Derrota inesperada

En un mal partit, el Barça s’ha complicat i força les coses en el play-off de l’OK Lliga en perdre davant un Reus que ha ofert la seva millor versió per endur-se’n la victòria. L’equip blaugrana, poc recognoscible en moltes fases del matx, no ha sabut imposar el seu estil de joc en cap moment. Sense buscar en cap cas la jugada al segon pal, els homes d’Edu Castro s’han buidat, però sense cap profit, sobretot en una amarga segona meitat, en la qual han estat incapaços d’anotar cap gol.

Les mancances locals es feien molt evidents a mesura que passaven els minuts, ja que les solucions individuals, amb cada jugador volen fer la guerra pel seu compte, ha fet més fàcil la defensa pels roigs i negres. Si els blaugranes volen arribar a la final, hauran de corregir força coses, començant el dilluns vinent que és quan es jugarà el segon partit de la sèrie.

Els locals s’avancen, però l’alegria els dura molt poc

El matx començava amb un Reus que pretenia buscar les pessigolles als locals en el seu propi terreny, fent un tipus de joc molt similar. Possessions llargues, molta paciència i anant pel partit amb decisió. El domini era altern en els primers minuts de joc, però hi havia quelcom que no rutllava bé a les files locals. Amb el Barça arribant més sovint davant la porteria defensada per Martí Zapater que els visitants davant Aitor Egurrola, en el minut 6.19 es produeix el primer gol del partit. És una jugada de Matías Pascual que marxa per la dreta de l’atac local, aprofita que Joao Rodriges ha fet una diagonal dins de l’àrea per passar-li la bola, el d’Oeiras farà una finta cap a la seva dreta traient de sota als pals al porter visitant que un cop a terra queda vençut, amb comoditat el portuguès xuta pel mig aconseguint l’1-0.

Que les coses avui no serien fàcils pels blaugranes queda demostrat tot seguit. La sacada de centre reusenca agafa despistats als jugadors locals que incomprensiblement permeten que David Gelmà arribi davant mateix Aitor Egurrola al qui supera amb massa facilitat. És l’empat a 1 que puja al marcador set segons després del gol blaugrana, 6.26. El gol de l’empat amb les circumstàncies amb els quals s’ha produït deixa estabornits als jugadors locals, fins al punt que perden el nord per uns moments. Els reusencs aprofitaran perfectament l’avinentesa. Francesco Compagno fa un xut que va al pal amb el pop superat, 10 segons abans que en la mateixa jugada els blaugranes cometin un penal molt innocent amb una empenta sobre Marc Julià. Ell mateix és l’encarregat d’executar-lo superant Egurrola per baix. És el minut 7.25 quan l’1-2 puja a l’electrònic.

En ple desgavell local, els visitants prenen el control

Els locals que fa no res havien obert el marcador ara es troben que estan perdent el partit. El matx continua força igualat, amb un equip blaugrana que comença a patir a pista per no fer les coses com les fa habitualment. El tècnic de Vigo se n’adona i demana un temps mort en el minut 9.18. Poc després serà Jordi Garcia qui aturi el matx. En el minut 11.06 arribarà l’empat. És una jugada en solitari de Sergi Llorca que circula tot sol a uns cinc metres per davant de la línia de mitja pista, aprofitant que cap jugador rival li va a fer la marca, envia un xut ras que supera a Zapater per la seva esquerra. És el 2-2.

Poc després el mateix Llorca disposa d’una clara oportunitat davant Zapater, però aquest cop el porter li guanya la partida. Amb el Reus alternant la defensa individual amb la zonal, es produeix en el minut 13.41 un clar penal sobre Llorca per una empenta per l’esquena. Helder Nunes que estava a la banqueta entra per l’execució de la pena màxima. Amb un xut ras supera al porter reusenc, 3-2. La situació sembla sota control pels locals, però tan sols és una sensació. El matx torna on érem, amb els dos equips buscant la porteria rival, però a diferència d’altres partits, els locals ho fan de forma precipitada, buscant jugades individuals que molts cops acaben amb xuts sense sentit.

