Als blaugranes se’ls escapa el bitllet per la gran final

No ha pogut ser. Després de cinc victòries consecutives davant l’equip blanc, els blaugranes han fallat en un moment molt inoportú, tot just a les portes d’una final europea. Com ha passat en altres ocasions, l’equip blaugrana no ha superat la prova del cotó. Es pot argumentar que en la darrera jugada del matx hi ha una més que clara falta sobre l’intent desesperat de Nikola MIrotic d’aconseguir un triple inversemblant, però el partit s’havia perdut abans.

Perquè el cert de tot plegat és que els homes de Sarunas Jasikevicius tan sols han jugat al seu nivell durant el segon quart. Quan semblaven els reis del mambo. Però a partir de la represa, el matx va ser dels blancs. Per determinació. Per intensitat. Mentre que per part blaugrana, s’anava escurçant la rotació i tot depenia de l’encert del montenegrí. I això, recordem-ho, és un joc col·lectiu. Anem al partit.

El Barça resisteix tot i el bon inici blanc

Tot i que la primera cistella del matx era blaugrana, Nico Laprovittola, els blancs troben a un Guerschon Yasubele, encertat, en els dos primers triples que provava i després continuava anotant ara a prop de la cistella, 2-8. Una cosa que feien bé els blaugranes era dominar els pocs rebots defensius que hi havia a la seva pintura i això els permetia reduir el marge un pèl gràcies a l’encert del de Morón i de Mirotic, 6-8.

Els barcelonistes semblen una mica freds en aquesta fase incial del matx. Tot i això, una cistella de Brandon Davies deixa el marge blanc en només dos punts, 8-10. Però el pivot de Philadelphia ho passa malament davant Walter Tavares perdent el control del rebot defensiu.

De tot plegat els blancs marxen de 6 punts, 8-14. Una cistella del mateix Davies seguida d’una d’Àlex Abrines després de rebot ofensiu tornen a ajustar les coses, 12-14.

La millora defensiva dels blaugranes els permet capgirar el marcador gràcies a una cistella i addicional de Mirotic, 15-14. Avantatge que es mantindrà després de dos tirs lliures del montenegrí i que s’ampliarà amb una cistella de Rokas Jokubaitis, 19-16. Però els blancs aconseguiran igualar el marcador abans que s’acabi el primer capítol, 19-19.

Un gran segon quart permet que els barcelonistes agafin un avantatge d’onze punts

El segon quart comença bé pels blancs. Dues jugades de tres punts, cistella amb addicional i un triple, tenen com una resposta un tir lliure anotat per Rolands Smits, 20-25. El tècnic lituà no se’n refia i demana temps mort. Un triple d’Abrines talla la ratxa blanca, però els problemes en el rebot defensiu s’aguditzen. Jokubaitis redueix el marge blanc fins als dos punts, 25-27, cistella que serà l’inici d’una embranzida blaugrana que serveix per capgirar el marcador, perquè a la bona actitud defensiva s’afegeix l’encert en atac. Anota Davies una esmaixada i a continuació apareix Laprovittola per posar als seus al davant, 29-27. Avantatge que es manté després d’una nova cistella de Davies.

Els rivals empaten a 31, tot just abans que Mirotic anoti cinc punts, triple i cistella al pal baix, 36-33. Un triple del de Morón augmenta la sagnia i el mateix Mirotic després de recuperar en defensa la possessió acaba el contraatac amb una suau safata pel 41-33. Amb els blancs tocats, dos tirs lliures de Laprovittola augmenten la ferida fins als 10 punts, 43-33 culminant un parcial 9-0. Yabusele captura un rebot ofensiu, però només anota un tir lliure mentre que Dante Exum en transformar els dos tirs lliures envia el matx al descans amb el Barça dominant d’onze punts, 45-34. Tot sembla de color de rosa pels barcelonistes.

Aquest cop el tercer quart no és propici

I l’inici de la segona meitat corroborà aquestes sensacions. Sertac Sanli després de rebot ofensiu augmenta el marge fins als tretze punts, 47-34. Però els blancs reaccionaran aprofitant que ara l’atac blaugrana perd el nord. Un parcial 0-7 que culmina Alberto Abalde amb un triple és el primer avís dels blancs.

