Victòria aclaparadora d’un Barça brillant

Els blaugranes després d’un segon quart per emmarcar, s’han desfet amb solvència d’un Olimpia de Milà que ha passat pel Palau amb més pena que glòria. L’equip transalpí arribava al Palau farcit d’exblaugranes, fins a tres jugadors havien estat a les files locals, Brandon Davies, Kevin Pangos i Deshaun Thomas, curiosament els tres al cinc inicial ordenat per Ettore Messina.

Tot i l’efecte ex, representat perfectament pels divuit punts finals del pivot de Philadelphia, el Barça n’ha tingut prou amb l’actuació estel·lar de Mike Tobey, sobretot en la primera meitat, i la bona aportació del jove nigerià James Nnaji, cada dia més consolidat a l’equip blaugrana, que a més de donar dinamisme en les dues pintures, ha fet una feina descomunal en la defensa de Davies.

Brandon Davies comença dominant fins que es troba un mur anomenat James Nnaji

El matx començava amb l’equip local capficat en el triple. Per part italiana, les coses es feien amb més senderi i entre Pangos i Davies anotaven les seves tres primeres cistelles, 0-6. Per fi anota Tomas Satoransky, ho farà amb una esmaixada remuntant la línia de fons que vol ser un revulsiu. Amb Davies fent una cistella més, porta ja sis dels vuit punts anotats pel seu equip, en Saras Jasikevicius s’adona de les dificultats per les quals passa Sertac Sanli a l’hora de defensar al de Philadelphia i en una decisió cabdal fa entrar a Nnaji pel turc.

Per part blaugrana qui anota per dos cops amb seguretat és Nico Laprovittola per reduir la ferida. Una cistella posterior de Cory Higgins serveix per empatar a 8, tot just després d’un tap de Nnaji sobre Davies. Torna a anotar el de Philadelphia, acabarà el primer quart amb 10 punts, abans que Nikola Kalinic anoti dues cistelles consecutives, la primera amb una espectacular esmaixada i la segona al pal baix per l’empat a 12.

Sanli torna a pista substituint Nnaji qui ha comès la seva segona falta personal en la seva feina per diluir l’efecte Davies. Ara qui apareixerà en la seva millor versió serà Tobey qui anota cinc punts, cistella i triple, per posar els locals al davant, 17-14. Un triple de Billy Baron desfà la renda blaugrana. Una cistella de Sanli torna a avançar als locals, però Kyle Hines és l’encarregat de deixar el partit empatat a 19 quan s’acaba el primer capítol.

Un gran segon quart serà clau per la victòria local

Els blaugranes han trobat el seu ritme de joc i d’això se n’aprofita Higgins per anotar. En el següent atac dels locals, els àrbitres no assenyalen una possible falta, falta qui si xiulen en una acció de Sanli sobre Nicolo Melli. Tot plegat fa esclatar al visceral tècnic lituà que s’emporta la corresponent falta tècnica. Luigi Datome anota el tir lliure mentre que l’ala-pivot de Reggia Emilia, tan sols n’anota un dels dos tirs lliures. Aquests dos punts seran els únics en una bona estona pels forasters, perquè els locals apujaran les línies de defensa fent jugar als transalpins de manera molt incòmoda.

Amb el rebot defensiu blaugrana totalment controlat, Higgins des del tir lliure, Rokas Jokubaitis i una cistella amb addicional de Jan Vesely fan arribar la renda local als sis punts, 30-24: Messina tot i les seves indicacions no troba solucions i la ferida italiana augmenta gràcies a una cistella i a un triple d’Àlex Abrines pel 35-26. El parcial local és ja d’11-2, parcial que continua augmentant fins arribar al 15-2, després de dues cistelles més de Tobey, 39-26, amb el Barça fent mal en el rebot ofensiu. El tècnic de Catània no té més remei que demanar un temps mort. Un triple de Johannes Voigtmann trenca la sequera italiana, abans que Vesely des del tir lliure i altre cop Tobey anotin quatre punts que deixa un clar 43-29 al lluminós al final de la primera meitat.

Els italians no poden superar a un Barça força endollat

Tot i que a l’inici del tercer quart, els blaugranes comencen fallant els tirs de tres que proven i a més Satoransky tan sols pot anotar un tir lliure, el domini del rebot defensiu tranquil·litza les coses pels locals. Una cistella del base txec fa arribar el marge català als disset punts, 46-29. Un triple de Devon Hall vol recuperar el to, però les coses continuen anant rodones pels locals.

Ara qui rep una tècnica és la banqueta italiana massivament dempeus protesti aïradament. Laprovittola transforma el tir lliure abans que Kalinic, amb rebot ofensiu inclòs, anoti. Dos tirs lliures de Satoransky fan arribar l’avantatge als dinou punts, 51-32. Marge que mantindrà el mateix base txec, bon partit el seu, abans que Sanli trenqui la barrera dels vint punts, 55-34.

Messina continua sense trobar ni alternatives ni solucions al que està passant a pista, fent la cara de pomes agres habitual en els tècnics quan es veuen  venir el desastre. Els visitants sembla que reaccionen una mica amb dues cistelles, Devon Hall i Pangos, amb un addicional del canadenc, però tot quedarà en foc d’encenalls quan Vesely culmini un espectacular alley-hoop dibuixat pel base de Morón. El tècnic lituà vol apujar un pèl més el ritme defensiu i fa sortir a pista a Oriol Paulí. Una cistella d’Higgins i una esmaixada sobre la botzina del de Girona tanquen el tercer capítol amb els locals dominant de vint punts, 61-41.

Els transalpins es donen per vençuts

En el descans entre quarts, hi ha un fet molt poc usual. El tercer àrbitre, Joseph Bissang ha d’abandonar la pista al patir una lesió. A conseqüència d’això, el darrer període el dirigiran només dos àrbitres.

Tornant al joc, dir que el matx està pràcticament decidit, ja que el marge de vint punts sembla inabastable pels transalpins. Un triple d’Higgins confirma aquesta impressió, però els homes de Messina no volen entregar encara la cullera. Un parcial 0-4 demostra les seves intencions, però els locals hi respondran de la millor manera. Esmaixada de Nnaji i un impressionant tap sobre Davies que el Palau celebra dempeus.

Una cistella de Paulí fa arribar el marge als vint-i-tres punts, 68-45, amb ara si, l’Olimpia de Milà totalment entregat perquè tan sols queden per jugar-se quatre minuts i escaig. Temps que aprofitarà el jove nigerià per ficar-se al públic a la butxaca anotant un parell de cistelles més, 72-49. El matx acabarà amb Paulí i Nnaji fallant cadascú un tir lliure mentre que Stefano Tonut anotarà la darrera cistella del partit pel 74-58 final.

@PBBMeritxell