El Barça supera per la mínima al líder de l’Eurolliga

El duel entre les dues millors defenses de l’Eurolliga, l’ha acabat guanyant el Barça en un partit força igualat, sobretot en el tram final. El que havia de ser un duel Tomas Satoransky contra Nick Calathes, l’actual contra l’ex, l’ha acabat decidint un tercer, Nico Laprovittola, qui un cop més s’ha ficat al públic a la butxaca. Els seus cinc triples en vuit llançaments, els dos anotats per Nikola Kalinic i el que ha transformat MIke Tobey, han estat cabdals perquè els locals superessin al dur equip dirigit per Dimitris Itoudis.

Tot i un bon inici turc, els locals es refan en el tram final del primer quart

El duel començava amb l’enfrontament cara a cara entre el base txec i el de Casselberry. Era un enfrontament en els dos cantons de la pista, ja que en aquesta fase del matx es defensaven mútuament. Les primeres escaramusses les guanyava el de Florida per un petit marge. Fins i tot col·laborava amb una cistella a l’hora d’aconseguir el primer avantatge al marcador, 2-8, amb la cistella local anotada per Sertac Sanli al pal baix.

L’únic que estava funcionant pels de casa, en aquests primers minuts, és el rebot defensiu. Esperonats des de la banda per Saras Jasikevicius, els seus homes no tarden a reaccionar. Una nova cistella de Sanli al pal baix, més alt i més fort que Johnathan Motley, el seu antagonista a les files rivals, dos tirs lliures anotats pel de Morón i un contraatac signat per Kalinic empaten el matx a 8.

Tot i un triple de Tobey, i un espectacular tap de Sanli sobre Calathes, els turcs obren una petita escletxa al marcador gràcies a un triple anotat per Calathes, 11-15. Una recuperació en defensa de Jan Vesely qui ha substituït a Sanli, li permet fer una esmaixada. Els turcs insisteixen per continuar dominant de quatre, 13-17. El duel Satoransky Calathes, se suspèn momentàniament perquè els dos passen per la banqueta. Situació que aprofita el base de Morón per clavar dos triples consecutius pel 19-17. Un avantatge que mantindrà Rokas Jokubaitis des de la línia per deixar el 21-19 que hi ha al marcador quan s’arriba a la fi del primer capítol.

Les dues defenses aturen els respectius atacs

La igualtat que hi ha a la pista i que reflecteix el marcador, continuarà en el segon període. Els blaugranes ben dirigits a pista per Jokubaitis obren un petit marge de quatre punts, amb dos tirs lliures del jove lituà, un contraatac de Vesely i un alley-hoop culminat pel nigerià James Nnaji amb assistència lituana.

En plena celebració del públic local per l’esmaixada de Nnaji, els àrbitres li assenyalen una incomprensible falta en atac al jove nigerià. L’evidència és tan clara que el tècnic lituà protesta. Fet que li costa un advertint que a la següent protesta hi haurà la corresponent falta tècnica. Que no era falta ho demostra el fet que immediatament assenyalen falta en l’atac turc. Una falta en atac tan inexistent com l’anterior als turcs. Sigui com sigui, les coses continuen igualades. Una cistella amb addicional de Marko Guduric, deixa el marcador en un sospir, 27-26.

L’igualat duel arriba al descans amb els de casa dominant per tres punts

Un tir lliure d’Àlex Abrines, i una cistella de Nnaji, mantenen el curt avantatge local en un tram força espès del matx en el qual les defenses superen els respectius atacs. La renda local creix un pèl gràcies a un tir lliure de Laprovittola abans que una cistella del mateix base argentí l’estiri fins als cinc punts, 34-29.

Com no podia ser d’altra manera, tot el Palau era conscient que acabaria arribant, Saras rep la tècnica, pràcticament habitual, i això permet als turcs reduir el desavantatge fins deixar-lo en dos punts, 34-32. Un nou triple de Laprovittola recupera la moral, obligant a Itoudis a demanar un temps mort. Els turcs tornen a reduir la renda local, malgrat un temps mort demanat pel tècnic local, abans que Jokubaitis ara amb una cistella, certifiqui com havia fet el final del primer quart, el resultat a la mitja part, 39-36.