Reaccionen els culers gràcies a les cistelles d’Exum, Calathes i a un triple de Mirotic, per tornar als onze amunt, 54-43, moment en el qual arriba un dramàtic canvi de guió. L’atac no aconsegueix superar la defensa blanca, fet que serà aprofitat pels blancs. Un altre parcial dels avui forasters, 0-7, ajusta el marcador fins a deixar la renda blaugrana en tan sols quatre punts, 54-50.

Una cistella de Davies dona oxigen als ara desencertats blaugranes, però serà la darrera cistella dels avui locals en una bona estona. Mentre els blancs aprofiten l’avinentesa per fer camí. Quan Saras demana un temps mort el seu equip està en caiguda lliure. Sense que ningú aparegui en atac, els rivals culminaran un altre parcial, ara 0-10, que els dona quatre punts de renda al final del tercer quart, 56-60.

Els blaugranes arriben a empatar el partit a manca de 2.43 per la fi

A l’inici del darrer període les coses no milloren. Laprovittola i Mirotic fallen els seus intents de tres, mentre que els de Pablo Laso van anotant. Quan per fi algú anota per part blaugrana, ho farà des de la línia, dos punts de Mirotic, un de Davies, 59-64. Desavantatge que es manté gràcies a la primera cistella, Davies, dels blaugranes en els darrers 5 minuts 32 segons de partit, 61-66. Mirotic anotarà un triple i dos tirs lliures per reduir el marge blanc a quatre punts, 66-70, però si es vol capgirar el marcador, es necessita alguna cosa més que intercanviar cistelles.

Un nou triple de Yobusele fa mal i més quan la resposta blaugrana és un punt de tir lliure d’Exum, 67-73. Els avui locals necessiten un cop d’efecte. Quan l’equip necessita alguna bona notícia, apareixerà Laprovittola per anotar dos triples que tornen a posar en marxa als seus companys. Un tir lliure fallat pels rivals deixa l’oportunitat d’empatar el matx en mans de Davies. Però el pivot desaprofita l’ocasió fallant els dos tirs lliures dels quals disposa. Un rebot ofensiu miraculós de Mirotic salva la situació i empata a 75 quan queden per jugar-se 2.43. Tot, encara, és possible.

Tot i intentar-ho, els barcelonistes no poden rematar la feina

De cop i volta les renovades esperances blaugranes s’esvairan perquè dues jugades protagonitzades per Fabien Causeur tindran conseqüències dramàtiques pels homes de Jasikevicius. Triple i recuperació defensiva que acaba amb cistella fàcil que donen cinc punts de renda als blancs, 75-80, quan queden 2.01 per la fi.

Temps mort del lituà. Entre Calathes i Davies redueixen el marge blanc a un sol punt, 79-80 a 1.18 per la fi. Hi ha una recuperació en defensa dels blaugranes que dona una oportunitat que Laprovittola desaprofitarà en fallar el tir. En canvi, els blancs no fallen quan queden 21 segons, 79-82. Nou temps mort d’en Saras. Anota Abrines a manca de 16 segons, 81-82.

Ara el matx es converteix en una partida d’escacs. Temps mort blanc. Personal de Mirotic sobre Adam Hanga qui no falla els tirs lliures, 81-84. Anota Exum a manca de 6 segons, 83-84. Tirs lliures de Sergio Llull que falla el segon, però el rebot és per Yabusele. El francès fallarà un tir lliure pel 83-86 que serà definitiu com hem dit al començament, perquè Luigi Lamonica l’àrbitre principal presenta la seva candidatura per fer de Poncio Pilatos en la propera representació de la Passió d’Esparreguera, fent de forma magnífica l’escena en la qual el prefecte de Judea es renta les mans en la darrera jugada del partit. Malgrat això, com hem dit abans, els blaugranes havien perdut el matx molt abans. Una pena.

@PBBMeritxell

Estadística