Victòria de caràcter que val una final

A la primera oportunitat que se li ha presentat, l’equip blaugrana ha aconseguit el passi per la final de l’ACB després de guanyar, de forma molt meritòria, el quart partit de la sèrie i completar el segon triomf consecutiu en pista aliena. El matx ha estat aspre, poc vistós i molt travat, però d’una altíssima càrrega emocional.

No deixava de ser un derbi i en aquest sentit no ha defraudat, tot i que la puntuació final ha estat força baixa. El partit ha estat un carrusel d’emocions fins al punt que estava clar que l’equip que sabés controlar-les s’acabaria emportant el premi final. I en això, tot i els 19 anotats en els primers vint minuts de joc, els blaugranes han demostrat ser superiors.

Tot i un bon inici, els blaugranes es quedaran muts en atac

L’inici del partit recordava al primer jugat al Palau Blaugrana. Com va passar aleshores, entre l’esforç defensiu i la precipitació en la presa de decisions s’esmorteïa l’encert a l’hora de fer punts. Per part blaugrana la bona notícia és el domini del rebot defensiu. Amb cistella de Sertac Sanli i dos tirs lliures de Nikola Mirotic, un altre cop el millor blaugrana, es mantenen les coses, 4-4, fins que un triple de Nick Calathes posa al Barça al davant per primer cop en el partit, 6-7.

El marge visitant creixerà després d’un segon triple, ara del de Pogdorica, i d’una cistella amb addicional del base de Casselberry, 10-13. Fins aquí, estem a 3.25 per la fi del primer capítol, tot sembla normal per part blaugrana, però tant sols és una sensació perquè l’atac visitant entra en una fase de descontrol total. Es comencen a fallar triples un darrere l’altre, amb l’equip sent incapaç de canviar d’estratègia i això permet que els locals capgirin el marcador. La notícia positiva pels blaugranes és que els rivals tampoc estan massa encertats i en el temps que li queda al primer període només anotaran quatre punts pel 14-13 amb el qual finalitza aquest estrany primer quart.

L’atac blaugrana entra en un forat negre

Quan comença el segon capítol, les coses no canvien. Els locals anoten, això si sense massa continuïtat mentre que els barcelonistes si que en tenen de continuïtat, però en errades. A més les coses es compliquen per Sarunas Jasikevicius perquè Sanli ha de deixar la pista per un possible esquinç en el seu turmell dret.

Una cistella de Ferran Bassas fa arribar l’avantatge local als cinc punts, 18-13, mentre que els visitants no anoten res de res. Una cosa sí que augmenta i són els problemes perquè Brandon Davies fa la tercera falta personal mentre Sanli segueix als vestidors. El tècnic lituà ha d’improvisar fent entrar a Rolands Smits per intentar aturar al pivot local, sigui Ante Tomic o sigui Simon Birgander. No hi ha manera que els forasters anotin, entre altres raons perquè la connexió entre Calathes i Mirotic avui no funciona. Un altre triple de Bassas fa pujar el marge local fins als onze punts, 24-13.

Els visitants, per fi, troben l’anella rival

Finalment, després d’estar 8 minuts 58 segons sense fer ni un punt, Cory Higgins anota sota la cistella pel 24-15. Sanli reapareix tot i anar mig coix, donant descans a Smits. Estem en el millors minuts pel que fa a l’atac blaugrana del quart. Nico Laprovittola de tir lliure i un contraatac culminat per Higgins, completaran els sis punts que els blaugranes anoten en aquest segon període, pel 27-19.

Per sort la bona feina dels homes de Jasikevicus en defensa permet que els locals anotin només un punt, Birgander. La primera part acaba amb el Barça perdent de nou punts, 28-19. Desavantatge que es pot donar com bo després de veure com han anat les coses.

L’inici de la segona part és blaugrana

L’inici de la segona meitat serà clau. Els visitants surten amb les coses clares en atac, mentre que en defensa continuen fent les coses bé. Després d’una cistella de Calathes després de rebot ofensiu, arriba una falta personal intencionada d’Andrés Feliz, tant clara com innecessària, que permet als blaugranes reduir el desavantatge de forma abrupta. Dos tirs lliures d’Higgins i una cistella, també després de rebot ofensiu, de Mirotic deixen el marge local en només tres punts, 28-25.

