El Barça acaba guanyant tot i una horrible primera part

Una gran segona part, ha permès al Barça aconseguir la primera victòria a l’ACB. El matx s’havia posat un pèl complicat. Entre la mala defensa i la capacitat anotadora que mostraven els bascs, s’arribava a la mitja part perdent de dotze, 39-51. Quedaven els segons vint minuts de joc, però havien de canviar molt les coses si es volia tenir opcions de victòria.

I efectivament, ha canviat gairebé tot. Els locals han tornat a pista com si fossin uns altres. La defensa s’ha intensificat, s’ha tancat el rebot defensiu a pany forrellat, i en atac es resolia amb contundència. Un tercer quart esplèndid dels blaugranes ha acabat amb les esperances visitants que no han pogut fer res més que acceptar la desfeta.

Els blaugranes pateixen molt davant la dura defensa basca

Com hem dit les coses no començaven gens bé pels de casa. Part de culpa la tenia la dura defensa basca que no tenia contemplacions a l’hora de posar les mans i el que fos per evitar fluïdesa en l’atac local. Steven Enoch, el pivot visitant, s’aprofitava d’una defensa blaugrana poc intensa per aconseguir cinc punts, amb un triple, molt aviat.

La resposta local arribava des del tir lliure. Nikola Kalinic n’anotava dos, mentre que Sertac Sanli tan sols ho feia un cop pel 4-7. Per part visitant es feien un munt de faltes, seguint segurament el pla de joc preestablert, i això portava un cop més a la línia a un jugador local, en aquest cas Nico Laprovittola, qui també en falla un dels llançaments.

La primera cistella en joc dels catalans és una esmaixada de Sanli pel 6-7. Els forasters, que continuen amb la seva dura defensa, tornen a obrir forat al marcador, que queda retallat gràcies a una nova cistella de Sanli i a un tir lliure de Tomas Satoransky, 9-11.

Les coses no milloren pels locals en el tram final del primer quart

Els tirs lliures dels locals no s’aturen, Kalinic n’anota només un i a continuació és Jan Vesely qui en transforma els dos per reduir el desavantatge local a un sol punt, 12-13. Que la defensa basca és força dura ho demostra el fet que els locals porten fins al moment 12 tirs lliures, i no seran els únics del primer quart. El mateix Vesely empata, fallant un tir lliure, el matx a 13.

Després d’una bona acció defensiva, dos tirs lliures, com havia de ser sinó, de Laprovittola avancen als locals per primer cop, 15-13. L’avantatge durarà de Nadal a Sant Esteve. Una pilota perduda per Rokas Jokubaitis permet una contra de Vanja Marinkovic a la qual seguirà una cistella amb addicional de Maik Kotsar que tornen a avançar als visitants, 15-18.

Després d’una nova cistella forastera, Saras Jasikevicius ha de tallar el matx. En la represa Vesely anota, però un triple de Marinkovic deixa el 17-23 amb el qual s’arriba a la fi del primer capítol.

El domini foraster s’intensifica

A l’inici del segon període, l’atac local està més endoiat que en els primers deu minuts, gràcies sobretot a Kyle Kuric qui anotarà tres cistelles consecutives, amb l’única resposta visitant d’un triple d’Arturs Kurucs. Malgrat que en atac s’ha millorat, en defensa les coses no es fan bé i el rebot defensiu continua sent un problema. Fruit d’una captura forastera arriba un triple d’Enoch pel 23-31. Respon Oscar da Silva també de tres, però al darrere les coses no s’acaben de fer bé. En canvi, la defensa basca continua a cor que vols amb la duresa mostrada fins al moment. Da Silva torna a anotar ara des de la línia.

Els dos equips intercanvien cistelles, Àlex Abrines i altre cop l’alemany-brasiler pels locals, abans que un triple de Rokas Giedratis torni a enlairar l’avantatge visitant, 33-38. Una nova pèrdua local la castiga Marinkovic. Anota Laprovittola, però els errors propis permeten que el marge foraster arribi als nou punts, 35-44, abans que en Saras demani un altre temps mort.

Després de dos tirs lliures transformats per Jokubaitis, arriba un triple de Markus Howard que porta la renda forastera als dos dígits, 37-47. Augmentarà encara més l’avantatge basc al transformar Tadas Sedekerskis dos tirs lliures. El marge rival es retalla gràcies a una cistella de Vesely, però dos tirs lliures del dur entre els durs, Matt Costello, deixa en dotze punts el marge visitant quan s’arriba al descans, 39-51.

La intensitat defensiva dels blaugranes aplana el camí

Com hem comentat a l’inici, han de canviar molt les coses a l’equip local si es vol tenir opcions de guanyar el matx. I el cert és que des que comença la segona part, els locals no semblen els mateixos. Augmenten la intensitat defensiva fins al punt que blinden la seva pintura, mentre que en atac apareix un grandiós Abrines que és la punta de llança de l’ofensiva local. Tres triples del mallorquí seguits d’una cistella amb addicional de Vesely i ja tenim el matx empatat a 51.

Anoten els visitants, Giedraitis, i durant uns moments el partit es manté igualat. Entre Laprovittola i Satoransky s’empata a 55, fins que una assistència màgica de Satoransky permet a Kalinic anotar cistella i addicional pel 58-55. Els forasters poden empatar, però serà el seu cant del cigne perquè a partir d’aquí el matx se’ls complicarà molt.

Una falta que els arbitres consideren antiesportiva de Kurucs sobre Jokubaitis, acaba amb falta tècnica a Joan Peñarroya, el tècnic dels visitants. Primer anota el tir de la tècnica Kuric, mentre que a continuació Jokubaitis transforma els dos tirs pel 63-58. Finalment, serà Kalinic qui estiri encara més el marge fins al 65-58 que hi ha al marcador quan s’arriba al darrer període.

Els locals arriben a dominar de vint punts

Els locals que continuen afamats segueixen defensant bé i això fa que dues cistelles de Vesely i un tir lliure de l’hongarès elevin el marge local als dotze punts, 70-58. Peñarroya torna a protestar posant en catifa que els àrbitres li assenyalin la segona tècnica que equival a la seva desqualificació. Tot i que Kuric falla el tir lliure, l’equip basc s’acaba de desfer, permeten que l’atac blaugrana faci el que vulgui. Triple de Laprovittola, dos tirs lliures de Jokubaitis i cistella de Sanli, després de rebot ofensiu, que enfilen el parcial local fins al 12-0, 77-58 quan queden 6.02 per jugar-se.

Després que Enoch anoti la primera cistella forastera en el quart, un triple de Jokubaitis fa arribar la renda local als vint punts, 80-60. A partir d’aquí, amb el matx sota control, els blaugranes afluixen en defensa i això permet que els rivals facin un parcial 2-10, amb un triple de Marinkovic i la cistella blaugrana anotada per Sanli, que deixa el resultat força maquillat, 82-70.

Tot i que queden només dos minuts i escaig per la fi, en Saras no se’n refia i demana un temps mort per recordar-los als jugadors que el matx encara no s’ha acabat. El pivot turc transforma dos tirs lliures. Fa el mateix Oriol Paulí i finalment James Nnaji, qui ha entrat a pista a manca de 1.41 per la fi, s’apunta a la festa amb cistella i addicional pel definitiu 89-74.

@PBBMeritxell

Estadística