La defensa blaugrana clau per guanyar la Supercopa

El Barça ha aconseguit, de forma brillant, la seva dotzena Supercopa i el primer títol de la temporada 2022/23. Per fer-ho possible ha necessitat fer una excelsa defensa culminada amb una portentosa actuació de Sergi Fernández que ha estat determinant pel triomf final. Fins al punt que el de Calvià ha estat escollit el MVP del matx.

Si a la bona defensa, li afegim un atac demolidor en els primers minuts de la segona part, ja tenim la combinació perfecta perquè el matx acabés amb victòria blaugrana. L’única pega que se li pot retreure a l’equip dirigit per Edu Castro, és el poc rendiment de les jugades a pilota aturada. Avui només un penal transformat per Joao Rodrigues és tot el bagatge positiu d’una faceta que en l’hoquei actual és determinant. Anem a pams.

Els blaugranes pateixen mot a l’inici del matx

El matx no començava bé per als avui locals. Com havia passat en el partit de dissabte, els blaugranes no controlaven gens el ritme del partit. Si contra el Noia, es cometia l’error de fer atacs massa directes, pràcticament sense cap possessió llarga i amb una inexistent elaboració, els primers minuts del matx d’avui eren similars. És a dir, s’estava posant en pràctica un tipus de joc que està completament als antípodes del llibre d’estil de l’equip blaugrana.

Han estat uns minuts angoixants en els quals, els jugadors eren incapaços de crear perill davant un fins al moment tranquil Càndid Ballart. En canvi, qui patia de valent era Sergi Fernández. De fet, el primer xut entre els tres pals dels avui locals arribava en el minut 8 quan ha estat Pau Bargalló qui ho provava. Cinquanta segons abans Edu Castro havia demanat un necessari temps mort. Encara amb domini reusenc el matx s’estava complicant per un Barça desconegut fins que els blaugranes han començat a jugar amb criteri.

La millora barcelonista els permet dominar el partit

La millora és evident a partir d’una arribada mot perillosa de Joao Rodrigues i dues de Sergi Panadero que ara si posen a prova a Ballart. Ara el domini del joc és blaugrana, sent clau l’extraordinària defensa que se’n farta de tallar les línies de passi dels reusencs i això els permet recuperar nombroses pilotes que obliguen a Jordi Garcia, el tècnic reusenc, a tallar el partit, esparverat.

En el minut 13.06, Panadero rep un cop a les costelles de forma fortuïta que l’obligarà 1 minut 14 segons més tard a deixar la pista. El vigatà adolorit deixarà la banqueta per anar a fer-se els corresponents controls en un centre hospitalari. De cop i volta, Edu Castro es queda amb una rotació de sis homes perquè a la baixa de Panadero se li ha de sumar la de Sergi Llorca.

Sigui com sigui, el partit continua dominat pels blaugranes que no permeten arribades clares a un Reus que comença a desesperar-se. Un altre entrebanc per als avui locals, apareix a l’horitzó. En el minut 22.04 cometen la novena falta. La desena no tarda a arribar. Marc Grau la comet a manca de 46 segons pel descans. L’encarregat de la seva execució és l’especialista reusenc, Marc Julià. El d’Olot fa el que no estava en el guió que és un xut directe que surt fregant el pal esquerre de la porteria blaugrana. Superat l’ensurt, el matx arriba al descans amb 0-0 al lluminós.

Al començament de la segona meitat arriben dos gols claus

Els esdeveniments es precipitaran a l’inici de la segona meitat. La sacada és blaugrana. La bola és recuperada pel Reus, però fa el mateix Matías Pascual al bell mig de la pista. El de San Juan fa una cursa plena de potència que li permet arribar a l’àrea tot sol. Només trepitja la zona de perill, etziba un xut de cullera que envia la bola a la part superior de la porteria lluny de Ballart. És l’1-0 que puja al marcador en el minut 25.13.

