Els triples dels macabeus decideixen el partit

En un partit en el qual cap dels dos equips s’hi jugava res, la victòria ha estat per l’equip que menys ha pensat en el que ha de venir. Saras Jasikevicius fidel a les seves paraules, ha fet el més lògic després de la bogeria del mes de març, apostar per la gent jove i per les rotacions. En aquest sentit, no ha arriscat amb Brandon Davies, no ha convocat ni a Nico Laprovittola, ni a Kyle Kuric, mentre que els jugadors que si han jugat excepte un, Àlex Abrines, la resta no han arribat als 20 minuts a pista. En aquestes circumstàncies els macabeus han aprofitat que el seu tir de tres ha estat mal defensat pels locals, per aconseguir gairebé un 60% d’encert (16 de 27) que al cap i la fi ha estat clau de la seva victòria.

Bon inici blaugrana, però sense continuïtat

Com és habitual quan visita el Palau l’equip israelià, el matx ha estat tens, tant dins com fora de la pista. Tensió que ha tingut els seus efectes en un arbitratge que ha tingut si més no un criteri força curiós. Amb l’etern president macabeu Shimon Mizrahi a prop de la seva banqueta, durant la presentació de l’equip estava assegut a la cadira de l’entrenador, el matx s’iniciava bé pels locals. Entre un triple d’Àlex Abrines, un espectacular alley-hoop de James Nnaji i una cistella de Nikola Mirotic, els locals dominaven de cinc punts, 7-2.

Avantatge que ha durat poc perquè els grocs han començat a aprofitar el tir exterior per anotar un parell de triples, Derrick Williams i James Nunnally, conformant un parcial 0-8 que els donava el comandament al marcador. Empatava Dante Exum al transformar un addicional. Passava el mateix després d’una esmaixada de Sertac Sanli, tot això abans d’un triple de Mirotic per avançar de nou als locals, 15-14.

Però com passaria diversos cops en el matx, després de triple local, arribava inevitablement un triple foraster. Ara és de Keenan Evans per tornar a avançar als macabeus, 15-17. A un nou triple visitant, el respon altre cop Abrines també des de més enllà del 6,75 pel 18-20. Després de quatre punts israelians qui anota de tres és Sergi Martínez, rebent, com ja hem comentat, la corresponent resposta forastera també de triple, 21-27. Una segona esmaixada de Sanli tanca el primer capítol amb un 23-27 al lluminós.

Els visitants augmenten la seva renda en el segon quart

Un triple d’Angelo Caloiaro, seguit d’una cistella de Khyri Thomas, obliga el tècnic lituà a demanar un temps mort. L’aturada serveix de poc perquè els visitants augmenten la renda que porten fins als nou punts. Renda que es reduirà després d’una bona ratxa local en atac. Quatre punts, dos tirs lliures i una cistella, de Nigel Hayes-Davis, un tir lliure d’Exum i finalment un triple d’Abrines deixen el 31-36 al lluminós.

El temps mort que demana el tècnic israelià, Avi Even, talla de soca-rel la ratxa catalana. Primer Exum i més tard Rokas Jokubaitis, perden un parell de possessions que són aprofitades pels grocs per tornar a augmentar la seva renda, 31-42. Anota una esmaixada Exum abans que Abrines transformi el seu quart triple de la nit pel 36-42. Entre una cistella de Calathes i un triple de Sergi Martínez, el seu segon avui, rebaixen el desavantatge fins als quatre punts, 41-45. Però com ja hem comentat la resposta israeliana serà un triple, ara de Scottie Wilbekin.

Anota Mirotic de tir lliure, abans que arribi un segon triple de Wilbekin, 43-51. El de Pogdorica insisteix, ara amb un triple, abans que arribi un nou triple foraster, ara de Keenan Evans, 46-54. Per acabar-ho d’adobar, Wilbekin anotarà sobre la botzina un triple des de gairebé mitja pista pels onze punts de renda que hi ha al marcador quan els dos equips marxen als vestidors, 46-57.

Els blaugranes revifen en un bon tercer període

La segona part comença amb un espectacular alley-hoop de Nnaji a passi de Calathes. Una falta tècnica a Nunnanlly permet a Mirotic anotar un tir lliure al qual seguirà una cistella de Calathes per deixar el marge groc en vuit punts, 51-59. Un tap de Nnaji a Evans, aixeca un Palau que malgrat com van les coses i les circumstàncies que estan rodejant el matx, està força entregat al seu equip. Un nou triple d’Abrines, el cinquè avui, rebaixa encara més la renda visitant, 54-59. Marge que es manté després d’una nova cistella de Calathes.

Dues accions de Nnaji tornen a encendre el Palau. Una cistella al pal baix i un espectacular tap sobre un Jalen Reynolds que volia esmaixar i s’ha trobat, sense entendre que havia passat amb la mà dreta del nigerià que ha evitat la clara cistella visitant. Mirotic al pal baix fa tornar els cinc punts de desavantatge al marcador, 60-65. Renda que es mantindrà perquè Exum falla un tir lliure.

Anota altre cop Nnaji, abans d’una sèrie de decisions arbitrals força controvertides per l’evident manca de criteri. Jokubaitis qui avui tornava a la pista després de la seva lesió patida a Kaunas, anota un parell de cistelles per mantenir els cinc punts per sota. Passa el mateix amb una cistella amb rebot ofensiu inclòs de Sergi Martínez. Un triple de Thomas deixa el 68-76 amb el qual s’arriba al darrer capítol.

La defensa blaugrana no pot amb l’atac foraster

Una cistella inicial de Hayes-Davis a l’inici del darrer període fa una falsa impressió de recuperació local perquè els israelians responen amb cinc punts seguits, triple de Roma Sorkin i cistella de Nunnally després de rebot ofensiu, que fan pujar la renda visitant als onze punts, 70-81. Jasikevicius demana temps mort. Anota dos tirs lliures Hayes-Davis, però la resposta israeliana és contundent, triple de Wilbekin i cistella de Thomas. Una esmaixada d’Abrines obté la mateixa resposta forastera, cinc punts consecutius, cistella i triple d’Iftah Ziv, pel 74-81.

Ara mateix la defensa blaugrana està sent superada amb massa facilitat. A 4.50 per la fi, Saras demana un temps mort que servirà de ben poc. Anota Rolands Smits i després Michael Caicedo, però tres triples dels forasters, Wilbekin, Sorkin i Evans, i una cistella de Caloiaro porten el marge visitant als 26 punts, 78-104, tot just abans que Jokubaitis la deixi en el definitiu 80-104 que no es mourà en els darrers 47 segons de joc.

@PBBMeritxell

Estadística