Victòria dels blaugranes en un clàssic força igualat

Després d’un partit en el qual hi ha hagut de tot, cistelles inversemblants, jugades polèmiques, errades, desqualificacions, pròrroga i molta tensió, la victòria ha estat per l’equip blaugrana que ha arribat en bona disposició al temps afegit en el qual ha destacat un home que segurament no sortia a cap travessa per ser el jugador determinant del matx, Nigel Hayes-Davis. Els seus nou punts aconseguits en aquest temps extra han estat determinants per un triomf blaugrana que dona als de Sarunas Jasikevicius, tres partits de marge al capdavant de la classificació de l’ACB.

La bona sortida blaugrana no té continuïtat

El matx s’iniciava amb les coses molt igualades. Prenia l’avantatge l’equip visitant que anotaria el seus tres primers atacs, gràcies al domini en el rebot a la pintura. La resposta local arriba de la mà de Nikola Mirotic, Dante Exum i Rolands Smits per mantenir les coses igualades, 6-6. Per part visitant, Jeffery Taylor s’ocupava de la marca de Nick Calathes sense incomodar massa al base de Casselberrry, ja que de les seves mans sortien passades que permetien cistelles relativament fàcils.

Dos tirs lliures del de Pogdorica, un triple de Nico Laprovittola, una cistella de Smits i dos tirs lliures transformats per Exum enfilaven l’avantatge local fins als nou punts, 15-6, amb els forasters incapaços de trobar bones posicions de tir tot i l’evident avantatge en el joc interior. La renda local creixeria una mica més després, tot i dos punts de tir lliure anotats per Gabriel Deck, d’una esmaixada d’Exum i un triple anotat per Smits, 20-8. Pablo Laso demanava un obligat temps mort.

A partir del passi per la banqueta, les coses canvien. Un parcial favorable als blancs de 2-6, amb la cistella local feta per Exum en culminar un contraatac, obliga ara al tècnic lituà a demanar un temps mort. Saras és conscient del problema greu que té el seu equip en el joc interior on la resposta davant l’evident superioritat a la pintura d’Edy Tavares o del seu substitut Vincent Poirier, és complicada. Tot i això, gràcies al tir exterior, Kyle Kuric i Rokas Jokubaitis, aquest amb un triple, fan arribar la renda local altre cop als dobles dígits, 27-17. Però un parell de triples, Fabien Causeur i Pablo Abalde, aquest sobre la botzina, ajusten el marcador en el tram final del primer capítol, 27-23.

Els locals no acaben de completar la feina

Amb la sensació que els blancs s’han salvat de la primera embranzida culer, comença el segon acte. I ho fa de manera magnífica pels locals. Triples de Hayes-Davis i Calathes per ampliar la renda local fins als vuit punts, 33-25. Un triple de Sergio Llull, és l’inici d’una nova revifada blanca. Amb els locals fallant més del compte, el 0-9 que culmina Tavares des de la línia capgirà, momentàniament, el marcador, 33-34. Tot i que Laprovittola empata, amb un tir lliure, el marge blanc creix fins els dos punts de renda, que un triple del mateix base de Morón desfarà, 37-36.

El matx entra en una fase d’alternança en el liderat al marcador perquè els dos equips van anotant els seus atacs. Ho fa Laprovittola ara sense errada en el tir lliure i també ho fa Mirotic amb dues cistelles a la pintura pel 43-42. Un parell d’atacs fallats pels visitants permeten que entre el base argentí i una jugada de cistella i addicional per part d’Exum elevin el marge local als cinc punts, 47-42. La renda només creix un pèl més per una falta tècnica assenyalada a Adam Hanga que transforma Mirotic, mentre que l’australià falla el tir addicional. Entre Guerschon Yabusele i Taylor redueixen a només dos punts la renda blaugrana que Laprovittola anotant un triple sobre la botzina augmenta fins als cinc punts, 51-46, quan els dos equips marxen als vestidors.

Els blaugranes tot i dominar el tercer període, permeten que els visitants sobrevisquin

La segona part comença de forma espectacular pels de casa. Entre Smits i Exum fan un alley-hoop que posa dempeus el Blaugrana celebrant la cistella del letó. I això només és el començament perquè a continuació arriben un parell de triples, Smits i Mirotic, que serveixen per tornar al marge de dos dígits, 59-48. Laso reacciona immediatament amb un temps mort. Tot i la pausa amb dues cistelles de Smists i Mirotic, continuen els onze amunt pels locals, 63-52. Marge que es retalla un pèl, després d’un triple de Yabusele, però que Hayes-Davis, Laprovittola i més tard Kuric mantenen el doble dígit, 69-59.

Ja en el tram final del tercer període, els blancs aprofiten que un parell d’atacs en els quals els locals no estan encertats per reduir el marge tot i una cistella de Hayes-Davis. Alberto Abalde des de la línia deixa el desavantatge blanc a manca dels darrers deu minuts reglamentaris en només sis punts, 71-65, marge que vist com han anat les coses pels forasters, poden estar molt contents.