El gol és un gerro d’aigua freda per un Reus al qual se li acumulen els problemes, perquè a més de no dominar el joc, ara va de corcoll en defensa. Les arribades davant Sergi Fernández són comptades. I la situació es complicarà encara més quan Sergi Aragonés comet un clar penal sobre Ignacio Alabart. L’encarregat d’executar-lo és Joao Rodrigues qui aquest cop sí que l’aprofita per fer el 2-0 en el minut 28.16.

Immediatament, Jordi Garcia demana un temps mort per recuperar l’estat anímic dels seus jugadors. De moment sembla que els seus homes se’l creuen. Matías Pascual i Julià intercanvien ocasions de gol que ambdós porters resolen. Poc després David Gelmà comet penal sobre Rodrigues. Ara qui el xuta és Helder Nunes. El de Barcelos no pot amb Ballart.

La victòria queda segellada amb gos gols més

El domini continua sent blaugrana i en defensa el Barça està excels. En el minut 32.21 Sergi Aragonés comet la desena falta que executada per Pau Bargalló serà aturada per Ballart. Podia haver estat un gol clau, però de moment els reusencs continuen creient en el miracle.

El matx entra en una fase en la qual els homes de Castro tornen a caure en els errors inicials. Els atacs són massa directes i això comporta poc perill pel Reus. Però quan la situació s’estava complicant, arribarà el tercer gol blaugrana que deixarà el matx gairebé decidit. Serà una rèplica del primer gol blaugrana. La recuperació de Bargalló es produeix molt enrere, a l’esquerra de l’àrea blaugrana. El de Sant Sadurní surt cames ajudeu-me en direcció a la porteria rival. Acompanyat a la seva esquerra per Matías Pascual, només trepitja l’àrea, etziba un tret de cullera que envia la bola a l’escaire esquerre de la porteria reusenca. És el minut 33.54 quan el 3-0 puja a l’electrònic.

El gol cau com una llosa sobre un Reus al qual li queda molt poca fe. Sense deixar-lo recuperar, arribarà el quart gol blaugrana. És una jugada individual d’Ignacio Alabart. El gallec patina amb la seva classe habitual, fins que entra a l’àrea en perpendicular a la línia de gol, fent una trajectòria en direcció contrària a la porteria i davant la sorpresa de tothom fa una lleugera mitja volta cap a la seva esquerra fent un xut ras i no massa fort, però sí molt col·locat que supera per la seva dreta a Ballart. És el minut 34.39 quan puja al lluminós el 4-0.

La defensa i Sergi Fernández eviten qualsevol revifada reusenca

De nou, Jordi Garcia demana temps mort. El tècnic reusenc els hi demana que no es deixin anar i que continuïn lluitant tot i ser conscients que la victòria és impossible. A partir d’aquí el matx entra en una nova fase. Els blaugranes fan atacs molt llargs intentant que els minuts passin el més ràpid possible. Els roigs negres ho intentaran, però el porter de Calvià no els permet cap alegria.

En el minut 37.25, Nunes comet penal sobre Julià. El tir de Sergi Aragonés es trobarà a un immens Sergi Fernández que rebutja la bola amb el braç dret. La defensa blaugrana continua a gran nivell sense permetre cap arribada clara a un Reus que és conscient de la seva inferioritat. El partit està completament controlat per un Barça que continua fent atacs llargs.

A poc menys de dos minuts per la fi, els dos entrenadors fan jugar als seus joves, Guillem Jansà pels reusencs i Joan Pascual pels blaugranes. Sense que arribi a passar gran cosa el matx s’acaba amb la clara victòria blaugrana.

En l’entrega de trofeus, els jugadors blaugranes tenen un record pel seu capità que en aquells moments està ingressat en un hospital passant proves mèdiques. Com hem dit a l’inici, Sergi Fernández rep el reconeixement en forma de MVP de la final, abans que Bargalló rebi el trofeu mentre pels altaveus sona l’obligada cançó de Queen.