La temporada 2021/22 de la secció de bàsquet del FC Barcelona només es pot qualificar amb una sola paraula, decebedora. Va ser una temporada en la qual l’equip va anar de més a menys de manera inexplicable i incomprensible. Perquè, el cert és, que l’equip va començar molt fort, tan pel que fa a la lliga ACB com a l’Eurolliga.
Aquest bon comportament va durar fins a la copa disputada a Granada en el mes de febrer, que finalment es va guanyar imposant-se a la final al R Madrid de Pablo Laso. El títol aconseguit, que va arribar per segona temporada consecutiva pels homes de Sarunas Jasikevicius, hauria d’haver significat un impuls important per la part final del curs.
Però, quan tot feia suposar que estàvem davant la gran oportunitat de repetir el triplet que només s’ha aconseguit un cop, la temporada 2002/03 amb Svetislav Pesic com a màxim responsable tècnic de l’equip, les coses es van començar a tòrcer a partir d’una segona meitat lamentable del partit semifinal de la final a quatre disputada a Belgrad. De retruc, les males sensacions es van estendre fins al play-off final de la lliga ACB en el qual, l’equip blanc, ara dirigit per Jesús Mateo, va aconseguir el títol amb un clar 1-3.
Cal millorar
Les raons poden ser moltes i diverses, però són molt significatives les paraules del màxim responsable de la secció, Joan Carles Navarro, quan va declarar als mitjans oficials del club que “tots ho podríem haver fet millor” i que en definitiva “s’havia fet un mal final de temporada i que calia fer una profunda autocrítica tant per part dels jugadors, de l’entrenador i d’ell mateix”.
En aquest sentit, cal reconèixer que quan les coses van començar a anar pel pedregar, no va haver ningú que fos capaç de trobar solucions per redreçar la situació. Ara bé, això és esport i el millor de tot plegat és que després d’una mala temporada, no tarda a arribar un nou curs en el qual les coses, sobre el paper han de sortir millor. O almenys això és el que s’intenta a partir d’una bona i feixuga feina als despatxos per modelar un nou projecte.
Anem a veure què s’ha fet fins al moment.
Primers moviments
Vist com van anar les coses no és gens d’estrany que des del club es decidís fer una important remodelació del planter. Només cinc dies després del darrer partit de lliga el club va fer públic que Brandon Davies, Rolands Smits i Nigel Hayes-Davis no continuarien sota la disciplina blaugrana.
En el cas del pivot de Philadelphia el club volia renovar-lo, però el jugador va decidir acceptar una oferta millor, en aquest cas de l’Olimpia Milà. Pel que fa als casos de Smits i Hayes-Davis, els dos jugadors acabaven contracte. Va ser decisió del club no presentar-los cap oferta de renovació.
I encara hi havia un quart jugador, Dante Exum, que també acabava contracte. Tot i que el club tenia voluntat de mantenir-lo al planter, el 10 de juliol es va saber que havia arribat a un acord amb el Partizan de Belgrad.
Dues baixes inesperades
A aquestes baixes, s’han d’afegir dos noms que corresponen a jugadors amb contracte en vigor, els quals, per decisió tècnica, s’han de desvincular de l’equip blaugrana. Es tracta de Pierre Oriola, el capità fins ara i Nick Calathes. Tant l’un com l’altre havien perdut la confiança del tècnic lituà i el club, assumint la decisió tècnica, ha decidit arribar a un acord amb els jugadors i els seus representants.
Han estat, sense dubte, unes decisions doloroses que des de fora no tenen massa explicació. Tant un cas com l’altre són jugadors contrastats i de qualitat. Sigui com sigui, les decisions són fermes i cap dels dos estarà a les ordres de Sarunas Jasikevicius. Fa poc dies, en la segona quinzena del mes d’agost, es va saber que el Fenerbahce turc havia arribat a un acord per incorporar al base. I tot apunta a que Pierre Oriola estarà a les ordres d’Aíto Garcia Reneses en el nou projecte del Bàsquet Girona.
Un cop hem parlat de les sortides hem de fer esment de les arribades.
