Preocupant victòria blaugrana

En un partit ple de retrobaments, tornava Aíto al Palau, tornava Marc Gasol a la que havia estat casa seva, tornava Lubos Barton, ara ajudant del tècnic de Chamberí, tornava el capità Pierre Oriola, tornaven Eric Vila i Pol Figueras i finalment, després de més de setze anys hi tornava el Bàsquet Girona, liderat als despatxos i a la pista pel mitjà dels Gasol.

Doncs bé, en un partit amb aquestes característiques tan especials, l’equip blaugrana ha aconseguit la victòria amb un final, al qual malauradament ja ens té acostumats, d’anar perdent la bona renda aconseguida en els tres primers períodes, per acabar passant moltes, massa angúnies finals. Diu Saras Jasikevicius, que l’equip no acaba de matar els partits, i això és tan cert com el fet que el sol surt per l’est. Però no val amb només dir-ho, perquè sent com és una evidència, cal posar-hi fil a l’agulla per solucionar-ho ara que encara hi som a temps.

Un parcial 14-0 dels locals, capgira el bon inici gironí

El matx tampoc començava gairebé pels locals. Es fallava molt en atac i d’això els gironins en treien profit per marxar primer per 2-6, amb anotació blaugrana d’Oscar Da Silva, i més tard 4-11, després d’una cistella d’un poc brillant avui Nico Laprovittola, i un triple de Quino Colom. L’avantatge visitant al lluminós es reduiria un pèl després d’una nova cistella de Da Silva i un tir lliure de Sertac Sanli, 7-13. La bona disposició en el rebot ofensiu dels locals els permet anar trampejant a l’electrònic, 9-15, cistella d’Oriol Paulí, després de rebot ofensiu.

El marge visitant creix fins arribat als vuit punts, 9-17, amb els blaugranes anant de corcoll. Aíto demana un temps mort del qual sortirà beneficiat l’equip local que aconseguirà un parcial 14-0, després d’esmaixada de Da Silva, triple de Cory Higgins, triple de Tomas Satoransky, triple d’Àlex Abrines i cistella amb addicional del de Danville. En poc més de dos minuts, els locals han capgirat el marcador fins al 23-17. Després d’una cistella de Máximo Fjellerup, acabarà el primer capítol amb un tap de Pato Garino sobre Higgins pèl 23-19 amb el qual s’acaba el primer quart.

Els locals amplien el seu marge en un bon segon període

L’inici del segon capítol serà favorable als de casa. Esvaïts els dubtes locals, un triple de Da Silva i una cistella de Jan Vesely, fan pujar la renda fins als set punts, 28-21. Els locals, sorprenentment, fan una defensa zonal, 2-3, que un triple de Colom enviarà al baül dels records. Anota Rokas Jokubaitis, abans que Abrines falli dos tirs lliures per una falta antiesportiva assenyalada a Dusan Miletic. El mallorquí, després de fallar un triple, es reivindica ple de ràbia anotant una esmaixada després d’un contraatac i un triple posterior que dona onze punts de renda al seu equip, 35-24. Immediatament, Aíto talla el partit.

Tot i el temps mort les coses no canvien. Un nou triple, ara d’Higgins i dues cistelles de Vesely, la segona en culminar una contra, eleven el marge blaugrana fins als 15 punts, 42-27. El rebot defensiu es controla, i tot sembla anar sobre rodes. Un triple de Moletic vol posar aigua al vi, però Jokubaitis anota el 44-30. Els gironins reaccionen, aprofitant una falta antiesportiva de Da Silva pel 44-34. Ara són els locals els que es refan amb un triple del mateix Da Silva. De fet, ell mateix farà la darrera cistella de la primera part, també de tres, pel 50-38 que hi ha al lluminós quan els dos equips marxen als vestidors.

El matx sembla decidit a manca dels darrers deu minuts

Tot i una pilota perduda per Laprovittola, ja hem dit que avui el de Morón no ha estat bé, els locals tornaran a augmentar la seva renda després de dues cistelles de Nikola Kalinic, la segona una esmaixada després de contraatac, pel 57-39. Un parcial 0-7, amb triple de Kameron Taylor, pels forasters retalla el marge local.

Una falta tècnica per flopping de Fjellerup l’aprofita Laprovittola per anotar el tir lliure. La renda local tornarà a créixer fins a fer-la arribar als disset punts, 63-46 en un brillant tram final del tercer període. Quatre punts de Vesely, dos de James Nnaji i dos més de Kalinic, obliguen a Aíto a demanar un temps mort. En la represa, l’avantatge local serà de disset punts després d’una cistella de Vesely, 65-48. Avantatge que una cistella de Roko Prkacin deixarà en quinze punts, 65-50, quan comenci el darrer període.

Els locals es dediquen a viure de rendes en el darrer quart

Tot el bon partit que fins al moment havia fet el Barça, quedarà en gairebé no res en uns nefastos 10 minuts en els quals els locals es fondran incomprensiblement. L’inici del darrer quart serà premonitori. Es falla tot el que es prova i només són capaços d’anotar un tir lliure, Da Silva, pel 66-55 que hi ha al marcador quan el tècnic lituà demana un temps mort perquè es veu a venir el pitjor.

Sembla que l’equip reacciona, cistella al pal baix de Vesely, però serà un miratge. L’atac no se’n surt, mentre els gironins van anotant. Un parell de triples, Prkacin i Figueras, i una cistella també de l’exblaugrana, deixen un inquietant 68-63. De l’atac local no hi ha notícies positives. Una possessió perduda per Vesely posa un ai al cor blaugrana quan Gasol llança un triple, que per sort no entra. Higgins per fi anota, però ho fa de tir lliure fallant-ne el segon, 69-63. El rebot se l’emporta Kalinic, però l’atac és estèril.

A 1.15 per la fi la possessió és forastera després d’una nova pèrdua local, ara d’Higgins. Un triple de Colom deixa en tan sols tres punts l’avantatge culer, 69-66. A 48 segons, Higgins anota dos tirs lliures pel 71-66. A un tir fallat per Figueras, respon Jokubaitis fallant un triple, a més Da Silva comet falta en la lluita pel rebot. Colom falla un dels dos tirs lliures pel 71-67 a manca de disset segons.

A 10 segons per la fi, Higgins anota només un tir lliure, 72-67 abans que Taylor sobre la botzina anoti de dos per l’inquietant 72-69 final. Una victòria preocupant perquè els blaugranes han fet només 7 punts, una única cistella en joc, en un darrer quart en el qual, com en molts altres partits, l’equip s’ha fos com es fon el gel en l’aigua calenta. Que s’ho facin mirar abans que sigui massa tard.

@PBBMeritxell

Estadística