Tot i un parell de pilotes perdudes, Mirotic i Calathes, el desavantatge continua sent de tres punts gràcies a les cistelles que anoten primer Higgins i posteriorment Sanli, 32-29. Un triple de Mirotic, el primer que anoten els blaugranes des d’aquell del primer quart, anotat també pel montenegrí, deixa les coses encara més ajustades. Tant que el matx, davant la sorpresa generalitzada del molt simpàtic públic local, queda empatat a 34 després que per fi aparegui la connexió entre el base de Casselberry i l’aler-pivot de Pogdorica, 34-34 a 3.56 per la fi del tercer acte.

Els visitants arriben al darrer període dominant al marcador d’un punt

Carles Duran demana immediatament un temps mort en el qual planteja un enigma per Jasikevicius al fer jugar junts a Tomic i Birgander. Això càrrega el rebot local a les dues pintures, obligant a Mirotic a un sobreesforç defensiu. L’atac verd i negre acaba amb cistella de Tomic, mentre que per part blaugrana qui anota i de tres és Higgins posant al Barça altre cop al davant al marcador, 36-37.

Després de la tornada al partit de Davies, recordem que té tres faltes personals, Tomic anota un sol tir lliure fen que el marge blaugrana sigui de dos punts, 37-39, després de cistella de Laprovittola. Un rebot ofensiu de Birgander, permet a Tomic empatar a 39, però Higgins anotarà un tir lliure pel 39-40 amb el qual s’arriba al darrer capítol del matx.

Tot i un bon inici de quart dels forasters, el final serà a cara o creu

Ja en el darrer quart del matx, el tècnic local renuncia a jugar amb dos cincs. Un triple de Laprovittola dona quatre punts de renda als visitants que seran malbaratats després d’una sèrie de quatre triples fallats, abans que aparegui Davies fent màgia a la zona rival per dos cops fent tornar els quatre punts amunt, 43-47. Marge que manté Mirotic 45-49.

Un tir lliure de Pau Ribas redueix la renda forastera abans que arribi un triple i una cistella al pal baix del de Pogdorica que aixeca a la part de la segona graderia on s’aplega l’afecció culer, 46-54 a 4.03. Nou temps mort de Duran. Anota Derek Willis, fent el mateix Calathes per mantenir els vuit punts de renda, 48-56. El mateix Willis és l’encarregat de retallar i molt el marge visitant després de dues jugades de tres punts, primer cistella amb addicional i més tard un triple pel 54-56.

Els blaugranes imposen la seva experiència

El tècnic lituà ha de demanar temps mort quan queden 2.08 per jugar-se. Un triple fallat per Mirotic permet que Tomic, el millor dels locals, empati el matx a 1.08 per la fi. Una cistella providencial de Calathes a 59 segons avança als blaugranes. Tomic ho torna a intentar, però aquest cop falla i el rebot és per Davies. El de Philadelphia rep falta. Falla el segon tir lliure deixant als culers dominant de tres, 56-59 a 44 segons per la fi. Ribas falla un triple, mentre que qui no falla els tirs lliures és Hayes-Davis, 56-61 a 24 segons.

Temps mort de Duran. Bassas falla un triple, el rebot és foraster. Hayes-Davis torna a passar per la línia i aquest cop si que falla els dos tirs. A 11 segons, Ribas anota dos punts des de la línia pel 58-61. Sense que el rellotge corri, Mirotic rep falta. Fallarà el segon tir lliure pel 58-62. Els locals no tenen més temps morts així que han de treure de fons.

A 1 segon set dècimes anota Tomic, 60-62. Saras demana temps mort, ordenant treure des de pista rival. La jugada acaba amb falta de Bassas sobre Higgins que el de Danville aprofita per anotar el primer tir lliure i fallar el segon. El triple impossible de Birgander acaba amb el Barça celebrant la classificació per la final de l’ACB. Final que començarà el dilluns 13 de juny.

@PBBMeritxell

Estadística