Els nouvinguts
Jan Vesely
L’1 de juliol, el club va fer oficial l’acord per tres temporades que s’havia arribat amb el txec Jan Vesely. Jugador de 32 anys va néixer a Ostrava, República Txeca el 24 d’abril de 1990. Després d’un any a l’equip eslovè del KD Slovan va fitxar per l’històric KK Partizan de Belgrad. Equip en el qual va jugar durant tres temporades, del 2008 al 2011. Aquell any va ser escollit en el draft de l’NBA pel Washington Wizzards, equip en el qual va jugar tres temporades del 2011 al 2014. En la seva darrera temporada va ser traspassat als Denver Nuggets.
En acabar la temporada va decidir tornar a Europa, fitxant pel Fenerbahce turc, on va coincidir amb Zeljko Obradovic. La temporada 2014/15 va guanyar la final four de l’Eurolliga. Després de vuit temporades a Túrquia, el txec que estava lliure no va dubtar en acceptar la proposta blaugrana. Pot ser un jugador de referència en el joc interior amb bona mà pel tir des de fora la pintura.
Tomas Satoransky
El dilluns 4 de juliol, es van fer realitat els rumors que hi havia a la premsa sobre el més que possible retorn de Tomas Satoransky a la disciplina blaugrana. El txec va néixer el 10 d’octubre de 1991 a Praga. Havia estat jugador culer les temporades 2014/15 i 2015/16. El mes de juliol de 2016 va decidir fitxar pel Washington Wizzards, equip en el qual va militar tres temporades. Després va fitxar pels Chicago Bulls per tres temporades. Al final de la segona temporada va ser traspassat als New Orleans Pelicans.
El 8 de febrer del 2022 va ser traspassat als Portland Trail Blazers. Equip al qual va pertànyer un dia perquè l’endemà va ser traspassat als San Antonio Spurs. Amb l’equip texà va disputar un sol partit. El 26 de febrer va tancar el cercle de la seva trajectòria americana al ser traspassat de nou als Washington Wizzards, el seu primer equip en la seva aventura americana.
Ja sense equip, la proposta que li va arribar des del club blaugrana el va fer tornar a la que durant dos anys havia estat casa seva.
Nikola Kalinic
Per cobrir la posició d’aler, el club es va fixar en Nikola Kalinic. Un jugador serbi pel qual ja s’havia mostrat interès la temporada anterior, però que finalment va fitxar pel Crvena Zvezda.
Com que els drets del jugador a l’ACB pertanyien al València Basket, el club va presentar el 2 de juliol una oferta oficial a l’ACB pel jugador. Els taronges tenien cinc dies per igualar-la. El 9 de juliol es feia oficial que els blaugranes havien adquirit els drets esportius del jugador a l’ACB. Per tant, era obvi que el fitxatge de Kalinic era imminent. El dimarts 12 de juliol es va fer oficial. Nikola Kalinic era jugador blaugrana per les properes dues temporades.
Nascut a Subotica el 8 de novembre de 1991. Havia començat la seva trajectòria en el bàsquet a l’equip de la seva ciutat l’Spartak Subotica. Posteriorment va jugar al KK Vojvodina des del 2010 al 2013. A continuació va fitxar pel KK Radnicki Kragujevac la temporada 2013/14. La seva primera etapa al Crvena Zvezda va ser la temporada 2014/15. Fitxant a continuació pel Fenerbahce d’Istanbul, d’on va anar al València Basket on va jugar la temporada 2020/21. L’estiu del 2021 va estar a punt de fitxar pels blaugranes, però finalment una oferta del Crvena Zevzda el va decidir a tornar a l’equip de Belgrad. El serbi pot jugar en dues posicions d’aler i d’ala-pivot i aquesta versatilitat el pot fer un jugador molt important en els esquemes dels blaugranes.
Oscar Da Silva
L’11 de juliol, es va fer oficial que el Barça havia arribat a un acord amb l’Alba de Berlín pel traspàs d’Oscar da Silva. Jugador alemany format a la Universitat de Stanford. Nascut el 21 de setembre a Munich ha tingut, per la seva edat, una curta trajectòria a Alemanya, on ha format part del MHP Riesen Ludwiigsburg, per marxar posteriorment a l’equip berlinès en el qual va jugar la temporada 2021/22.
Da Silva és un jugador fort físicament amb bona mà, molt bona actitud defensiva i amb molta participació en el rebot. Les seves qualitats s’adapten perfectament al joc ràpid i intens que practiquen els equips dirigits pel tècnic blaugrana.
