Onzena Copa d’Europa pels blaugranes

L’equip blaugrana després d’un molt igualat partit ha estat capaç de tenir la força mental per superar en una èpica sèrie de llançaments des dels 7 metres al conjunt de Talant Dujshebaev que ho ha posat molt difícil. El matx, com era de preveure ha estat força igualat durant els 60 minuts reglamentaris, fins al punt de finalitzar els 60 minuts amb empat a 28. Empat que no s’ha trencat en els 10 minuts de pròrroga, obligant els dos equips a jugar-se la corona europea des dels set metres.

Els homes de Carlos Ortega han demostrat tenir uns nervis d’acer al transformar els cinc llançaments, mentre que per part polonesa, el tercer llançament, a càrrec d’Alex Dujshebaev era aturat per un immens Gonzalo Pérez de Vargas, decidint que el desitjat títol anés a parar, finalment, al museu del FC Barcelona. Per arribar a aquest emocionant desenllaç havien passat un munt de coses. Repassem-les.

Un bon inici dels blaugranes, els permet anar-se’n de tres gols

La primera possessió era blaugrana i acabava amb un xut al pal de Luka Cindric. El croat, que arrossegava molèsties als abductors després del partit contra el Kiel alemany, hauria de deixar la pista abans del descans. Amb els polonesos manant d’un gol, ha de ser el màgic Aleix Gómez qui empati a un després de superar a Andreas Wolff, en una circulació per la línia dels sis metres.

Els blaugranes, avui locals, estan molt ficats en el partit i després d’una errada polonesa, serà Ángel Fernández qui superi a Wolff des de l’extrem esquerre. Després de l’empat a 2, els gols de Timothey N’Guessan, molt actiu i encertat avui, i de nou Ángel Fernández donaran dos gols de renda als avui locals, 4-2. Gràcies a una gran defensa blaugrana que ajuda i molt, Gonzalo Pérez de Vargas fa la seva primera aturada del matx. Això permet que amb el llençament de set metres transformat per Aleix Gómez, s’arribi als tres gols d’avantatge, 5-2. Marge que mantindrà Dika Mem.

Per part polonesa, el porter Wolff començar a mostrar la seva classe aturant un xut de Mem. Tot i això, el marge es manté gràcies a l’encert des de l’extrem de Fernández, 7-4. Una exclusió de Thiagus Petrus no fa massa mal perquè l’atac blaugrana està encertat. Aleix torna a anotar un set metres per mantenir els tres gols amunt. De fet, el marge de tres gols es mantindrà una bona estona gràcies als que anoten primer Mem i després Haniel Langaro.

Revifada polonesa

Però, els polonesos es refan després d’un atac fallat pels catalans, 10-9. Tot i un altre set metes transformat per Aleix, la renda catalana no creix perquè els rivals ara superen amb certa comoditat la defensa culer. Els problemes dels blaugranes es fan evidents quan Cindric marxa adolorit a la banqueta. L’escollit per jugar de central és Domen Makuc. El més llest de la classe, Aleix, aprofita que Wolff està a la banda per fer el 12-10.

A partir d’aquí, els homes de Dujshebaev estan llestos a l’hora de recuperar la pilota en els rebots per aturades de Gonzalo, fet que els permet rematar des dels sis metres amb el de Toledo sense poder reaccionar. Artsem Karalek aconseguirà empatar el partit a 12. Ara l’atac blaugrana passa per molts problemes. N’Guessan no pot amb Wolff i més tard serà Aleix qui estavellarà una rematada en el pal esquerre de la porteria polonesa en una jugada després de temps mort demanat per Ortega.

Ja en els darrers dos minuts de la primera meitat, Blaz Janc, que oficia de central perquè fa uns vuit minuts que el lesionat Cindric ha hagut de marxar a la banqueta, anota. A manca de 8 segons per la fi Szymon Sicko empata a 13, però vuit segons és temps suficient perquè Aleix superi a Wolff en una contra iniciada per Gonzalo. 14-13 al final dels primers 30 minuts del partit.

Frec a frec, a l’inici de la segona meitat

La segona meitat comença amb la mateixa igualtat que s’ha vist a la primera. Els gols que anoten els dos laterals, N’Guessan i Mem, permeten continuar dominant tot i que només d’un gol, 16-15. Makuc continua fent de central. Els polonesos reaccionen anotant un parell de gols, Karalek i Daniel Dujshebaev, que els donen avantatge al marcador, 16-17. Makuc i Ariño mantenen l’empat ara a 18. Una aturada de Gonzalo dona l’oportunitat als blaugranes de tornar a avançar-se després d’un gol de N’Guessan. Thiagus Petrus manté la renda, abans que gràcies a una pilota perduda per Makuc, el Kielce recuperi el comandament al marcador gràcies als gols de Nicolas Tournat i Alex Dujshebaev, 20-21.

