El Barça, patint més del compte al final del matx, s’emporta el clàssic.

En un final tant inversemblant com agònic, el Barça ha aconseguit superar al R Madrid, inaugurant així el caseller de victòries en l’actual edició de l’Eurolliga. Per arribar a aquest increïble final, amb un possible triple guanyador pels blancs, els locals havien fet un bon partit, amb moments força brillants. Però tota la bona feina feta en 36 minuts ha estat a punt d’anar-se’n en orris per uns tres minuts que han de fer reflexionar als jugadors i a l’staff. Pilotes perdudes, tirs mal dirigits, fins i tot por a llançar, mentre el rival retallava i retallava el seu desavantatge que ha passat en poc temps d’onze punts a dos, disposant a més d’una possible darrera possessió guanyadora a 15 segons per la botzina. Com hem dit, increïble, però cert.

Els locals comencen força bé

El matx començava amb un Barça molt endollat. Ben dirigits per Tomas Satoransky, els locals sortien a pista amb moltes ganes. Tancant perfectament el rebot defensiu, els homes de Saras Jasikevicius dominaven amb solvència el matx. Una primera cistella del base txec seguida d’un triple de Mike Tobey obrien el partit amb 5-0 pels de casa.

Jesús Mateo començava el matx amb Walter Tavares a la banqueta, intentant sorprendre els locals, i l’únic que quedava sorprès era ell mateix, ja que l’equip blanc era inexistent en el rebot a la pintura blaugrana. Satoransky, qui estava fent els millors minuts des de la seva tornada a la disciplina blaugrana, anotava per dos cops, la segona amb el premi d’un tir addicional que transformava pel 10-4.

La renda local continuaria creixent, fins als deu punts, després de dos triples, Nico Laprovittola i Nikola Kalinc, 16-6. Mateo no espera més i en un temps mort treu a pista al pivot de Cap Verd. L’invent li ha sortit malament. Un triple de Guerschon Yabusele deixa el marge local en cinc punts, 16-11, renda que torna a créixer després d’una esmaixada de Kalinic a assistència de Satoransky. La jugada es repeteix poc després amb canvi de protagonistes. Jan Vesely esmaixa i qui fa el passi és Laprovittola, pel 20-13. En ple desconcert blanc, Kalinic torna a anotar, abans de resposta blanca que neutralitza Tobey pel 24-15 amb el qual s’arriba a la fi del primer capítol.

Reacció dels forasters a l’inici del segon període

Alliçonats per Mateo, els visitants surten amb més agressivitat defensiva a l’inici del segon període. Gràcies al canvi d’actitud aturen l’atac blaugrana que ara mateix només dona fe de vida de les mans de Vesely al pal baix. Seus seran els primers sis punts dels blaugranes en el quart, però tan sols serveixen per mantenir un marge de cinc punts, 30-25.

El tècnic lituà treu a pista a James Nnaji per donar descans a Tobey. Com s’ha deixat de controlar el rebot defensiu, en Saras ha de tallar el partit amb els blancs tres per sota, 30-27. Rokas Jokubaitis anota, abans que el jove pivot nigerià hagi d’abandonar la pista per una lesió al turmell dret. Nnaji, ja no tornarà a jugar en el temps que queda de partit. Tot i un cert descontrol en l’atac blaugrana, els blancs no treuen profit per l’esforç que fan al darrere els locals.

A base de tirs lliures, tot i fallar-ne un cadascú, entre Àlex Abrines i Sertac Sanli augmenten el marge fins als set punts, que seran nou quan el pivot turc amb un cop de palmell posi el 36-27 que hi ha al marcador quan Mateo talla el joc. Tot i la pausa, les coses no milloren pels forasters i els blaugranes ho aprofiten. Entre Satoransky i Sanli, fan arribar la renda catalana als tretze punts, 40-27, abans que un triple de més de nou metres de Mario Hezonja la deixi en deu punts de renda, 40-30, quan els dos equips marxen als vestidors.

Tot i una revifada visitant, els blaugranes augmenten lleugerament la seva renda

La segona meitat comença amb cistella de Yabusele que és contrarestada per Sanli qui anota un parell de cistelles, la segona amb un cop de palmell, pel 45-32. Els locals ara ho estan fent molt bé en atac mentre que en defensa aguanten el tipus. Una cistella del base de Morón seguida d’un triple de Satoransky, gran partit del txec, porten el marge local fins als catorze punts, 50-43.

Tot i que Dzanan Musa amb cistella i addicional disminueix la renda blaugrana, tornarà als catorze punts després de dos tirs lliures de Jokubaitis, un alley-hoop dibuixat pel jove base lituà finalitzat per Vesely, i un triple de Laprovittola pel 57-43 que obliguen, altre cop, a Mateo a demanar un temps mort. El marge local arribarà als divuit punts gràcies a dos tirs lliures de Jokubaitis, 61-43. Amb el Palau xalant, arribarà una petita reacció blanca. Un parcial 0-9, deixa el marge local en tan sols nou punts. Una cistella sobre la botzina de Jokubaitis talla la ratxa visitant deixant el 63-52 amb el qual s’arriba al darrer capítol.

Els locals amplien la seva renda a l’inici del darrer quart

L’últim període comença amb un Barça que torna a millorar al darrere, però que en atac no acaba d’estar encertat. Tot i això, la tasca defensiva amb control exhaustiu del rebot a la seva pintura, permet que el marge creixi fins als disset punts després de dues jugades de tres punts, cistella i addicional per Sanli, triple de Tobey, 69-52 a manca de 7.02 per la fi.

El matx sembla sota control. Però només ho sembla. Un triple de Cornelie obra la llauna per part blanca. A continuació Satoransky perd una pilota i la jugada acaba amb triple de Fabien Causeur que deixa el marge local en onze punts, 69-58. Renda que augmenta un pèl després d’un punt de tir lliure d’Higgins, un triple de Sanli i altre tir lliure del de Danvile, 74-62. Queden els 3.57 que dèiem al començament. Walter Tavares rep la cinquena falta que l’envia a la banqueta.

Dramàtic final

El partit que sembla controlat, de cop i volta patirà un dramàtic gir de guió. Se succeeixen les pèrdues de pilota, primer Higgins posteriorment Laprovittola, mentre Gabriel Deck va anotant. A 1,46 per la fi, Jasikevicius demana un temps mort per calmar les coses. A 1.28 Vesely falla un tir lliure pel 75-67. En l’atac local Laprovittola torna a perdre una pilota, i Deck continua anotant sense resposta local. L’argentí completarà onze punts consecutius anotant dos des de la línia. 75-73 a manca de 15 segons per la fi.

En la sacada de fons, Laprovittola torna a perdre la possessió enviant la pilota fora de banda. Mateo demana temps mort. Recordem que queden 15 segons per jugar-se. La jugada blanca és a les mans de Sergio Llull qui farà un llançament inversemblant que troba el ferro. El rebot és capturat per Satoransky i el matx arriba a la fi amb una protesta del tècnic lituà. Els arbitres, revisen el vídeo donant per finalitzat el matx pel definitiu 75-73.

Victòria final amb un ai al cor i un cert regust amarg a la gola.

@PBBMeritxell