Ampliació del contracte de Nico Laprovittola
El 16 de juliol es va fer oficial un moviment que tan sols es pot entendre com estratègic. El club li va proposar a Nicolás Laprovittola ampliar el seu contracte que finalitzava el 30 de juny de 2023, fins al 30 de juny de 2026. El de Morón va arribar a expressar en entrevista als mitjans oficials del club la seva sorpresa perquè era el primer cop a la seva carrera que li oferien un contracte tan llarg.
Sense dubte, la gran temporada de l’argentí havia aconsellat als màxims responsables de la secció aconseguir els serveis del base per consolidar un projecte a llarg termini.
La lesió de Mirotic
El divendres 22 de juliol, una notícia apareguda al portal serbi Telesport va encendre totes les alarmes entre els seguidors blaugranes. Segons el portal en línia, el jugador franquícia del Barça, Nikola Mirotic, patia una lesió al tendó d’Aquil•les del peu esquerre. La notícia anava més enllà dient que la lesió l’obligaria a estar fora de les pistes uns sis mesos.
Vist el rebombori que s’havia creat, el club va emetre un comunicat oficial al seu full web respecte a la situació real de com es trobava el turmell esquerre del jugador. Aquest és el text íntegre del citat comunicat: “Nikola Mirotic, amb molèsties en el tendó d’Aquil·les. Està sent sotmès a un tractament de recuperació que s’allargarà durant les pròximes setmanes. Us informem que el jugador Nikola Mirotic presenta molèsties en el tendó d’Aquil•les del peu esquerre. El jugador blaugrana, que ja va disputar el tram final de Lliga Endesa amb molèsties, està sent sotmès a un tractament de recuperació que s’allargarà durant les pròximes setmanes. Des que va acabar el curs 2021/22 el jugador ha estat sota el control dels serveis mèdics del Club. La seva evolució en marcarà el retorn a les pistes.“
Mike Tobey
Finalment, el club va decidir moure’s per si de cas. Després d’una negociació ràpida, el dimarts 26 de juliol feia oficial que havia arribat a un acord amb Mike Tobey, fins a la temporada passada a les files de Vlalència Basket, aprofitant que l’equip taronja no s’havia reservat cap dret. El de Monroe, New York, és un jugador de vint-i-set anys, 2,13 d’altura i amb bona mà a l’hora d’anotar.
Des del club s’insisteix que el fitxatge del nord-americà amb passaport eslovè no té res a veure amb la lesió de Mirotic que s’espera, fins i tot, que estigui disponible per la Supercopa ACB. El temps donarà i traurà raons.
La darrera arribada, Oriol Paulí
Després de la més que possible desvinculació de Pierre Oriola, per cobrir la seva baixa i alhora el “cupo” corresponent, el club va decidir fitxar per dues temporades a Oriol Paulí, vint-i-vuit anys i 2,01 d’altura.
El jugador havia estat vinculat als equips formatius del Barça des del 2006 al 2014. Debutant amb el primer equip a la lliga catalana l’any 2013. Al final d’aquella temporada, i veient que no tenia oportunitats de continuar jugant en aquell Barça que dirigia Xavi Pascual, va acceptar l’oferta que li va fer el Gran Canària en el qual l’entrenador era Aíto Garcia Reneses. Amb els canaris va jugar durant sis temporades fins que el juliol del 2020 va signar per l’Andorra, equip amb el qual ha estat les últimes dues temporades.
Configuració del planter
Per tant, el planter per la temporada 2022/23 queda configurat de la següent manera:
Bases: Tomas Satoransky, Nico Laprovittola i Rokas Jokubaitis
Escortes: Cory Higgins i Kyle Kuric
Alers: Sergi Martínez, Àlex Abrines i Oriol Paulí
Alers-pivots: Nikola Mirotic, Oscar da Silva i Nikola Kalinic
Pivots: Jan Vesely, Sertac Sanli i Mike Tobey
Sense dubte un planter de garanties per competir per tots els títols de la temporada vinent. L’únic punt que genera algun dubte radica en la fortalesa del joc interior. Precisament el punt feble que va mostrar l’equip al final de la temporada passada. D’altra banda, s’ha de dir que el joc exterior és difícilment millorable.
Des d’aquestes línies els nostres millors desitjos per la temporada que està a punt de començar.