Cory Higgins es vesteix d’heroi a Canàries

El Barça ha aconseguit el passi a les semifinals de l’ACB després d’una cistella sobre la botzina de Cory Higgins. El matx havia estat molt dur i molt ben lluitat per un Gran Canària intens i dinàmic amb un Dylan Ennis excepcional, però si en alguna cosa han destacat avui els homes de Saras Jasikevicius ha estat en la persistència.

No han deixat de lluitar i alhora creure en les seves possibilitats i això, al cap i la fi, ha estat determinant per entrar en el tram final del partit amb avantatge en el marcador. Ennis de forma un pèl afortunada, empatava, però quedaven 4 segons i 9 dècimes que han estat suficients per a la màgia del fillol de Michael Jordan. La seva cistella ha estat alliberadora tant per ell, que ha passat un calvari aquesta temporada, com per l’equip que havia patit durant els quaranta minuts el que no està escrit.

Els locals no s’arronsen davant el bon inici blaugrana

Començaven endollats els forasters. Les cistelles de Rolands Smits i Dante Exum donaven el primer avantatge, però els locals responien molt aviat amb cistella i addicional de Khalifa Diop. Tot i que es controlava el rebot defensiu, els grocs capgiraven el marcador aprofitant les errades en el triple dels catalans. Una cistella de Nikola Mirotic tornava a posar als visitants al davant, però un triple d’Andrew Albicy trenca la ratxa blaugrana.

Anota Nick Calathes, abans que el primer triple blaugrana, Nico Laprovittola, ajusti al màxim el marcador, 12-11. De nou hi ha resposta local que continua aprofitant les errades en els triples dels blaugranes per agafar un avantatge de cinc punts, 16-11. Primer Higgins i després Rokas Jokubaitis redueixen la ferida fins als tres punts que hi ha al marcador, favorables als locals quan finalitza el primer capítol.

Tot i que els blaugranes retallen la renda local, els grocs aguanten l’embranzida culer

Els visitants defensen una mica millor a l’inici del segon acte i això els permet capgirar el marcador després d’un parcial 2-7, amb dos tirs lliures d’Higgins, triple de Jokubaitis i cistella de Sergi Martínez culminant un contraatac, 20-22. El rebot defensiu blaugrana millora i això sempre és una bona notícia. Després de dos tirs lliures transformats per Higgins, uns bons minuts en atac de Brandon Davies, amb quatre punts consecutius, augmenten la renda els visitants, 24-28. Marge que no es consolidarà perquè primer Kenny Chery transforma un triple i posteriorment una cistella de Diop, un malson per la defensa visitant en la primera meitat, capgiren el marcador altre cop. Davies es resisteix i anota després de rebot ofensiu per tornar a avançar als seus, 29-30. Cinc punts consecutius d’Ennis, cistella i triple, avancen als locals.

La resposta forastera arriba de les mans d’Exum, 34-32, però els canaris aprofiten que la defensa blaugrana està un pèl desajustada per anar anotant. Un parell de cistelles de Smits mitiguen la ferida, 39-36, abans que un triple de Nico Brussino elevi el marge groc als sis punts, 42-36. Saras ha de demanar un temps mort. Quan el joc es reprèn, serà Laprovittola qui transformi un triple pel 42-39. L’avantatge de tres punts es manté des de la línia per MIrotic, quart punt del montenegrí en aquesta primera meitat, però dos tirs lliures transformats per Diop, tanquen la primera part amb el Gran Canària dominant de cinc punts, 46-41.

El marcador s’ajusta en el tercer període

A l’inici del segon temps, arriben males notícies, perquè en tan sols 41 segons els àrbitres li assenyalen dues personals a Davies, que en tenia només una. Això obliga a en Saras a substituir-lo. A banda de les faltes, un parell de cistelles locals, la segona després d’un contraatac per pèrdua de Calathes, obliguen el tècnic lituà a demanar temps mort amb nou punts per sota, 50-41. El primer triple de la nit de Mirotic alleugereix la situació que començava a ser dramàtica, però el dinamisme dels locals els fa tornar a augmentar la renda fins als deu punts, 54-44.

La situació que torna a ser dramàtica, se suavitza després de les cistelles d’Higgins i Pierre Oriola, seguides de dos tirs lliures transformats per Mirotic. Finalment, un triple de Calathes conforma un parcial 0-9 que òbviament suavitza la delicada situació per la qual estava passant l’equip blaugrana, 54-53. Porfi Fisac demana un temps mort. De moment les coses li funcionen bé perquè anoten Ennis de tir lliure i Brussino, fan tornar a cinc punts la renda local. Avantatge que es reduirà després dels tirs lliures anotats primer per Oriola i més tard per Higgins, 60-57. Dos triples dels forasters, Laprovittola i Mirotic capgiren el marcador davant la sorpresa de tothom, 60-63. Ennis al transformar tres tirs lliures empata a 63 i ell mateix anotarà un triple sobre la botzina per mantenir als seus al davant quan acaba el tercer període, 66-63.

Frec a frec en l’inici del darrer quart

Les coses es tornen a complicar pels forasters a l’inici del darrer quart. Dos triples locals, Miquel Salvó i Ennis, amb l’única resposta d’una cistella de Jokubaitis, deixen el marge local en set punts. El de Morón anota només un tir lliure, mentre els locals van fent. Entre Chery i Oliver Stevic tornen la renda local als deu punts, 76-66. Saras ha de demanar d’urgència un temps mort. La pausa és com oli en un llum perquè en la represa les coses canvien.

Fisac decideix asseure a Ennis i això ho ha d’aprofitar l’equip blaugrana. Quatre punts de Davies i una cistella després de rebot ofensiu de MIrotic, fan que les coses es vegin millor des del costat blaugrana, 76-72. Anota Chery des de la línia, però un nou triple de Mirotic retalla el marge local a tres punts, 78-75 quan queden 4.29 per jugar-se. Una cistella amb addicional de Laprovittola empata el matx a 78. Ara qui demana temps mort és Fisac. AJ Slaughter anota, però fa el mateix el de Morón per mantenir les coses igualades.

Els blaugranes li donen la volta al marcador, abans que Higgins posi la cirereta al pastís

En l’atac local John Shurna falla un tir lliure i això permet que la cistella anotada per Mirotic torni a posar als blaugranes al davant, 81-82. Slaughter falla un triple, recordem que Ennis està a la banqueta, però els blaugranes no ho aprofiten. Torna a fallar, ara de dos, Slaughter abans que aquest cop els forasters ho aprofitin per anotar des de la línia, Laprovittola, pel 81-84.

Queden 20 segons de temps reglamentari. En un temps mort demanat pels locals, torna a pista a Ennis. El canadenc que rep falta personal de Calathes, transforma els dos tirs lliures a 18 segons per la fi. A 11 segons serà Mirotic qui transforma dos tirs lliures, 83-86. La jugada local acaba com estava previst, triple d’Ennis per l’empat a 86.

Com hem dit al començament, queden 4 segons 9 dècimes per jugar-se. Temps mort d’en Saras que opta per treure en pista del rival. La jugada és per Higgins qui rep de Calathes. El marca Ennis. El californià es mou en direcció dreta fins que arriba a un punt on es troba còmode i allà s’aixeca amb Ennis enganxat. El tir entra tot just després que soni la botzina. Els àrbitres la donen de tres, però després de revisar-la s’adonen que és de dos. En qualsevol cas la victòria és blaugrana que és celebrada i de quina manera per tota la banqueta barcelonista.

@FCBbasket

Estadística