Dolorosa desfeta blaugrana

El Barça ha deixat escapar la primera ocasió que tenia per aconseguir el passi a la final a quatre de l’Eurolliga. I això ha passat davant d’un equip que només ha estat capaç de fer 59 punts en els quaranta minuts reglamentaris. El gran problema ha estat que els visitants encara han estat pitjor, malgrat millorar el percentatge d’encert en el tram final del matx, quan ja no hi havia possibilitats reals de victòria.

Les raons de tot plegat, diguem-ho sense embuts, cal buscar-les en el fet que el partit dels blaugranes ha estat dolent de solemnitat, de pena absoluta, indigne d’un equip professional. Només cal mirar els guarismes d’anotació dels tres primers quarts per adonar-se de la magnitud de la tragèdia. I tan sols, el fet que en atac els germànics, tampoc han estat excelsos, han evitat una derrota que podria haver estat històrica.

Tot el mal ve d’Almansa segons diu la dita popular. Ara cal afegir que en matèria esportiva tot el mal sembla que vingui de terres germàniques. Per sort, la victòria del dimecres els permetia tenir en la recamara una altra oportunitat, que aquest cop si serà l’última. Esperem que no la malbaratin.

El partit no comença bé pels visitants

Ja des del començament les coses s’han vist que no anirien bé. Tot i els dos primers punts del matx, Sertac Sanli des de la línia, un triple de Nick Weiler-Babb posava als locals al davant al lluminós de manera definitiva. 56 segons, això és el que li ha durat als forasters l’avantatge al marcador. Anotaven altre cop els locals amb els visitants fallant i fallant, fins que Nigel Hayes-Davis reduïa el marge local, 5-4.

Amb els alemanys manant de tres punts, una cistella amb addicional de Sanli el permet empatar a 7. Aquest empat és el més a prop que estaria l’equip blaugrana, en el que quedava de partit, d’emportar-se la victòria. A més el rebot defensiu tampoc es controla i això fa anar als blaugranes de corcoll. Els atacs forasters acabaven malament, o en errades en el tir o en pèrdues de pilota. L’agressiva defensa local no convida a tirs fàcils i Nikola Mirotic només anota des de la línia, tot i fallar-ne un dels quatre que llança, 11-10. Els visitants estaran una bona estona sense anotar, no fos cas, i quan ho fan serà de tir lliure, en aquest cas Kyle Kuric pel 18-12 amb el qual acaba el primer capítol.

Ni els errors dels locals fan revifar als blaugranes

Les calamitats mai venen soles. I avui no ha estat una excepció. A una molt tova defensa se li afegeixen dos tirs lliures fallats per Brandon Davies, horrorós partit del de Philadelphia, i això ho aprofiten a mitges els locals per continuar obrint forat. Mirotic torna a anotar de tir lliure, ara els dos, pel 22-15. No millora el rebot defensiu blaugrana que continua sent un problema.

Després de dos tirs lliures anotats per Dante Exum, un triple de Deshaun Thomas fa arribar el marge dels bavaresos als deu punts, 27-17. Una cistella i un triple d’Àlex Abrines serveixen per a mig arreglar els desperfectes, 29-22. Mirotic continua anotant de tir lliure, ara només un, abans que una bomba de Nick Calathes disminueixi l’avantatge local fins als vuit punts, 33-25, que vist com havien anat les coses no està malament. Però un triple d’Ognjen Jaramaz deixarà el marge local en onze punts, perquè primer Calathes i més tard Laprovittola sobre la botzina fallen un parell de triples. 36-25 al final de la primera part.

Un tercer quart per oblidar

Si penseu que les coses no podien anar pitjor, espereu a veure el que ha passat en el tercer període. D’entrada els locals han dibuixat un alley-hoop entre Zan Mark Sisko i Lucic al qual ha seguit una falta en atac de Mirotic, una pilota perduda per Exum, un triple fallat per Calathes, qui a continuació afegia una nova pilota perduda al seu historial. Kuric i Laprovittola se sumaven al desastre fallant un parell de triples més. Res no funcionava. Ni dins ni fora la pintura.

El joc blaugrana estava sent un veritable desastre. L’única cosa positiva era que els locals tampoc estaven encertats i això de forma miraculosa mantenia les possibilitats blaugranes perquè quan per fi arriba un triple del base de Morón, els visitants només perden d’onze punts, 39-28 a 4.28 per la fi del quart.

Els locals, qui sinó, són els primers a afinar la punteria aconseguint cinc punts més, amb triple de Weiler-Babb, pel 44-28. Calathes s’apunta a la moda blaugrana d’anotar només un tir lliure, fet que aprofiten alemanys per ampliar el seu avantatge. Una cistella d’Othello Hunter fa arribar el marge bavarès als 19 punts, 48-29. Anota Kuric, abans que Saras ordeni defensar en una tímida zona 2-3. Ja en el tram final del quart, Rolands Smits, només anota un tir lliure que deixa, per si no ho estava ja, el matx totalment decidit, 50-34 a manca de 10 minuts de joc.

Lleugera i inútil embranzida visitant

Tot i dos punts de tir lliure anotats per Laprovittola, l’inici del darrer quart serà igual de lamentable que el tercer. Els blaugranes es passaran gairebé 3 minuts de joc sense anotar res més que un sol punt de tir lliure per una tècnica a Lucic transformat per Kuric. La resta serà un complet desastre.

Errors i més errors fins que a 4.45 arribi el primer triple de Rokas Jokubaitis, partit per oblidar fins al moment del jove lituà, pel 56-40. A partir d’aquí, el joc horrorós s’encomana als locals que comencen a jugar tan malament com ho fan els visitants. De tot plegat, el partit es torna un esperpent, a veure qui ho fa pitjor. El rebot defensiu blaugrana passa de problema a drama, mentre que l’atac visitant és desesperant.

De cop i volta apareixen dos jugadors que els hi dona per anotar. Abrines transforma dos tirs lliures i Jokubaitis anota una cistella amb tir addicional que falla. El rebot és visitant i la jugada acaba amb triple d’Abrines pel 58-47 a 2.21 per la fi. Els locals anoten un tir lliure i el mallorquí torna a aconseguir una cistella pel 59-49 a 1.59.

Amb els alemanys jugant de pena, un triple de Jokubaitis rebaixa el marge local als set punts, 59-52. Avantatge que es mantindrà perquè les coses no acaben de millorar del tot pels forasters, Kuric falla el darrer triple i el rebot és capturat pels locals. Ara la sèrie viatja a Barcelona on es disputarà el cinquè i definitiu partit.

@FCBbasket

Estadística