Els blaugranes superen al Kiel alemany després d’una gran segona part

El Barça s’ha classificat brillantment per la final de l’EHF Champions League després de derrotar per 30-34 al THW Kiel. L’equip de Carlos Ortega ha superat l’equip alemany en les dues parts del matx arribant a gaudir d’un avantatge de 6 gols que al cap i la fi ha estat determinant pel triomf final. Aleix Gómez i Gonzalo Pérez de Vargas han estat claus per aconseguir aquesta fita. Recordem que l’equip blaugrana és l’actual campió de la competició i que demà 19 de juny intentarà revalidar el títol davant el Kielce polonès dirigit per un vell conegut, Talant Dujshebaev.

Molta igualtat a l’inici del matx

El matx començava de forma negativa pels barcelonistes al perdre la pilota en la primera possessió, Timothey N’Guessan. La jugada acabaria en l’1-0 anotat per Steffen Weinhold. A partir d’aquí durant força minuts s’ha viscut un intercanvi de gols. Pels alemanys qui més mal feia, era el seu pivot Patrick Wiencek que una vegada i una altra era capaç de superar una defensa blaugrana que no trobava el seu ritme habitual. Mentre que pel que fa a l’atac, els que anotaven eren Dika Mem, Aleix Gómez que ho feia de jugada amb circulació i des dels set metres, Ángel Fernández, aquest també per dos cops, i Luka Cindric que deixava el 8-8 quan s’havien disputat poc més de 14 minuts de la primera part.

En aquesta fase inicial de l’enfrontament, per part blaugrana es nota poca aportació de Gonzalo que tot i aturar-li un set metres a Niclas Ekberg, poques aturades més fa i això no deixa de ser un problema. Després del novè gol alemany, Harald Reinkind, Mem no pot amb Niklas Landin, l’extraordinari porter del Kiel, que tampoc està fent un partit estel•lar com acostuma.

Per sort, el lateral dret blaugrana és a temps de recuperar la pilota en l’atac alemany i això fa que la rematada d’Haniel Langaro signifiqui l’empat a 9. Una aturada de Gonzalo permetrà que Aleix Gómez, després d’una aturada de Landin en un set metres del de Sabadell, la pilota és recuperada pel mateix Aleix que ara si, avança al Barça per primer cop en el partit. Renda d’un gol que es mantindrà després dels anotats pel mateix Aleix i Mem, 11-12.

Els alemanys resisteixen en el tram final de la primera part

Posteriorment, una aturada de Landin a xut de Thiagus Petrus, una novetat i més un partit de tanta importància, farà que els avui locals es tornin a avançar, 13-12. Carlos Ortega canviarà de central, fent jugar a Blaz Janc en aquesta posició. De fet el substitut natural de Cindric, Domen Makuc, acabaria el matx sense jugar ni un segon. Després de l’empat a 13, fet per Janc, un gol de Domanoj Duvnjak, 14-13, decideix al tècnic malagueny a canviar la porteria, entrant Leo Maciel per Gonzalo.

Un parell de gols dels extrems barcelonistes, primer Fernández i més tard Aleix des dels set metres, tornen a avançar als catalans, 15-16. Marge que mantindrà Mem abans que Filip Jicha demani un temps mort. El tècnic polonès decideix no esperar més a utilitzar una de les seves opcions tàctiques preferides, jugar amb set jugadors de pista i sense porter.

Tot i l’arriscada aposta, es manté el marge català amb un gol d’Aleix, 17-18. Gonzalo torna a pista. Després d’una exclusió de Ludovic Fàbregas, una recuperació defensiva d’Aitor Ariño permet que un gol de Mem, aprofitant que els alemanys no tenen al seu porter a pista, doni dos gols de renda, 17-19. L’enèsim gol de Wiencek deixarà el 18-19 que hi ha al marcador quan els dos equips marxen als vestidors.

