deixen la renda local en sis punts, 56-50. Renda que mantindrà Tobey amb assistència de Kalinic, abans que un triple d’Hommes redueixi el marge local a la meitat, 58-55. Anota Sanli abans que Henry transformi una cistella amb addicional pel 60-58.

No hi ha manera que els locals obrin una escletxa significativa al lluminós. Un triple de Sanli la fa augmentar als cinc punts, 63-58, abans que l’atac local col·lapsi. Es fallen un parell de triples, a més el rebot defensiu es deixa de controlar i de tor plegat treu profit l’equip visitant per fer un parcial 0-6 culminat per una cistella de Costello pel 63-64.

Una cistella de Vesely avança als locals abans que Howard torni a aparèixer ara anotant de dos.

Amb el Baskonia manant d’un punt, un cop de palmell d’un actiu Da Silva seguit de dos triples consecutius de Laprovittola fan embogir el Palau, 73-66, a 1.42 per la fi del quart. El marge local arribarà al seu màxim fins al moment, després d’una cistella amb addicional de Vesely, 76-68. Un temps mort de Peñarroya talla la ratxa d’uns blaugranes que veuen com entre Costello, cistella i addicional i Howard deixen la renda catalana en només 3 punts quan entrem en el desenllaç del partit.

El darrer quart continua molt ajustat fins que…

Ja hem dit al començament que la victòria en el darrer quart, només havia passat en un partit dels nou partits precedents en la competició europea. Avui sembla totalment necessari guanyar aquest darrer període perquè el marge és molt estret. Les coses no comencen gens bé. Howard rep una falta en un llançament triple, transformarà els tres tirs lliures que empaten el matx a 76.

Anota Abrines avançant als locals. Empaten els baskonistes, abans que Vesely anoti només un tir lliure, 79-78. Una bona defensa local precedeix un contraatac de Satoransky qui el finalitza amb una espectacular esmaixada, 81-78. Un tir lliure de Darius Thompson redueix el marge local a dos punts. Amb les coses molt ajustades i un pèl angoixants, es necessita algú que assumeixi la responsabilitat.

…apareix Cory Higgins

Qui ho fa és Higgins qui anota dos triples de forma consecutiva, en dues jugades locals calcades, que tornen a obrir un forat de vuit punts al marcador, 87-79. Temps mort de llibre de Peñarroya. Ara la defensa blaugrana sembla que desperta i els rivals no troben posicions còmodes de tir. Costello anota un sol tir lliure, abans que torni a aparèixer Higgins, de nou de tres, per fer arribar el marge local als deu punts per primer cop avui. 90-80.

Queden per jugar-se 3.13 i ara mateix el Baskonia està molt exigit. A 2.22 Vesely manté els deu d’avantatge des de la línia. Amb el rebot defensi sota control, Higgins transforma dos tirs lliures que serveixen per ampliar la renda fins als dotze punts, 94-82. Renda que serà de catorze després de cistella de Vesely, bon partit del d’Ostrava, 96-82 a 1.15 per la fi. Jasikevicius dona descans a Vesely, fent entrar a James Nnaji, qui té temps per posar-li un tap a Díez abans que Steven Enoch capturi la pilota per fer la darrera cistella del matx pel definitiu 96-84.

@PBBMeritxell