Laprovittola controla el tercer quart deixant el partit ben encarat

La segona meitat no comença gens bé. En la jugada que inicia les hostilitats, Laprovittola rep una falta personal en atac quan han passat només vuit segons. Malgrat això el de Morón pren la responsabilitat en l’atac blaugrana. Seus seran els set primers punts dels locals en aquest capítol. Una cistella, dos tirs lliures i un triple pel 46-40. El joc del base argentí està eclipsant el duel que tenen per la seva banda Satoransky i Calathes, que s’acabarà emportant el grec-americà de manera molt ajustada.

Un parell de cistelles de Tobey, la segona una esmaixada, serveixen per augmentar la renda local fins als vuit punts, 50-42, obligant a Itoudis a tallar el partit. El que els hi diu no acaba de funcionar perquè els locals amplien la renda fins als dos dígits, 52-42, després de dos tirs lliures transformats per Kalinic. En ple desconcert de l’equip turc, el marge local continuarà creixent. Una cistella al pal baix de Tobey, dues de Kalinic, bon partit del de Subótica, i una altra de l’ala-pivot de Monroe eleven l’avantatge local al seu punt més alt avui, 60-44.

Un nou temps demanat per Itoudis vol servir perquè els seus recuperin el senderi, però el que passa és que els locals perden el fil i en els darrers 2.21 només seran capaços d’anotar, i de casualitat, una cistella sobre la botzina després de rebot ofensiu de Satoransky pel 62-49, previ al darrer capítol.

Els turcs ho intenten, però els blaugranes no afluixen

 

A l’inici de l’últim període es reprodueix el duel Satoransky contra Calathes, però serà anecdòtic per la marxa del matx. Primer marxarà de la pista Calathes, i poc després serà Satoransky qui vagi a la banqueta. Mentrestant, un contraatac signat per Jokubaitis serveix per fer el 64-59. I de cop i volta apareix un jugador que fins al moment estava de comparsa, Melih Mahmutoglu, qui com aquell que no vol la cosa, transforma un triple inversemblant, 64-52. Poc després una cistella i addicional de Sehmus Hazer redueix encara més la renda local, 64-57.

En Saras es comença a preocupar, busca la solució movent la banqueta, però res li acaba de funcionar. Una cistella amb addicional de Cory Higgins serà una pausa de bon temps en mig d’un temporal. Un triple de Guduric tornar a reduir l’avantatge local als set punts, 67-60. Ara qui demana temps mort és en Saras. Un triple de Kalinic serveix per tornar als deu punts amunt, fet que consoliden primer Laprovittola amb dos tirs lliures i fallar un tercer, i Tobey amb cistella al pal baix, 74-64.

Quan tot sembla decidit, apareix Mahmutoglu per gairebé fastiguejar la festa local

Un segon triple fora de guió de Mahmutoglu torna a reduir el marge local als set punts. Quan el marge local és de cinc punts, en Saras torna a tallar el partit. Els blaugranes es refan gràcies a una cistella de Laprovittola i a una altra de Sanli, 78-71 a 2.22 pel final. El partit sembla mig controlat pels locals, però Kalinic falla un triple que d’haver entrat suposaria gairebé la victòria. En canvi, qui si anota de tres és altre cop Mahmutoglu, per deixar un inquietant, 78-76 a l’electrònic.

A 36 segons per la fi Kalinic, aquest cop si, anota el triple que prova pel 81-76. Nou temps mort d’Itoudis. La jugada acaba amb cistella, per sort de dos, de Mahmutoglu, 81-78. Un tercer intent de triple de Kalinic és blocat per Motley qui corre el contraatac. El de Houston pren una decisió equivocada en entrar directe a cistella. Quan anota de dos queden vuit dècimes que són suficients per treure de fons i que el partit acabi amb la pilota a les mans de Laprovittola. Una imatge que resumeix perfectament el partit que avui s’ha vist al Palau.

@PBBMeritxell