Miracle a Lugo

De forma increïble, el Barça, que tenia el partit perdut a manca dels darrers 10 minuts de partit, s’ha acabat emportant una victòria que ha deixat el Pazo de los Deportes de Lugo en un estat catatònic. Els 5000 espectadors no s’ho podien acabar de creure. El seu equip havia dominat al marcador des de gairebé les beceroles del matx, excepte el 0-2 inicial després d’una recuperació defensiva de Nico Laprovittola, per caure finalment quan a les acaballes del matx, exactament a 43 segons per la fi, Cory Higgins, qui avui tornava de la seva fascitis plantar, posava als forasters altre cop al davant. La victòria blaugrana certifica de forma definitiva que l’equip català serà el primer classificat al final de la lliga regular. Perquè això acabés succeint, havien passat un munt de coses.

Els gallecs aprofiten els triples fallats pels forasters per agafar avantatge

El matx s’iniciava amb els blaugranes fallant en el triple. Tot i això, s’avançaven els culers gràcies al base de Morón. Durava poc l’avantatge entre altres coses perquè Tyler Kalinoski estava fi en el tir en aquesta fase del matx. Un triple seu posava al davant als locals. Avantatge que es desfà després de cistella i addicional de Laprovittola, 5-5. Amb els locals aprofitant les errades dels forasters, es tornen a avançar al lluminós ara de quatre punts, 9-5. Entre Brandon Davies que es recupera del seu mal inici de partit, i un contraatac culminat per Nick Calathes, s’empata el matx a 9.

Els homes de Saras Jasikevicius a hores d’ara tenen dos problemes, el primer un lamentable percentatge en el triple i el segon la pèrdua de control del rebot defensiu. Tot i això, gràcies a una cistella de Davies i als errors que cometen els locals, de moment no s’obre forat al marcador, 14-12 després de cistella i addicional de Rasid Mahalbasic i un tir lliure d’Higgins.

Els errors en el triple dels visitants es multipliquen i ara si que els gallecs són capaços d’eixamplar la seva renda. Dos triples de Kalinoski, amb l’única resposta d’una cistella de Rokas Jokubaitis, fan que la ferida comenci a sagnar, 20-14. Anota un tir lliure Àlex Abrines, però de nou faran mal els locals que tancaran el primer capítol amb un nou triple, ara de Sergi Quintela, pel 26-15.

Els blaugranes, de moment, no reaccionen

El Pazo de los Deportes és una festa a l’inici del segon quart. Un triple de Mahalbasic eleva el marge local fins als catorze punts, 29-15. Per fi els visitants troben l’anella des de fora. Tres triples consecutius, dos d’Abrines i un de Rolands Smits, apaivaguen la situació, 31-24. En plena recuperació forastera, els àrbitres assenyalen l’habitual falta tècnica a en Saras. Sergi Quintela transforma el tir lliure per donar deu punts d’avantatge als locals, 34-24.

De fet, el matx s’està decantant clarament a favor d’uns gallecs que viuen en un núvol. Tot els hi surt bé i d’això plora la criatura. Amb els blaugranes poc còmodes a pista, arriba un nou triple local, ara d’Erik Quintela, amb resposta en forma de cistella de Calathes 37-26. Tot i que el tècnic lituà demana un temps mort, el joc dels seus jugadors continua sent un desgavell, sobretot en atac on es continuen fallant triples i més triples.

Els locals ho aprofiten per anar fent, fins que després d’una cistella inversemblant i addicional transformats per Nikola Jankovic, el marge dels de Lugo arriba als vint-i-dos punts, 48-26, màxim avantatge dels gallecs avui. En plena festa local, un parell de cistelles de Kyle Kuric, negat en el tir fins al moment, obren un bri d’esperança pels forasters, 48-30 al final del primer temps.

Els visitants, per fi, milloren en defensa

Les coses comencen millor pels visitants a l’inici de la segona meitat. Un parell de cistelles, Abrines i Higgins, amb el fillol de Michael Jordan anotant el tir addicional, continuen retallant el marge gallec, 50-35. Els triples es continuen fallant, però això si millora el rebot defensiu que sempre és una bona notícia. Ivan Cruz falla un addicional abans que Abrines transformi un triple pel 52-38. Una cistella de Laprovittola i dos tirs lliures d’Higgins continuen reduint el marge local, 55-42, tot i que Abrines comet la seva tercera falta personal.