Els locals reaccionen sense continuïtat

Producte de tot plegat arribarà l’empat a 3. Una rematada de Gelmà és rebutjada per Egurrola, la bola la recull Compagno per fer un xut a l’escaire esquerre que supera al porter local. És el minut 18.46. El matx continua sense gaires canvis en la manera de jugar amb arribades locals que Zapater va desmuntant amb gran seguretat. En el minut 22.03 hi ha un altre penal aquest cop sobre Pau Bargalló molt protestat per part reusenca. L’encarregat de la seva execució torna a ser Helder Nunes. Aquest cop el de Barcelos no pot amb Zapater, però els àrbitres el faran repetir perquè el porter visitant s’ha mogut abans del llançament. Al segon intent, tampoc Nunes supera Zapater.

El domini local passa a ser aclaparador però sense fer el seu joc habitual. Ja en els darrers segons de la primera meitat, una jugada blaugrana acabarà en una recuperació defensiva dels reusencs que es transforma en un contraatac de dos contra un, amb Campagno pujant per banda dreta i amb Gelmà pujant per banda esquerra. La jugada acaba amb un passi de l’italià cap a la seva esquerra que Gelmà molt a prop d’Egurrola, remata per sota al costat del pal dret de la porteria blaugrana. A 9 dècimes per la fi del primer temps, puja el 3-4 al lluminós.

Els forasters amplien l’avantatge

Les coses no comencen bé pels locals a l’inici de la segona meitat. Egurrola haurà de fer un parell d’aturades a xuts dels visitants que es mostren força ambiciosos tot i anar per davant a l’electrònic. El matx continua sent com bona part de la primera part, intents d’atac per part d’uns blaugranes que opten per la jugada individual en lloc de buscar la passada i això afavoreix la tasca defensiva dels forasters.

Poc després d’una rematada al pal de Llorca, arriba el cinquè gol reusenc. És producte d’una pujada de Marc Julià pel bell mig de la pista amb cap jugador local que li surti al pas en una clara errada defensiva. L’exblaugrana arriba tot sol davant Egurrola i amb xut per sota a l’esquerra del porter el supera. És el minut 30.58 quan puja al marcador el 3-5.

És cert que encara queda molt partit, però les sensacions no són gens bones per uns locals que no ho estan fent gens bé. Vist com està anant tot plegat, Edu Castro demana un temps mort poc després. Les coses canviaran poc, ja que els locals continuen sense trobar el seu joc habitual. Se succeeixen les rematades, però entre Zapater i la seva defensa ho ressolen amb solvència.

Els d’Edu Castro no troben la recepta per revertir la situació

A mesura que passen els minuts el nerviosisme a les files locals va en augment. En el minut 39.12 Ferran Giménez veu una targeta blava. La falta comesa era dins de l’àrea i, per tant, és castigada amb penal. El llançament el fa Joao Rodrigues qui tampoc pot superar a Zapater. El Reus tot i que no renuncia a fer més gols, allarga les jugades aprofitant que juga amb el rellotge a favor.

La desesperació que hi ha en les files locals no ajuda a prendre les millors decisions, fins al punt que ara s’aguditza la jugada individual. A 5.23 per la fi, al marcador de faltes puja la novena pels locals, mentre que els roigs i negres en porten 8. En el minut 46.24, els locals cometen la desena falta. Compagno és qui l’executa, però Egurrola, amb la millor notícia que arriba en tota la segona meitat dels blaugranes, l’atura. A partir aquí en el poc temps que resta, el joc local continua tenint el mateix poc sentit que en bona part del matx. Zapater no comet cap errada i el matx s’acaba sense que es torni a moure el marcador.

@PBBMeritxell