Una temporada fantàstica

 

No hi ha cap dubte que la temporada 2021/22 per l’handbol blaugrana va ser fantàstica. El títol de Campions d’Europa aconseguit el darrer cap de setmana de competició al Lanxess Arena així ho confirma. I no la podem catalogar d’excel·lent perquè la derrota a la final de la Super Globe davant el SC Magdeburg va impedir completar el 7 de 7 títols disputats durant el curs.

Mirant en perspectiva, el desenvolupament de la temporada, es pot comprovar que l’equip va anar de menys a més. Acabant-la de forma magnífica en un treballat triomf davant el Kielce polonès, que va donar, com hem dit, l’onzena Copa d’Europa a l’equip blaugrana.

Res va ser fàcil

Però el cert és que en molts moments dels gairebé deu mesos de competició, l’equip va patir força per diverses raons. El relleu, que va ser sense dubte traumàtic, a l’estructura tècnica de la secció va forçar a un canvi de rutines, de plantejaments, de maneres de fer, que va obligar a tot el grup, staff tècnic inclòs, a un acoblament que cada dia que passava era més necessari. Si a tot això li afegim les lesions que en algun cas van ser de llarga durada, tenim el perfecte caldo de cultiu que podia enviar la temporada a pastar fang.

Alguns mals resultats patits en partits de la competició europea més alguna errada administrativa que va costar la derrota per 0-10 davant el Torrelavega podrien haver fet trontollar el projecte. Però res d’això va passar. El grup format per jugadors i tècnics va demostrar de la pasta que estan fets. Amb la implicació de tothom, van sortir més forts de tots els entrebancs, aconseguint arribar, com es va poder comprovar, a un final de curs en un excel·lent estat de forma que junt amb la seva eterna fam de títols els va fer acabar brillantment una temporada que no havia estat gens fàcil.

Les sortides


Un cop assolida l’onzena Copa d’Europa del club era el moment de començar a preparar la nova temporada. Com en la majoria de casos hi hauria altes i baixes per modelar un nou projecte.

De fet, sis dies després del triomf als penals obtingut al Lanxess Arena es va saber que el tunisià amb passaport catarí Youssef Ben Alí que va arribar el mes de novembre de 2022 per suplir la baixa de llarga durada de Luis Frade, no continuaria al club.

El mateix va passar dos dies més tard, el 27 de juny quan el club va anunciar oficialment que Ángel Fernández, l’extrem càntabre que va arribar al club a l’estiu del 2021 signant un contracte per una temporada, tampoc continuaria a les files blaugranes.

Dos dies més tard, el 29 de juny, el club anunciava que el jugador egipci Ali Zein, arribat al club feia un any, tampoc continuaria.

Un dia més tard, el dijous 30 de juny, el club anunciava la darrera desvinculació d’un jugador, en aquest cas era la de l’argentí Leo Maciel qui, com en els casos anteriors havia signat per una temporada.

En els quatre casos, les desvinculacions eren producte de la planificació feta pels responsables del club a llarg termini.  

Els nous fitxatges

Tant era així que quatre dies més tard el club anunciava la primera incorporació. Hampus Wanne, un extrem suec de vint-i-vuit anys provinent del Flensburg alemany que arribava al club per reforçar l’ala esquerra de l’atac blaugrana. El suec ha estat fitxat per les properes tres temporades, fins al 30 de juny de 2025. Cal destacar les condicions del suec que durant 9 temporades ha defensat els colors de l’equip de l’estat federat de Schleswig-Holstein. El suec és un dels millors extrems esquerre d’Europa i un especialista en els llançaments des dels set metres. En el palmarès del suec cal destacar la Copa d’Europa aconseguida la temporada 2013/14.


El dimecres 6 de juliol, el Barça feia oficial el que se sabia des de feia més d’un any, que el porter danès Emil Nielsen, compartiria els minuts sota els pals blaugranes amb el capità Gonzalo Pérez de Vargas. El danès de vint-i-cinc anys, fitxat fins al 30 de juny de 2025, prové del HBC Nantes equip en el qual ha disputat les darreres tres temporades. Considerat pels experts com un porter excel·lent i el de més futur, conformarà junt amb el de Toledo una de les millors porteries del món.

El divendres 8 de juliol, el club va fer oficial el fitxatge del suec de vint-i-set anys Jonathan Carlsbogard, provinent del TBV Lemgo alemany. Com en el cas de Wanne i Nielsen, el lateral suec ha signat un contracte que el lliga al Barça fins al 30 de juny de 2025. Cal destacar el joc del lateral suec tant en atac com en defensa. Fet que el fan estar cridat a ser un jugador clau en el lateral esquerre, on haurà de compartir posició amb Timothey N’Guessan i Haniel Langaro.

Finalment, el diumenge 10 de juliol, el club feia oficial que a petició del tècnic Carlos Ortega, el jove pivot Artur Parera tingués a tots els efectes fitxa del primer equip blaugrana. El del Clot s’ha guanyat a base d’esforç i treball la possibilitat de militar en un equip de l’elit de l’handbol europeu i mundial.

Fixatge per l’staff

Un cop hem acabat el repàs a les altes i baixes del planter, no volem acabar sense fer referència a la incorporació que s’ha produït a l’staff tècnic. Konstantin Igropulo serà a partir d’ara el nou tècnic ajudant de Caros Ortega. La temporada 2016/17, els dos van coincidir al Kolding danès, amb el rus de jugador i el malagueny de tècnic. Ara, cinc anys després, coincidiran a la banqueta blaugrana. Amb l’arribada d’Igropulo, l’equip d’ajudants del tècnic malagueny es reforça, perquè la parella Tomas Svensson i Jordi Rosell continuarà en les seves funcions.

Configuració del planter

La configuració del planter blaugrana per la temporada 2022/23 queda de la següent manera:

Porters: Gonzalo Pérez de Vargas i Emil Nielsen

Laterals drets: Dika Mem, Melvyn Richardson

Centrals: Luka Cindric, Domen Makuc

Laterals esquerres: Timothey N’Guessan, Haniel Langaro, Jonathan Carlsbogard

Extrems drets: Aleix Gómez, Blaz Janc

Pivots: Ludovic Fàbregas, Luis Frade, Artur Parera

Extrems esquerres: Aitor Ariño, Hampus Wanne.

Objectius

Aquest planter, com gairebé sempre, està cridat a ser el rival a batre per tots els equips i més després de guanyar per segon any consecutiu la Copa d’Europa. I com és habitual, el Barça tindrà l’obligació de guanyar tots els títols que disputi.

Com deia Ricard Muñoz, extècnic blaugrana d’hoquei patins, el Barça és un club on els títols es descompten en lloc de sumar-los, perquè quan comença la temporada estàs obligat a guanyar-ho tot. Aquesta és la servitud inherent que s’ha d’assumir quan entres a formar part del FC Barcelona.

@PBBMeritxell & @FCBhandbol