Els blaugranes perden, víctimes dels seus propis errors

El Barça ha perdut de manera incomprensible un partit que ha dominat en gairebé 35 minuts de joc. De cop i volta s’han fos els ploms. El mateix Saras Jasikevicius ha col·laborat en el desgavell al provocar una falta tècnica que els àrbitres no han dubtat a aprofitar, i el castell de cartes ha caigut fet miques per la poca resolució d’uns jugadors que no han sabut superar el desgavell que ells mateixos havien provocat en perdre massa pilotes i escollir malament els llançaments.

Per tancar el dantesc escenari final, els visitants han disposat d’una possessió a 7 segons 6 dècimes amb dos punts per sota al marcador. Com era d’esperar, tal com anaven les coses, no han escollit bé i la jugada ha acabat amb un llançament triple de Cory Higgins que ha tocat el ferro i el matx s’ha acabat de decidir en una falta antiesportiva de Nico Laprovittola a 1 segon 9 dècimes. El corol·lari perfecte a una derrota especialment dolorosa per les circumstàncies per les quals s’ha desenvolupat l’enfrontament.

El primer període és de domini visitant

Com hem dit, les coses han començat força bé pels visitants. Tot i un triple fallat per Tomas Satoransky, no n’anotaria cap dels tres que provaria, entre Oscar Da Silva, al pal baix, i una contra conduïda i finalitzada per Oriol Paulí, donaven sis punts de renda, 0-6. Marge que es mantindria amb un parell de cistelles de Satoransky, abans que un triple de Laprovittola, posés l’avantatge en nou punts, 4-13, obligant el gens esportiu tècnic local a demanar un temps mort.

Després de cistella local, un nou triple del de Morón enlaire el marge culer fins als deu punts, 6-16. Entre la caiguda del rebot defensiu i una pilota perduda per Jan Vesely, els locals es refan una mica, però el marge no disminueix gaire per les cistelles anotades per Satoransky i Laprovittola, 12-20. Una cistella amb addicional de Henry Ellenson, la compensa amb un triple Cory Higgins per mantenir el marge de vuit punts, 15-23.

Els locals que no encerten en el triple, aprofiten una nova jugada de cistella amb addicional de Simon Birgander per reduir encara més la ferida, 20-23, però un nou triple del de Danville deixa el marge culer en sis punts, 20-26, quan acaba el primer capítol del matx.

Els visitants no treuen prou profit del seu bon joc

El domini blaugrana es consolida a l’inici del segon quart. Amb Vesely sent molt resolutiu en la pintura rival, seus seran els primers dotze punts del quart anotats pels forasters, els seus primers sis punts del quart serveixen per tornar als vuit punts amunt, 24-32. Amb els locals sense anotar de tres, troben aixopluc en els tres tirs lliures dels quals disposa Kyle Guy per reduir a cinc punts la renda forastera. Marge que es reduirà encara més després de pèrdua de pilota per part d’Higgins i jugada de cistella i addicional de Joel Parra, 30-32.

El temps mort demanat per en Saras funciona i de nou apareix Vesely per anotar dos tirs lliures i dues cistelles més pel 32-38. Aprofitant un tir fallat pels locals, un triple de Rokas Jokubaitis fa arribar la renda blaugrana als nou punts, 32-41. De nou la banqueta local talla el partit. Tot i el temps mort, els blaugranes faran arribar la renda als onze punts després d’una segona cistella de Jokubaitis.

Les coses es descontrolen quan una falta assenyalada a Àlex Abrines es converteix en una jugada de quatre punts gràcies al fet que Pau Ribas anota el tir lliure de la tècnica més l’addicional, 36-43. El marge blaugrana que s’ha reduït dràsticament es refarà una mica gràcies a dos tirs lliures de Sertac Sanli i un cop de palmell de Paulí a dos segons de la mitja part, 38-47, quan els dos equips marxen als vestidors.