Els blancs capgiren el marcador a l’inici del darrer quart

El darrer capítol comença amb una cistella de Poirier que treu profit del seu avantatge blanc a la pintura. La resposta blaugrana arriba després de rebot ofensiu per part de Hayes-Davis. L’atac local s’empantanega una mica i això permet que entre Abalde i un triple de Llull es redueixi el marge blaugrana a la mínima expressió 73-72. En Saras ha de demanar un temps mort perquè les coses s’estan complicant i força. Una cistella amb addicional transformat per Sanli dona una mica d’oxigen a uns locals que ara ho estan passant malament.

Els blancs s’adonen del patiment local i fan via. Causeur falla un tir lliure, però Hanga, aprofitant una pilota perduda per Calathes, transforma un triple pel 76-78. En plena emergència, Saras ha de demanar el seu darrer temps mort quan queden 6.35 per la fi del matx. Anota Laprovittola, tot just abans que Deck faci mal amb un triple.

Smits anota abans que en el següent atac blaugrana esclati part de la tensió acumulada. Mirotic i Abalde tenen un frec a frec que acabarà, després que els àrbitres revisin la jugada a l’instant-replay, amb dos tirs lliures per Poirier i els dos protagonistes de l’incident penalitzats amb dues faltes tècniques que signifiquen, òbviament, la seva desqualificació. Per tant, els locals a totes les baixes que acumula sumen el fet que no tindràn al seu jugador franquícia en el temps que queda per disputar-se del partit d’avui. D’entrada Poirier falla el primer tir lliure i el marge blanc, a manca de 5.05 per la fi, és de dos punts, 80-82. Ja us podeu imaginar que el Palau és una olla a pressió.

Màxima igualtat en el tram final del matx

Ara és d’aquells moments en els quals cada cistella és mig partit. Laprovittola i posteriorment Smits empaten el matx a 82 i posteriorment a 84. Cada rebot a la pintura blaugrana acaba amb falta i per tant tirs lliures, així s’entén els 45 tirs lliures que arribarien a llançar en el partit els deixebles de Laso. Per part blaugrana fallen els seus tirs Smits i Hayes-Davis, mentre Poirier continua anotant des de la línia. De tant en tant en falla un. Ara l’avantatge foraster és només de tres punts, 84-87. Falla el tir Exum i el mateix fa Hanga.

A 1.37 amb la tensió pels núvols, qui no falla des de la línia és Sanli, 86-87. Els dos equips fallen els respectius atacs abans que Hanga li faci una falta a Exum. L’australià anotarà els dos tirs lliures per posar al davant als de casa per 88-87 a manca de 1.09. A 55 segons per la fi, Laprovittola fa falta i Llull anota els dos tirs per capgirar el marcador, 88-89. El base de Morón falla un triple i els blancs tenen la pilota per posar-se al davant de tres o quatre.

Queden 42 segons de partit. La jugada blanca acabarà amb un passi impossible d’Hanga a no se sap qui que acaba fora. Queden 24 segons i dues dècimes. La jugada blaugrana finalitza amb triple fallat per Laprovittola i en la lluita pel rebot li assenyalen falta a Poirier, la cinquena. Els dos tirs lliures de Sanli poden valer la victòria local. Falla el primer i anota el segon per l’empat a 89 quan queden 8 dècimes per jugar. Laso demana temps mort. La jugada serà buscar un triple de Llull que toca ferro i, per tant, hi haurà pròrroga.

Nigel Hayes-Davis pren el protagonisme a la pròrroga

La primera possessió del temps extra és blaugrana. I aquí és on es destapa Hayes-Davis. El de Westerville anota un triple que posa dempeus el Palau. Tavares pren el relleu de Poirier i ara és el de Cap Verd qui anota des de la línia dos tirs lliures. Torna a anotar Hayes-Davis i de nou es repeteix la jugada a la pintura blaugrana. Falta en el rebot i tirs de Tavares pel 94-92. Ara qui anota pels locals és Exum, grandiós partit el seu. De nou tirs lliures a la zona blaugrana amb Deck anotant el 96-94. Sanli falla un tir lliure i el mateix fa Tavares pel 97-95.

A 2.20 per la fi es comença a decidir el signe del partit. Un triple de Sanli dona cinc punts de renda pels locals, 100-95. Anota Deck l’única cistella blanca en joc a la pròrroga. Kuric des de la línia manté la renda de cinc punts, 102-97. Hanga falla un triple, mentre que qui no falla des de més enllà del 6.75 és Hayes-Davis, vestit de superheroi per deixar el matx mig decidit a manca de 1.01, 105-97.

Laso demana un temps mort que no li servirà de res. La jugada és un triple fallat per Deck abans que Exum faci una espectacular esmaixada davant mateix d’un impotent Tavares que només pot fer una cosa, treure de fons. Un triple fallat per Llull llançat amb molt poca convicció acaba amb rebot defensiu de Sergi Martínez. La darrera jugada local finalitzarà amb tirs lliures de Hayes-Davis qui només anota el primer pel definitiu 108-97.

@PBBMeritxell

Estadística