El Barça s’acaba emportant la victòria

Després d’un partit més igualat del que pot semblar a primera vista, el Barça ha començat amb bon peu els play-offs de l’ACB. Els grocs no s’han donat mai per vençuts. Refugiats en una defensa zonal una bona part de l’enfrontament, perdien tan sols de dos punts a poc més de set minuts pel final, 72-70.

Ha estat a partir d’aquí, després que el tècnic lituà demanés un temps mort, quan les coses finalment s’han redreçat per uns locals que no ho estaven passant massa bé davant l’alternativa defensiva que havia plantejat Porfi Fisac.

Els blaugranes agafen avantatge en el primer quart

L’inici del matx no ha estat bo pels locals. Fins a tres llançaments triples es fallaven i això permetia que els canaris marxessin 0-4. Reaccionaven els blaugranes gràcies a Calathes i Nico Laprovittola, qui aportava dos tirs lliures per l’empat a 4. El tècnic dels illencs desplegava molt aviat la seva defensa zonal que provocava un cert desconcert en les files locals. Tot i això, gràcies a Nikola Mirotic, qui anotaria set punts de forma consecutiva, triple i dues cistelles, posava al davant als seus 11-9. Avantatge que augmentaria després del primer triple del mag de Morón, 14-11.

Els locals que tampoc estaven bé en el control del rebot defensiu, milloraven una mica i això els servia per augmentar l’avantatge gràcies a un parcial 9-2, després d’un triple del base argentí, dos tirs lliures de Mirotic i les cistelles de Dante Exum i Cory Higgins pel 20-13. L’avantatge de set punts es consolidarà en el tram final del primer capítol després d’un intercanvi de punts amb Brandon Davies anotant de tir lliure i una espectacular esmaixada d’Exum després de rebot ofensiu en un tir del de Philadelphia que toca ferro. 24-17 al final dels primers 10 minuts de joc.

La defensa zonal dels grocs comença a ser un mal de cap

Uns bons minuts dels locals a l’inici del segon període semblen començar a decidir el matx, 30-17, després de cistella i dos tirs lliures d’Exum i una cistella de Rolands Smits. Un heterodox triple de John Shurna vol redreçar la situació per uns visitants que continuen defensant en zona. Entre Higgins i Davies augmenten fins als 14 punts la renda local, 34-20, obligant a Fisac a tallar el matx.

El pas per la banqueta els hi va bé als grocs que quan el joc es reprèn el que primer fan és anotar de tres, AJ Slaughter. Tot i una cistella de Rokas Jokubaitis, els locals comencen a passar-ho malament a l’hora de tancar el rebot defensiu. Malgrat que el marge no es redueix gaire, Sarunas Jasikevicius no se’n refia i demana un temps mort. Després d’un tir lliure anotat per Pierre Oriola, una errada defensiva dels locals obliga el tècnic lituà a demanar un altre temps mort encara no un minut després de l’anterior.

Les coses continuen sense millorar pels locals que ara tenen molts problemes per superar la defensa zonal forastera que passa de la 2-3 a la 3-2 en la mateixa jugada. Un nou triple de Slaughter deixa les coses molt ajustades, 37-32. Anota dos tirs lliures Laprovittola, abans que entre una cistella de Mirotic i un triple de Calathes facin arribar la renda local als nou punts, 44-35. Queden 1.58 per la mitja part.

Poc després Sertac Sanli rep un cop al cap que l’obliga a marxar de la pista a la que ja no tornaria en el temps que quedava de partit. Els nou punts d’avantatge que tenen els culers es mantindran al final de la primera part després d’una cistella de Davies i dos tirs lliures de Mirotic pel 48-39.

Els visitants es refan

La segona part comença tal com ho havia fet la primera, amb els locals fallant triples. Els canaris no aprofiten l’avinentesa i serà Calathes qui primer anoti per continuar augmentant la renda, 50-39. Els illencs segeixen fidels a la defensa zonal que ara no sembla ser massa difícil de superar per part blaugrana. Una esmaixada de Davies i una cistella d’Higgins mantenen les coses igual, 54-43, abans que un alley-hoop entre Jokubaitis i Davies aixequi el Palau, 56-43.

Quan sembla que el partit es pot trencar, els grocs es refan aconseguint un parcial 0-6, que desfà el moment blaugrana. Dos tirs lliures del de Morón i un triple d’Higgins serveixen per mantenir les coses sota control pels locals, almenys de moment, 61-51. Els canaris que continuen fidels a la seva zona defensiva, se les empesquen per igualar altre cop al marcador després d’una cistella i addicional de Khalifa Diop, 63-58.

Un tir lliure anotat per Exum augmenta lleugerament el marge local, però els problemes en defensa, sobretot en el control del rebot en la seva pintura és una rèmora. Davies escull un mal moment per fallar dos tirs lliures. Amb l’aigua al coll, un triple d’Exum sembla alliberador. No obstant això, en el darrer tir del quart, Kenny Chery transforma un triple que deixa les coses molt obertes, 67-64, a manca del darrer període.

Els locals dominen clarament el tram final del matx

Amb el rebot defensiu blaugrana sent un drama, els grocs no ho aprofiten. Davies anota, ara si, dos tirs lliures. Anoten els forasters abans que Sergi Martínez transformi un triple pel 72-66. Malgrat això, els canaris que continuen defensant en zona, tornaran a reduir la renda local fins a deixar-la en tan sols dos punts, 72-70. El tècnic lituà atura el matx. Un triple de Calathes dona aire als seus en forma de renda de cinc punts, 75-70. Anoten els grocs amb resposta de Davies tot i fallar dos tirs lliures, perquè en la lluita pel rebot la pilota la recupera el de Philadelpia qui anota el 77-72.

A hores d’ara, els locals estan sobrevivint amb dificultats. Un rebot defensiu de Sergi Martínez precedeix a una cistella seva que fa augmentar la renda fins als set punts, 79-72, a 5.34 per la fi. Ara els visitants no poden anotar i, en canvi, serà el de Morón qui transformi un triple pel 82-72 a 4.42. Immediatament, arriba la resposta, també argentina, Nico Brussino, en forma de triple. Però un altre triple, Higgins, calmarà les coses pels locals, 85-75.

L’avantatge blaugrana augmentarà després d’una errada visitant i una cistella de Davies a 2.03 per la fi, 87-75. Quan queden només 1.11 per jugar-se, el matx quedarà decidit gràcies a un triple d’Exum que certifica la victòria local, 90-76. Des de la línia arriben els darrers tres punts dels locals, un d’Exum i dos de Jokubaitis abans que Miquel Salvó anoti la darrera cistella del matx pel definitiu 93-82.

@PBBMeritxell

Estadística