Arriba la reacció local

L’inici de la segona meitat continuarà sent favorable pels forasters. Una cistella de Paulí, un triple de Da Silva, i un triple d’Higgins faran arribar la renda blaugrana als tretze punts, 42-55, màxim avantatge visitant. Reaccionen els locals amb triple de Parra i cistella d’Ellenson començant uns minuts de desencert visitant en els quals els homes de Jasikevicius només anotaran dos tirs lliures, Satoransly, mentre que locals faran tretze punts culminats per un triple de Ribas pel 55-57.

Jasikevicius reacciona demanant un temps mort que anirà com oli en un llum. Cistelles de Satoransky i Da Silva, aquesta de tres punts, a les que s’afegeixen dos tirs lliures transformats per Laprovittola i fan que el marge visitant torni als set punts, 55-62. Renda que manté, també des de la línia, Sanli. Els locals aprofitaran el poc encert blaugrana en el tram final del quart per reduir el desavantatge fins als quatre punts que hi ha al marcador quan s’arriba a la fi del tercer capítol, 62-66.

Els visitants permeten que els verds i negres dominin al marcador per primer cop en el partit

No poden començar millor les coses pels blaugranes a l’inici del darrer quart. Alley-hoop entre Jokubaitis i Vesely, amb una cistella a continuació de Nikola Kalinic, 62-70. Les coses pinten tan bé que el que passarà a continuació és inexplicable.

De cop i volta els llums s’apaguen a les files blaugranes i on hi havia llum i color, ara només hi ha foscor. Es perd el control del rebot defensiu, es perden pilotes i es fallen triples oberts. El desgavell és de tal magnitud que fins i tot afecta al tècnic lituà qui amb l’equip en caiguda lliure no reacciona. Quan ho fa, demanant un molt necessari temps mort, el marcador està molt ajustat, 69-70, les sensacions són negatives i l’equip no sembla amb capacitat per suportar la pressió local. Es falla l’atac i a més en el seu torn els locals poden capturar un rebot ofensiu que acabarà amb cistella al pal baix de Parra per posar per primer cop en el partit als verds i negres al davant al marcador, 71-70.

Queden 4.34 per la fi. Les coses aniran encara pitjor perquè Kalinic falla un triple mentre que Ribas el transforma pel 74-70. De nou temps mort d’en Saras, esgotant les seves possibilitats de tornar a aturar el matx. El pas per la banqueta funciona i els blaugranes empataran el partit gràcies a quatre punts de Laprovittola, els dos primers des de la línia, 74-74. Empat que mantindrà el mateix base de Morón, també des de la línia, 76-76 a 2.14 per la fi.

Els blaugranes no es refan tot i que tenen l’oportunitat

Una falta assenyalada a Sanli, la cinquena, provoca una protesta del tècnic lituà que els àrbitres aprofiten per xiular-li una tècnica. En Saras no podia escollir pitjor moment per protestar. El regal l’aprofita Ribas, abans que Guy també transformi sense errada els dos tirs lliures de la falta rebuda, 79-76 a 1.58. Una pilota perduda per Laprovittola acaba en dos tirs lliures transformats per Guillem Vives pel 81-76 a 1.14.

Amb l’aigua al coll dels blaugranes, Ante Tomic s’apiada d’ells en fallar els dos tirs lliures que podien haver acabat de decidir el matx. L’atac blaugrana acaba amb triple de Laprovittola pel 81-79 a manca de 10 segons. El tècnic local demana temps mort. Temps mort que serveix perquè en Saras prepari una jugada que aconseguirà que la pressió blaugrana obligui Vives a fer passes.

Queden 6 segons i set dècimes. En Saras no pot demanar temps mort perquè recordem que ja els havia esgotat. L’atac blaugrana acaba en un intent de triple precipitat d’Higgins que no podia entrar ni de conya. Després que el rebot sigui pels locals, la jugada acabarà, després de ser revisada, en falta antiesportiva de Laprovittola, a 1 segon 9 dècimes. Andrés Feliz anota un sol tir lliure abans que el tècnic local demani un vergonyós temps mort que el desqualifica pel qualsevol premi a l’esportivitat. El matx acabarà sense que hi hagi temps de fer res per moure el 82-79 que hi ha al marcador.

@PBBMeritxell

Estadística