Victòria d’un Barça que surt reforçat del parany de Riazor

Després de la disputa del mundial, ha tornat l’OK Lliga i el Barça ha aconseguit una brillant victòria que el fa mantenir la seva condició d’únic equip invicte de la competició. Els homes d’Edu Castro han mostrat el seu vessant més competitiu sabent patir en una pista molt complicada com és Riazor. El triomf s’ha fonamentat en la capacitat blaugrana per aprofitar les transicions, en una gran defensa i sobretot per una actuació imperial de Sergi Fernández. L’equip català ha sabut patir superant amb esforç i determinació tots els entrebancs que s’ha trobat en la pista gallega.

Els blaugranes anoten el primer gol en un inici de partit que dominen clarament

El matx començava amb domini visitant. Treballant bé al darrere, els forasters eren capaços de fer el seu joc habitual creant ocasions davant Martí Serra que resolia perfectament les rematades de Joao Rodrigues i Pau Bargalló. Reaccionaven els gallecs, però avui el de Calvià demostrava la seva gran classe aturant les rematades locals. En el minut 6.06 s’obria el marcador. Ha estat una recuperació defensiva d’Helder Nunes qui fa un passi a Pau Bargalló. El de Sant Sadurní puja a gran velocitat per la banda esquerra del seu atac, amb la defensa local totalment descol•locada. Sense ningú que li surti al pas, en Pau quan arriba dins de l’àrea xuta de cullera pel pal curt superant a Serra pel 0-1.

El gol visitant cau com una galleda d’aigua freda sobre els jugadors de Juan Copa. Els gallecs no tarden a reaccionar i el seu domini del partit és clar, però poc resolutiu perquè insisteixen un cop i un altre en provar de sorprendre a Sergi Fernández des de lluny, però com ja hem dit, avui no era un dia massa propici per fer-ho. Un temps mort demanat per Edu Castro, dona opcions al tècnic dels locals a plantejar alternatives al que estaven fent els seus deixebles. Poc després Bruno Di Benedetto, té una claríssima oportunitat, però no pot superar al porter blaugrana que cada minut que passa es va engrandint.

Els visitants no en tenen prou i augmenten el seu avantatge

A partir del minut 12.38, Edu Castro ordena començar les rotacions. No massa més tard, arribarà el segon gol blaugrana. És una jugada conduïda i finalitzada per dos dels jugadors que han entrat de refresc. Com en el primer gol es tracta d’una transició ràpida que comença en línia defensiva. Marc Grau que surt cames ajudeu-me pel carril dret de l’atac visitant, amb els jugadors locals altre cop mal col•locats, quan arriba a prop de l’àrea local intenta desfer-se d’Àlex Rodríguez, que és l’únic obstacle que el separa de la porteria, però la seva autopassada és massa llarga, el porter local rebutja la pilota cap endavant, en lloc de fer-ho cap a un costat, i Sergi Llorca que segueix la jugada per darrere Marc Grau, controla la bola i amb un xut elevat supera a Serra. És el minut 14.34 quan el 0-2 puja al lluminós.

Aquest segon gol encara fa més mal que el primer, i en una jugada posterior, Sergi Panadero està a punt d’augmentar la renda visitant, però el porter local ho evita. Juan Copa que comença a desesperar-se demana un temps mort. Els àrbitres, poc després assenyalen la novena falta local, tardant 54 segons a assenyalar també la novena als visitants. I com no podia ser d’altra manera, abans del descans arriba la desena falta blaugrana. L’encarregat d’executar el llançament directe és Rodríguez qui no pot superar a un Sergi Fernández que queda commocionat pel xut al pit que ha rebut. A onze segons per la mitja part, Bargalló disposa d’una ocasió que rebutja Serra, arribant-se amb el 0-2 al descans.

L’inici de la segona part és clarament dominat per l’equip foraster

L’inici del segons temps serà d’ampli domini blaugrana. En defensa no passen per cap ensurt, mentre que en atac intenten crear clares ocasions, però ho fan sense massa grapa. De fet, els blaugranes, a diferència del que s’ha vist en la primera meitat, fan circular més la bola i això fa anar de corcoll als gallecs que no poden aturar el joc dels culers.