Cap dels dos equips agafa avantatge a l’inici de la segona meitat

La segona part comença com ha estat gairebé tota la primera, amb molta igualtat a pista. A les respectives porteries juguen els titulars, Landin per un cantó i Gonzalo per l’altre. Les coses continuaran durant uns minuts amb el lleuger avantatge barcelonista d’un gol, 20-21, gràcies als anotats per Aleix i Fàbregas. Una aturada de Gonzalo permet que un set metres transformat per Aleix doni altre cop dos gols de renda pels avui visitants, 20-22.

Jicha que continua apostant per jugar sense porter, veu com el seu equip comença a patir fatiga. I això provoca errades en el tir que Aleix aprofita per augmentar el marge als tres gols, gràcies a que el Kiel té a Landin a la banda, 20-23. Aquest avantatge durarà poc perquè els problemes s’acumulen en el cantó blaugrana. Fàbregas i Petrus són exclosos i això dona aire als alemanys que reduiran a un sol gol el seu desavantatge, 22-23.

Els alemanys no poden amb l’embranzida blaugrana

Per sort pels avui visitants, entre un gol per l’extrem d’Aitor Ariño i un altre de molt mèrit transformat per N’Guessan, tornen a elevar el marge als tres gols, 22-25. Els alemanys cada cop estan més ofegats perquè els blaugranes no afluixen, mantenint una pressió extenuant. Això si, Jicha continua apostant per l’atac de set. Fet que acabarà sent-li un mal de cap, perquè els gols de Cindric i Langaro, fan arribar el marge culer als quatre gols, 23-27.

El tècnic dels alemanys ha de demanar un temps mort per aturar la sagnia. Ha de fer quelcom i el que prova és canviar al porter, entrant Dario Quenstedt per Landin,. Malgrat el canvi a la porteria, després d’un gol anotat per Reinkind, els que tornen a elevar el marge són els catalans de la mà de Langaro i més tard d’Aleix fent que la renda blaugrana sigui ara de cinc gols, 24-29 quan queden poc menys de 15 minuts de joc.

La situació del Kiel és tan desesperada que Jicha es veu obligat a mantenir la seva aposta de l’atac de set. Ali Zein pateix una exclusió, però els homes d’Ortega se les empesquen per mantenir l’avantatge després d’un gol de Fàbregas. Landin torna a pista, així i tot Aleix el supera en un llançament de set metres. Ara el Barça domina de sis gols, 25-31 quan queden menys de 12 minuts per jugar-se. Tot i un parell d’errades blaugranes, xut fora de Cindric i pèrdua de Dika Mem, entre una aturada de Gonzalo, una recuperació d’Ariño i un gol de N’Guessan mantenen els sis gols amunt, 26-32.

Els blaugranes acaben per decidir el matx tot i l’intent desesperat del Kiel per evitar-ho

Una nova aturada de Gonzalo no té premi perquè en atac s’acaba perdent la pilota. En el següent atac alemany, Youssef Ben Ali veurà targeta vermella que l’elimina del partit. La situació es redreça gràcies a un immens Gonzalo que atura un set metres a Ekberg. Després d’un temps mort demanat per Ortega, es produeixen dues jugades negatives. Primer, una nova rematada fora de Cindric i a continuació hi ha un error a l’hora de fer un canvi, en entrar dos jugadors quan només podia entrar-ne un. Recordem que Ben Ali havia vist targeta vermella i no havien passat encara els dos minuts d’exclusió.

Aquests errors, tot i la seva gravetat, no tindran conseqüències perquè el marge és prou ampli. Però el fet de jugar en defensa amb tan sols quatre jugadors de pista és aprofitat pels alemanys per reduir en tres gols el marge blaugrana, 29-32 a poc més de 7 minuts pel final. Amb l’atac blaugrana en un pou qui desembussa la situació és N’Guessan amb un gol de mèrit des dels nou metres, 29-33. Gonzalo i Landin rivalitzen en aturades fins que Mykola Bilyk fa el 30-33. Un gol de Janc a 54 segons per la fi deixarà el resultat amb el qual acabarà el matx perquè l’equip del nord d’Alemanya, tot i atacar amb set jugadors de pista no podrà superar la bona defensa blaugrana.

@PBBMeritxell

Estadística