L’encert en el triple permet la clara victòria blaugrana

El Barça s’ha assegurat la primera posició de la temporada regular a l’Eurolliga a la primera oportunitat que ha tingut. El Fenerbhace de Sasa Djordjevic, necessitat de victòries, no ha pogut amb un equip blaugrana amb moltes baixes, l’última la de Rokas Jokubaitis patida en el partit de dimarts a Berlín.

Els locals han fet un partit excels pel que fa al tir de tres, curiosament amb millor percentatge que en el de dos, 59,3% per un 50% raspat, aconseguint d’aquesta manera una clara victòria que semblava difícil d’assolir per la teòrica superioritat en el joc interior dels turcs. Però els catalans han sabut portar el partit on els interessava, el joc exterior, on han brillat uns destacats Àlex Abrines, 6 de 7, i Nikola Mirotic amb 4 de 5.

Impressionant inici blaugrana

El matx s’iniciava, no podia ser d’altra manera, amb un triple del mallorquí. Els turcs oposaven menys resistència de la prevista perquè no poden superar la bona actitud defensiva d’uns blaugranes que no donaven opcions al rival. S’afegien al compte una cistella de Dante Exum després de rebot ofensiu i un segon triple d’Abrines amb els turcs només anotant un solitari tir lliure transformat per Jehyve Floyd, 8-1. Aquest inici ja indicava el que acabaria passant. Una cistella de Mirotic i un segon triple d’Abrines serveixen per augmentar lleugerament el marge, 13-5. Renda que es continuaria incrementant després d’un nou triple ara de Mirotic, 16-5.

Amb els turcs desbordats, el marge local arribarà als onze punts, després de tres tirs lliures i un triple convertit també pel de Pogdorica, 22-11. L’avantatge continuaria creixent pel segon triple en el període anotat per Mirotic que fa arribar al marcador el 25-13. A partir d’aquí, la producció local s’assecarà. Saras Jasikevicius, veient com van les coses fa les rotacions habituals donant minuts inclús als joves, per exemple Michael Caicedo qui surt a pista quan queden 1.19 per jugar-se del primer capítol. La baixada de tensió ofensiva dels locals és aprofitada pels visitants per aconseguir un parcial 0-8 que els manté dins del partit, 25-21.

Tot i la resistència turca, el locals augmenten l’avantatge

Un triple de Nico Laprovittola als inicis del segon quart, refà un atac que com hem vist havia passat per uns moments de desencert. Un triple de Marko Guduric vol mantenir la tensió en el bàndol visitant, però ara qui apareix anotant de tres és Kyle Kuric, 31-24. En el joc interior es viu un duel d’alta volada, Brandon Davies contra Jan Vesely. De moment anota el Philadelphia, al que seguirà una cistella del base de Morón pel 35-24. Un triple de Mahmutoglu Melih, vol ser la resposta turca, però primer Laprovittola i després el quart triple del partit d’Abrines desfan part de la resistència visitant, 40-27. El jove Gael Bonilla entra per donar-li un merescut descans al de Palma de Mallorca.

Els blaugranes estan fent altres coses bé, com dominar el seu rebot defensiu. Tot i això, el càstig turc arriba des del tir lliure, hi col·labora el mateix tècnic lituà que rep una gairebé habitual falta tècnica. De tot plegat, els visitants treuen un cert rèdit perquè quan estaven al llindar del col·lapse s’han refet amb un parcial 0-7, 40-34 a 43 segons per la fi. Com havia passat en el tram final del primer quart, l’atac blaugrana s’ha assecat i això obliga a en Saras a demanar un temps mort. La jugada dissenyada no surt bé, però en el següent atac turc es recupera la possessió arribant-se al final del primer temps amb Nick Calathes culminant un contraatac pel 42-34 que hi ha al lluminós quan els dos equips marxen als vestidors.

Espectacular tercer quart local

El començament de la segona meitat serà espectacular pels blaugranes. Amb l’atac turc sota mínims, primer Abrines, després MIrotic i, en tercer lloc, Kuric anoten tres triples que trenquen l’espinada turca. Sasa Djordjevic, rebut amb total indiferència per la grada local, ha de demanar temps mort perquè el matx se li està escapant de les mans, 51-34. Anoten els turcs i la resposta blaugrana és un nou triple, el sisè de la nit d’Abrines. Mirotic afegeix un tir lliure, abans que Calathes s’apunti a la festa del triple completant un parcial de 16-2 que ha deixat a l’equip turc sense opcions, 58-36.

Un triple fora de guió d’Ismet Akpinar vol refer la moral turca, però Sergi Martínez, també de tres, els hi diu que avui no és el seu dia. Els turcs es mantenen vius gràcies a Akpinar qui amb un segon triple culmina un parcial 0-7, 61-46, que ha de tallar Saras amb un temps mort. La pausa funciona pels locals que encadenaran una bona ratxa en atac que acabarà de decidir el matx. A dos tirs lliures de Davies, un d’Exum, una cistella del mateix australià, una de Davies i dos de tres tirs lliures convertits per Nigel Hayes-Davis, els turcs només contraposen una cistella amb addicional de Marko Guduric. Parcial 9-3 que deixa als turcs fora del partit, 70-49, quan queden només deu minuts per jugar-se.

La banqueta local culmina la feina

El quart capítol comença amb el Barça tancant força bé el rebot defensiu amb una molt bona feina del jove Michael Caicedo. Anota Danilo Barthel per part turca, amb resposta de Hayes-Davis, dos tirs lliures i un triple pel 75-51. Djordjevic ha de tallar el matx, tot i que és conscient que li queda poc a dir. I de fet, els blaugranes, de la mà de Rolands Smits, gran partit del letó, continuen castigant la cistella turca. Sis punts consecutius del de Valmiera fan arribar el marge local als 28 punts, 81-53.

Els forasters responen amb orgull amb sis punts seguits, amb un triple de Dyshawn Pierre. És el moment escollit per Saras per fer tornar a pista al jove Bonilla qui s’afegeix a un cinc en el qual Caicedo està jugant tot el quart i a més a partir d’ara oficiarà de director de joc. Ell mateix anotarà un parell de cistelles, la segona amb addicional pel 86-59. Els visitants anotaran un parell de triples, Guduric i Akpinar per alleugerir la ferida, 86-55, abans que torni a anotar el jove d’Inca. Serà Akpinar qui des de la línia transformi els dos tirs lliures pel definitiu 88-67 amb el qual acaba el matx que consagra als locals com a líders de la temporada regular de la competició.

@PBBMeritxell

Estadística