En el minut 29.38 arriba la desena falta local. L’encarregat de xutar el tir directe és Bargalló que no supera a Martí Serra. Tretze segons més tard, Helder Nunes rep una targeta blava. El xut directe és executat per Pol Manrubia qui tampoc pot superar a un excels Sergi Fernández. L’aturada del porter comporta estar-se dos minuts amb un jugador menys a pista. Això permet al Liceo fer un atac i gol que té als blaugranes patint un setge que ressolen amb solvència en defensar bé amb alguna intervenció antològica d’un genial Fernández. La defensa visitant està fent una feina increïble. Tot i la bona tasca al darrere la pressió local ara és enorme.

A partir del primer gol local, les coses canvien

En el minut 35.43, la mala sort fa que en una jugada embolicada Sergi Panadero mogui la porteria i els àrbitres assenyalin penal favorable als gallecs. El de Vic s’equivoca al protestar i els àrbitres no dubten a mostrar-li la targeta blava. El penal és executat per Àlex Rodríguez qui torna a topar amb el malson avui dels gallecs, Sergi Fernández. Els forasters tornen a estar dos minuts amb un jugador menys. De nou es repeteix l’atac i gol, fins que un xut llunyà d’Àlex Rodríguez supera al porter blaugrana. És el minut 37.21 quan puja a l’electrònic l’1-2.

Amb els blaugranes amenaçats per la catorzena falta, el joc visitant no és gens efectiu oblidant-se de fer possessions llargues i això permet que l’esfèrica estigui molta estona, massa, sota domini dels gallecs. Poc després, en el minut 40.17 arriba la temuda quinzena falta forastera. De nou, l’encarregat de xutar és Àlex Rodríguez, qui després de passar per la banda en un temps mort demanat pel seu entrenador, veurà com Sergi Fernández li torna a aturar el llançament amb la mala sort que la bola li cau al mateix Rodríguez qui ara si supera Sergi Fernández. És l’empat a 2. Curiosament, el gol local esperona als blaugranes que reaccionen de manera immediata. El seu atac, que en el temps que portem de joc a la segona meitat havia brillat per la seva manca de rematada, es torna molt més agressiu i punyent.

El Barça reacciona a partir del 2-2

Martí Serra salvarà un parell d’ocasions clares, Bargalló i Nunes, fins que a 7.14 per la fi, una jugada conduïda per Ignacio Alabart per la banda dreta en trajectòria en diagonal cap a l’esquerra, acaba en un passi del gallec a la seva dreta, per on circula Marc Grau, deixant al de Lloret completament sol. El jugador blaugrana, després d’una cursa no massa llarga, rematarà de cullera a l’esquerra de Serra, superant-lo. És el 2-3 que deixa Riazor garratibat.

A partir del tercer gol, els blaugranes podrien haver decidit el partit, però Serra evita que les rematades de Nunes i Alabart es converteixen en gol. Els minuts van passant minvant la moral gallega que no troba la manera de tornar a batre a un immens Sergi Fernández. A 3.03 per la fi, els àrbitres assenyalen la catorzena falta als gallecs.

A 2.10 per la fi, arribarà la polèmica per una targeta blava, per cert cap blava als locals, assenyalada contra Pau Bargalló. La jugada a més a més era un penal que llançarà fora un desesperat Rodríguez. El tècnic local decideix jugar sense porter i amb cinc jugadors de pista, recordem que els blaugranes tenen un jugador menys, l’aposta li surt tan malament al tècnic local que qui disposarà d’una oportunitat d’or serà l’equip blaugrana per la quinzena falta local a 16 segons per la fi. El xut d’Alabart és aturat per Serra. En ple desconcert local, el matx s’acaba sense que es torni a moure el marcador. El públic, i sobretot, el seu director d’animació amb micròfon connectat a la megafonia del pavelló, marxaran amb la decepció escrita a la cara.

FCBhoquei & Manu Boutureira