El Barça perd el partit en un darrer quart per oblidar

Un darrer quart per oblidar condemna al Barça en la seva visita al Zalgirio Arena. Els homes de Sarunas Jasikevicius, que havien fet un bon inici de partit, aconseguien arribar al darrer tram del matx amb set punts de renda, 56-63, però entre males decisions, un arbitratge un pèl polèmic, greus errors en atac i una defensa molt tova acabaven amb la bona feina feta fins al moment.

Tot i el bon inici, l’avantatge aconseguit no sembla suficient

Com hem dit, els visitants començaven millor que uns locals, que vestits amb els colors de la bandera ucraïnesa, mostraven el seu suport al país i el rebuig a la guerra. Els lituans no anotaven ni en llançaments aparentment senzills i això permetia que els forasters s’avancessin 0-9 després de tres triples anotats per Nico Laprovittola, Dante Exum i Nikola Mirotic. Però tot i el domini al marcador, no tot eren bones notícies. La més dolenta, era que no s’acabés d’aprofitar el mal inici local per obtenir un avantatge molt important.

Quan per fi, els locals anoten, un triple d’Edgaras Ulanovas, la resposta visitant també en forma de triple la fa Rokas Jokubaitis, 3-12 quan resten 3.49 per la fi del primer capítol. Lukas Lekavicius pren el comandament de les accions ofensives dels locals i per aquí se li comencen a veure les costures a un Barça que pateix molt en el joc interior perquè Josh Nebo és massa rival per Brandon Davis o Sertac Sanli. Una assistència de Nick Calathes permet una cistella fàcil de Kyle Kuric pel 7-14, però els lituans ja han despertat. El tècnic blaugrana demana temps mort a 39 segons amb 9-14 al marcador. La jugada blaugrana surt bé i Kuric transforma el triple que dona vuit punts d’avantatge als blaugranes quan acaba el primer capítol, 9-17.

La reacció local posa al Barça contra les cordes

Tot i una esmaixada de Davies culminant una contra, 9-19, les coses seran ben diferents en el segon quart. Pateixen els blaugranes perquè no poden aturar a Lekavicius i això ho pagaran car. En atac les coses es fan malament, massa pilotes perdudes i el parcial local arriba a ser de 7-0 pels locals, ajustant i molt el marcador que deixa el matx en un puny després d’un triple de Niels Giffey, 16-19. Tot el que s’havia fet bé fins al moment ja no serveix de res. Amb el rebot defensiu visitant sent un veritable problema, el matx s’empata a 19 després d’una cistella de Joffrey Lauvergne. Ha de ser Calathes qui anoti el 19-21, i això ja indica que l’atac foraster passa per moments complicats.

El matx entra en una fase de desencert atacant, per part dels dos equips, que ara els costa anotar. El base de Morón anota un tir lliure i això permet que els locals s’avancin per primer cop en el partit, 23-22, després de dos tirs lliures anotats per Tai Webster. El Zalgiris ara mateix viu de l’encert en el tir lliure que els manté al davant, 25-22. El base argentí anotarà cistella i addicional per empatar a 25.

Els locals continuen anotant tirs lliures abans que una cistella de Marek Blazevic deixi el 31-26, amb l’única resposta en forma d’un tir lliure anotat per Exum. Jasikevicius ha de tallar la ratxa amb un temps mort. És aleshores quan apareix Mirotic, inèdit des d’aquell triple en el primer quart. Seus són els següents sis punts per mantenir-se a prop al marcador, 33-32. Els locals anoten, però en la darrera jugada del primer temps, Kuric transforma un triple per l’empat a 35.

La victòria blaugrana sembla encarada després d’un molt bon tercer quart

A l’inici de la segona part, els visitants tornen a insistir en el tir de tres. Primer Mirotic i més tard Laprovittola transformen un parell de triples per donar als forasters 3 punts de renda, 38-41, perquè els locals també anoten de tres, Lekavicius. Malgrat la bona sortida blaugrana, els locals reaccionen en atac. Mirotic és el pal de paller del joc blaugrana al pal baix. Quatre punts del montenegrí i una jugada amb tir addicional de Jokubaitis, tornen a avançar als visitants, 46-48.

La mala notícia torna a ser el rebot defensiu que no es controla i això permet resistir als lituans. Un triple local, els dona avantatge en el marcador, marge que desfarà altre cop Mirotic qui en aquesta fase del matx està molt encertat, 49-51. Ara són els millors minuts dels blaugranes en el partit, perquè en defensa les coses es fan bé i en atac apareix un nou actor, Jokubaitis qui anotarà cinc punts de forma consecutiva per completar un parcial 0-8 que obliga el tècnic local a demanar temps mort amb els seus homes perdent de set, 49-56. Tot i un nou triple local, Mirotic treu rendiment del seu joc al pal baix anotant 4 punts de tir lliure pel 54-60. Un contraatac blaugrana culminat per Kuric amb un triple dona nou punts de renda als blaugranes, abans d’una darrera cistella local, Lekavicius, que tanca el quart amb 56-63 al lluminós.

Es complica el partit

El darrer període comença amb un triple local que respon magníficament Rolands Smits amb un alley-hoop d’esquena a passi de Calathes. Però aquesta cistella del letó serà el cant del cigne blaugrana. Els locals liderats per Lekavicius faran un parcial 7-0 que capgirarà el marcador, obligant el tècnic visitant a tallar el partit, 66-65. Entre un tir lliure anotat per Kuric per falta tècnica al tècnic lituà i una cistella al pal baix de Nigel Hayes-Davis, es torna a avançar el Barça, 66-68. Però una cistella d’Ulanovas i un rebot ofensiu acabat amb esmaixada de Nebo posen al Zalgiris al davant, 70-68. Calathes anotarà els quatre següents punts dels forasters que només serveixen per empatar a 72.

Els locals reaccionen a temps per guanyar el partit gràcies als tirs lliures

A partir d’aquí hi ha dos factors que seran claus. Es perd completament el control del rebot defensiu i en atac es comencen a cometre greus errors. Pilotes perdudes, tirs mal escollits, un desastre. A més els lituans aprofiten la gran quantitat de tirs lliures dels quals disposen per acabar de dominar el marcador. Quan Saras demana un temps mort les coses s’han complicat definitivament, 77-72 a 2.26 per la fi. Els locals només fan que anotar tirs lliures, sense gairebé cap errada per mantenir el domini a l’electrònic, 81-72.

Entre Laprovittola, des del tir lliure i Kuric volen mantenir les opcions blaugranes, però només és per orgull, ja que les possibilitats de recuperar el terreny perdut són entre remotes i inexistents. 82-77 a manca de 1.22 per la fi. Els tirs lliures continuen caient, amb Laprovittola anotant un parell pels blaugranes, 84-79. Dos tirs lliures més anotats per Ulanovas troben la resposta en un triple de Mirotic, 86-82, però només queden a 17 segons per la fi. Els intents desesperats dels forasters són inútils perquè els lituans continuen sense fallar des de la línia, 89-82. Una cistella de Laprovittola serà la darrera anotada pels blaugranes que tornen a rebre un parell de tirs lliures d’Ulanovas pel definitiu 91-84 final.

@PBBMeritxell

Estadística