Clara i convincent victòria blaugrana a la Fonteta

En un partit on les defenses no han estat massa intenses s’ha acabat per imposar el millor atac, en aquest cas el blaugrana on ha brillat amb llum pròpia un Nico Laprovittola encertadíssim en el tir exterior.

Els visitants han plantejat un partit obert que els taronges han acceptat. Llevat dels primers minuts en els quals l’atac local ha pogut superar a l’avui menys intensa del que és habitual defensa blaugrana, l’encert ofensiu ha decantat el matx, en una primera part excel·lent dels homes de Saras Jasikevicius. La segona meitat ha estat més igualada, però els forasters l’han dominada amb mà de ferro sense deixar que els locals mai no poguessin creure en una possible victòria.

Els visitants capgiren la bona sortida local

Com hem dit, les coses començaven bé pels de casa. Gràcies a l’encert de Chris Jones i Jonah Radebaugh, els taronges comandaven el matx. Per part blaugrana responien primer Tomas Satoransky i posteriorment Nico Laprovittola, aquest de triple, per posar el primer avantatge visitant a l’electrònic, 4-5.

Els locals no afluixen de moment i un triple del mateix Radebaugh fa arribar la renda local al seu màxim en el partit, quatre punts, 9-5. Dos triples blaugranes, altre cop Laprovittola i també Satoransky capgiren el marcador, 9-11. Avantatge que creix després d’un parell de cistelles del mateix duet, primer del de Morón i després del base txec per l’11-15.

Un triple local, d’un mal defensat Xabier López-Arostegui, dona esperances als locals. Esperances que desfà Satoransky anotant cistella i addicional pel 14-18. Aquest fet seria una constant en els quaranta minuts. Quan els locals han estat capaços d’apropar-se en el marcador, els visitants se les han empescat per tornar a ampliar el seu avantatge. Una cistella al pal baix de Sertac Sanli, manté els quatre punts de marge, abans que un nou triple de Laprovittola la faci arribar als cinc punts que hi ha al marcador quan acaba el primer capítol, 18-23.

El segon quart, amb un encertat Cory Higgins, serà la clau de la victòria blaugrana

L’inici del segon quart serà determinant. Un triple de Sanli i una cistella de Laprovittola fan arribar la renda blaugrana als deu punts, encenent els primers llums d’alarma a la banqueta local. Els valencians responen aprofitant un triple fallat pel pivot turc. Malgrat això, una esmaixada de Jan Vesely fa arribar el marge ara als vuit punts, 22-30. Tres tirs lliures transformats per Klemen Prepelic volen ser un revulsiu pels locals. Un parell de cistelles d’Oscar Da Silva, la primera després de capturar un rebot ofensiu, mantenen les coses controlades pels catalans, 27-34.

Els visitants s’aprofiten del domini ferri en el seu rebot defensiu i això els permet tornar a dominar de 10 punts, després tres punts de Cory Higgins, un tir lliure i una cistella, pel 27-37. L’avantatge foraster continuarà creixent gràcies a un triple de Da Silva i a una cistella d’Higgins, 29-42, obligant a Àlex Mumbrú a demanar temps mort amb la mosca darrera l’orella.

Un segon triple de López-Arostegui dona altre cop esperances als locals. La resposta visitant serà brutal. Tripe d’Higgins i cistella de contraatac de Rokas Jokubaitis, 32-47. La impaciència local els fa buscar el tir de tres amb insistència. L’aposta els hi surt bé de moment, amb encert de Jones qui n’anotarà dos de seguits. Amb el que els taronges no hi comptaven és en el fet que per part visitant, també es respon amb triples, Àlex Abrines i Higgins, per mantenir els 15 punts de renda, 38-53.

Els locals intenten defensar en zona, tot i que ho fan amb tan poca convicció que no tarden a oblidar l’alternativa defensiva. A 8 segons per la fi de la primera meitat, Jokubaitis anota dos tirs lliures per tornar a dominar de 15 punts. 40-55 és el resultat que hi ha al lluminós quan els dos equips marxen als vestidors.

Els forasters no afluixen

L’inici de la segona part serà bona per un Barça que continua encertat en el tir. Triple i cistella del base de Morón que fan arribar el marge als divuit punts, 42-60. Satoransky anotant al pal baix, on és superior al rival, manté la renda aconseguida. Un triple i una cistella més addicional anotats per Bojan Dubljevic donen altre cop esperances als locals, 50-62.

Per evitar problemes, el tècnic lituà demana temps mort. La resposta blaugrana vindrà de les mans d’un immens Laprovittola qui anota dos triples consecutius per tornar a enlairar la renda catalana fins als divuit punts, 50-68. Marge que creixerà un pèl després de cistella i addicional d’un exvalencianista, Nikola Kalinic.

A partir d’aquí, els blaugranes durant una estona patiran un pèl per controlar el seu rebot defensiu,. Fet que aprofita Kyle Alexander per transformar cistella i addicional. Kalinic anota tres de quatre tirs lliures, els últims dos per una falta antiesportiva comesa per Víctor Claver. El marge visitant es redueix un pèl tot just abans que un triple de Jared Harper la deixi en catorze punts, 60-74.

En la següent jugada de l’atac blaugrana s’obrirà la caixa dels trons. Una falta de Harper sobre Kalinic desferma una irada protesta per part d’Àlex Mumbrú. El tècnic rep una falta tècnica. Fins aquí tot normal, fins que les continuades protestes el fan rebre una segona tècnica que comporta la seva desqualificació. Tot plegat comporta una xiulada generalitzada del públic que òbviament considera que els àrbitres estan perjudicant greument al seu equip.

En aquest ambient hostil, Higgins aliè a l’escridassada monumental que hi ha a la Fonteta, va a la seva transformant els tres tirs lliures dels quals disposa pel 60-77 amb el qual acaba el tercer període.

Els blaugranes no perden l’oremus tot i la forta pressió local

L’últim capítol comença amb certa mala maror a l’ambient. Els àrbitres, què són humans, deixen de xiular segons què i això permet que la defensa valenciana augmenti la seva intensitat, algun cop superant el reglament. Entre això i la pressió que posa la grada local, els visitants es quedaran sense anotar durant gairebé tres minuts després d’una cistella de Jokubaitis que havia fet arribar la renda forastera als dinou punts, 60-79.

Entre tirs fallats, pilotes perdudes i faltes en atac, els visitants veuen com el seu avantatge es redueix fins a arribar als dotze punts, 67-79. Amb la situació no del tot controlada, qui apareix primer és el de Morón per anotar de tres. Amb el rebot defensiu blaugrana altre cop dominat, dos punts de Kalinic i un parell de cistelles d’Higgins tornen a augmentar la renda fins als vint-i-un punts, 67-88. Fins aquí arriba l’intent local de possible remuntada, amb el públic local de nou assegut.

Cinc punts de Jones, cistella i triple, i un tir lliure de Dubljevic donen fe de vida de l’atac local. Els blaugranes tornen a respondre amb una esmaixada de Vesely, després de rebot ofensiu, i una cistella d’Oriol Paulí, qui falla l’addicional, 75-92 a menys de dos minuts per la fi. Els cinc punts finals, triple i cistella, de Josep Puerto maquillen una mica el resultat final pel definitiu 80-92.

@FCBbasket

Estadística