Dolorosa derrota.

Decebedora desfeta d’un Barça sense solucions a l’hora d’atacar el sistema defensiu d’un Olympiacos que, a base de moltes ajudes, ha pogut destarotar a un equip blaugrana al qual encara li queda molta feina a fer. Només en moments puntuals, els homes de Jasikevicius han estat brillants, ofensivament parlant, i el seu esforç defensiu ha acabat sent completament inútil, perquè els portuaris trobaven respostes per anotar des de lluny. De fet, els locals només s’han emportat el primer quart, mentre que han perdut els tres restants. En aquestes condicions, és molt difícil guanyar un partit.

Tots i les dificultats, els blaugranes s’enduen el primer període

El matx començava amb una sorpresa tàctica per part del tècnic lituà, els dos homes alts, Jan Vesely i Sertac Sanli sortien a pista en el quintet inicial dels de casa. L’aposta era fer jugar de quatre al turc, mentre que el txec s’ocuparia del joc interior. Això no ha provocat cap daltabaix en la defensa grega.

Tot semblava rutllar al començament. Triple fallat de l’otomà i rebot i cistella de Vesely. L’altre txec, Tomas Satoransky, anotava pel 4-0, però els triples que aconseguien els portuaris, Thomas Walkup i Aleksandar Vezenkov, despertaven del somni als locals, 4-6.

Tot i això, els blaugranes mantenien un ritme alt, que sumat al control del rebot defensiu, els catapultava de nou a manar al lluminós, després de cistelles de Nico Laprovittola i un contraatac del base txec.

Un triple de Nikola Kalinic permet mantenir als locals al davant, de tres punts. Marge que augmentarà després de dues cistelles de Sanli, la primera al pal baix, la segona un triple, pel 16-10. Avantatge local que retalla Joel Bolomboy amb cistella i addicional pel 16-13 amb el qual acaba el primer capítol.

Els portuaris li donen la volta al partit en el tram final de la primera meitat

Ja en el segon quart, després d’una cistella de Cory Higgins, s’entra en una fase de cert descontrol de l’atac barcelonista. Hi ha més pilotes perdudes que cistelles i això acabarà per passar factura. Els portuaris ho aprofiten per igualar el marcador després d’una cistella amb addicional de Kostas Sloukas. Cal dir que els grecs no fallarien cap dels 24 tirs lliures dels quals disposarien en el matx.

Una bona ratxa de Rokas Jokubaitis amb dues cistelles consecutives torna a avançar als locals de quatre punts, 22-18. Ara el que perjudica i molt als locals és la manca de continuïtat. Els forasters capgiraran el marcador amb un parcial 0-6 gràcies a dues jugades de tres punts, cistella i addicional de Tarik Black i triple d’Alec Peters, 22-24.

Després que empati Vesely al pal baix, torna a aparèixer Vezenkov per convertir un triple que avança altre cop als portuaris, 24-27. Vesely anota un sol tir lliure i això ho castigarà amb un triple Peters pel 25-30.

Saras Jasikevicius ha de tallar el matx perquè les coses no van bé. Un triple de Kalinic sembla indicar un canvi de tendència, però de nou les pèrdues de pilota seran una rèmora. Entre una cistella de Vezenkov i dos tirs lliures de Peters, el marge grec arriba als sis punts, 28-34, quan els dos equips marxen als vestidors.

Malgrat que els locals es refan, la manca de continuïtat els castiga

Els blaugranes comencen de manera magnífica el tercer període, tot i que Àlex Abrines falla un triple inicial. Tres cistelles consecutives de tres punts, dues de Laprovittola i una del mateix aler mallorquí, seguides d’una nova cistella del base de Morón, capgiren el marcador, 39-38. Georgios Bartzokas, ha de demanar un temps mort per aturar la sagnia. En la represa, les pèrdues tornen a castigar als locals que impotents veuen com els grecs reaccionen. El marge foraster torna als cinc punts després d’una jugada de quatre punts de Vezenkov, triple i addicional, per 39-44.

Els blaugranes tornen a remar a contracorrent. Amb més voluntat i cor que bon joc poden capgirar el marcador gràcies a un triple de Satoransky i a cistella amb addicional de Kalinic, 45-44. Cal destacar la intensitat amb la qual els locals estan defensant en aquest quart. El problema és que s’està apel·lant a l’heroica molt d’hora i això no deixar de ser un mal símptoma, com ho és el fet que es jugui a batzegades. L’exigu avantatge es mantindrà després de dos tirs lliures transformats per Abrines, fins que el castell de cartes cau a terra quan Isaih Canaan, aquell menut jugador que va despertar al Palau en un partit el desembre passat a les files de l’Unics Kazan, transformi un triple pel 47-49.

El triple grec té un efecte demolidor pels locals que tornen a patir per les pèrdues de possessió que els portuaris aprofiten per marxar de sis punts, 47-53. Jasikevicius ha de demanar un temps mort per intentar redreçar la situació. Malgrat això, el marge portuari creix fins als vuit punts després de dos tirs lliures sense errada de Bolomboy, 47-55. Desavantatge que no disminueix tot i una cistella d’Higgins, 49-57 a manca del darrer període.

Quatre triples de Larentzakis certificaran la derrota local

La situació, que està a un pas de ser dramàtica pels de casa, s’acaba de complicar quan Bolomboy anota cistella i addicional, per deixar el marge grec en onze punts, 49-60. Els locals han de continuar remant contra un corrent que cada cop baixa amb més força. Els homes d’en Saras apel·len altre cop a l’heroica. Triple d’Abrines, dues cistelles, la segona amb addicional, d’Higgins, qui ara és el cap d’operacions, 57-60. De nou s’apagaran els llums. Es fa evident el que ja hem dit, la manca de continuïtat està sent un problema. Tornen a aparèixer els dubtes i en aquest terreny, els homes de Bartzokas són el que ho tenen més clar. Dos tirs lliures més, Peters, i el primer triple de la nit de Giannoulis Larentzakis, fan tornar els vuit amunt pels grecs, 57-65. Temps mort desesperat de Jasikevicius que es veu a venir el pitjor.

Amb Olympiacos defensant en zona 3-2, Kalinic anota, però la resposta del Larentzakis, qui anota el seu segon triple de la nit, fa molt mal, 59-68. Per part blaugrana després d’una sèrie de triples fallats n’anota un Laprovittola, pel 62-78 que posa el Palau dempeus. Un Palau que torna a asseure’s decebut quan Larentzakis converteix un altre triple per mantenir els nou punts amunt pels portuaris, 62-71.

Queden 1.55 quan Jasikevicius demana un temps mort, tot i que les coses estan impossibles. Els locals ho intenten amb més fe que convicció. Laprovittola transforma cistella i addicional. Els grecs continuen sense fallar des de la línia, Walkup fa el 65-73, mentre que els locals sí que en fallen, com ho fa Higgins amb el segon que llança. El quart triple de Larentzakis, els quatre anotats en tan sols cinc minuts de joc, segella la victòria grega, 66-76 quan queda menys d’un minut de joc. En el poc temps restant, Sanli i Vezenkov intercanviaran tirs lliures, anotant els quatre tots dos per acabar el matx amb els portuaris emportant-se al Pireu el triomf per 70-80.

@PBBMeritxell