Un detall dona esperances als forasters. Els homes de Veljko Mrsic han perdut la seguretat en atac. De fet, comencen a notar un cert neguit en els seus atacs. La pilota els crema a les mans i no troben amb la facilitat que ho feien bones posicions de tir. Alguna cosa té a veure que ara la defensa catalana no deixa massa escletxes.

Després d’un triple de Sertac Sanli, 57-45, el tècnic local demana temps mort. Reaccionen els gallecs anotant quatre punts sense resposta catalana fins que Nigel Hayes-Davis, inèdit fins al moment, anoti el 61-47. Un triple de Marko Lukovic, per cert l’últim que anotaran avui els locals, refà la moral gallega, tot just abans que un nou triple de Sanli la torni a refredar. Anota Kuric i ho fa també Agustín Ubal pels locals deixant el 66-52 al marcador quan s’arriba als darrers deu minuts de partit.

De mica en mica, l’avantatge local es desfà

Amb tot de cara, els locals continuen patint el vertigen de la victòria. Els seus atacs són sense massa sentit i d’això se n’aprofiten els blaugranes que ara reduiran de forma important el marge gallec. Jankovic anota un tir lliure abans que anotin Hayes-Davis, Calathes de triple i Davies per baixar per primer cop en molts minuts dels deu punts de desavantatge, 67-59.

A 7.28 per la fi una esmaixada de Lukovic vol despertar als seus. Però els forasters són ara els que se senten còmodes a pista. Un triple de Jokubaitis inquieta al Pazo de los Deportes, 69-62. Quan Mahalbasic sembla que anotarà amb facilitat, apareix Davies per fer-li un tap prodigiós. El de Philadelphia falla un tir lliure. Poc després Jokubaitis torna a anotar de tres pel 69-66 a 5.48.

Els blaugranes comencen a olorar sang, mentre que els locals no troben com superar la defensa blaugrana. Mrsic torna a tallar el partit. Malgrat això els seus homes encara tenen problemes en atac. Ara qui falla és Jokubaitis, permetent que Mahalbasic anoti a 4.04 el 71-66. Davies anota dos tirs lliures per tornar les coses on eren, 71-68. Jokubaitis torna a fallar una cistella relativament senzilla.

Els visitants acabant per capgirar el marcador

En l’atac local Mahalbasic captura un rebot ofensiu tot just abans que Hayes-Davis cometi falta antiesportiva. Mahalbasic fallarà el primer tir lliure i anota el segon, 72-68, quan queden 3.35 per jugar-se. Jokubaitis falla un triple, tot i que el rebot és per Hayes-Davis, ara qui falla és Abrines. De nou Mahalbasic comet falta en atac i això permet que Davies, des de la línia, deixi les coses molt ajustades, 72-70 a 2.19 per la fi.

Els nervis poden amb els locals que tornen a cometre falta en atac, ara Jordan Sakho. Pels forasters falla Higgins, però una recuperació en defensa d’Abrines permet a Hayes-Davis tenir dos tirs lliures. El de Westerville falla el primer i anota el segon pel 72-71 a 1.16. Sergi Quintela disposa de dos tirs lliures a 57 segons, que falla. Qui no falla quan queden 43 segons és Higgins per posar als visitants al davant per primer cop des del 0-2 inicial, 72-73.

En l’atac local torna a fallar el tir Sergi Quintela, el rebot se li acaba escapant a Higgins, però la recuperació de Kalinoski acaba en tir fallat de Mahalbasic a 7 segons. Ara qui atrapa el rebot és Davies. El seu passi va a Laprovittola que rep falta antiesportiva de Lukovic. El de Morón anota el segon tir lliure, 72-74, a dos segons. El tècnic blaugrana demana temps mort. Sense que el rellotge arribi a moure’s, Davies rep falta. El de Philadelphia falla el primer i el segon també, però en aquest cas ho fa a propòsit. El rebot és per Lukovic qui llança un triple impossible mentre el poc temps que queda s’esmicola. Victòria in extremis d’uns blaugranes que acabaran primers a la lliga regular.

@FCBbasket

Estadística