Ortega ha d’improvisar i opta per posar a Janc de central. La defensa polonesa intensifica la seva feina i això provoca molts problemes a l’atac català que no troba cap escletxa. Ara qui ha de mantenir les coses és la defensa i Gonzalo. El de Toledo estarà esplèndid en aquesta fase del matx, aturant un parell de llançaments des dels 9 metres i un xut des dels set metres de l’especialista Arkadiusz Moryto. Les parades del porter blaugrana són oli en un llum, perquè Ludovic Fàbregas pugui empatar a 21 quan hem superat el minut 15 de la segona meitat.

Arstem Karalek empata a 2 segons per la fi

El matx està en els moments decisius. Tot i l’exclusió que pateix Karalek, el Kielce s’avança gràcies a Dylan Nahi, 21-22. Avantatge que es mantindrà després dels gols d’Ariño i Moryto. Cada gol val mig partit i els dos equips són conscients d’això i no concedeixen facilitats. Empata Melvyn Richardson a 23, amb resposta immediata per part de Tournat.

Amb els dos entrenadors demanant un temps mort cadascun, arriba l’empat obra d’Aleix des dels 7 metres al superar a Matausz Kornecki substitut temporal de Wolff. Alex Dujshebaev torna a avançar als seus amb meritòria resposta de Richardson que pot superar l’ara molt dura defensa rival. Ortega continua provant coses. Ara fa jugar de central al de Marsella que comparteix posició amb Mem.

Moryto anota un set metres abans que Mem torni a empatar ja dins dels cinc últims minuts reglamentaris. Una recuperació defensiva blaugrana permet que Ai Zein culmini una contra per tornar a avançar als avui locals, 27-26. Karalek des dels sis metres empata el matx. En l’atac blaugrana s’assenyala set metres i exclusió de Tomasz Gebala. El llançament d’Aleix és perfecte, 28-27. Ell mateix recupera una pilota en defensa quan queden 1 minut 17 segons per la fi.

Ortega demana un temps mort. Anotar en el següent atac donaria la victòria als blaugranes, però el tir de Mem surt a la dreta de la porteria quan encara queden 51 segons. Ara qui demana temps mort és Dujshebaev. La jugada, un pèl afortunada, dels polonesos acaba amb gol de Karalek quan resten 2 segons de partit. Òbviament, no hi ha temps per res més. El matx va a la pròrroga.

La primera part de la pròrroga és blaugrana

Ja en el temps afegit, la primera ocasió és per Mem, que repeteix el llançament fora, ara per sobre la porteria de Wolff. Els polonesos no poden amb Gonzalo qui fa una aturada que permet a N’Guessan a fer el 29-28. Empata Nahi. Els avui locals gaudiran de dues oportunitats per anotar, però Wolff atura els xuts de Richardson i Janc. Una bona acció defensiva permet a Aleix fer el 30-29 de contraatac. Els polonesos no poden amb la defensa culer i la primera part del temps afegit acaba amb un gol de renda pels blaugranes, 30-29.

La segona part de la pròrroga serà polonesa, però el Barça resisteix

Els polonesos s’avançaran al marcador perquè Daniel Dujshebaev anota i Moryto transforma un set metres, mentre que l’atac blaugrana acaba amb xut fora de N’Guessan. Ariño empata abans que Moryto torni a anotar des dels 7 metres pel 31-32. A 50 segons per la fi de la pròrroga qui anota és Mem. El Kielce disposa de 50 segons per guanyar el partit, però la defensa catalana resistirà el setge acabant-se el temps sense que es mogui el marcador, 32-32, final. El campió d’Europa s’haurà de decidir en una sèrie de 5 llançaments per cada equip des dels 7 metres.

Des dels set metres els blaugranes estan perfectes

El primer a llançar és l’especialista blaugrana Aleix Gómez, qui anota (1-0). A continuació és el torn de l’especialista polonès, Moryto, qui tampoc falla (1-1). El segon llançador blaugrana és Dika Mem, qui amb una mica de sort acabarà superant Wolff tot i que el porter alemany arriba a fregar la pilota amb l’avantbraç estan a punt d’aturar el llançament, però finalment la pilota entra (2-1). Igor Karacic supera a Gonzalo (2-2). El tercer llançament blaugrana el fa Richardson, gol (3-2). És el torn d’Alex Dujshebaev, qui no pot amb Gonzalo (3-2). Ara qui llança pels catalans és l’egipci Ali Zein, qui anota amb claredat (4-2). El següent a llançar pels polonesos és Daniel Dujshebaev. Si fallés, el títol seria pels blaugranes, però anota (4-3). És el torn de Fàbregas, si anota s’ha acabat i el títol és català. El xut del francès és el gol definitiu perquè el Barça sumi la seva onzena Copa d’Europa. Felicitats, CAMPIONS!!!!