Els blaugranes superen al segon classificat amb una obra d’art d’Aleix Gómez

Treballada victòria d’un Barça que avui homenatjava el primer partit d’handbol disputat al Palau cinquanta anys abans. Davant seu, el mateix rival que aleshores, un BM Granollers que arribava al derbi instal•lat en la segona posició de l’ASOBAL i amb moltes ganes d’esgarrar-li la festa als locals. I el cert és que durant bona part de la primera meitat, les coses no anaven gens bé pels de casa. Ni en defensa ni en atac, els locals estaven encertats. Els homes d’Antonio Rama, ho aprofitaven per anar-se’n al marcador de 5 gols, deixant el Palau esma perdut perquè li estaven espatllant la festa.

Aleshores, Carlos Ortega, el tècnic malagueny dels barcelonistes, ha tret a col·lació la defensa 5-1 que ell coneix perfectament de la seva època al dream-team. I com si fóssim als 90, la variant defensiva ha funcionat com oli en un llum i de perdre de cinc, els locals han passat a dominar de set. A partir d’aquí els vallesans s’han refet, però ja se’ls havia passat l’arròs i ja no han estat a temps d’inquietar massa a uns blaugranes que disposaven d’un immens Aleix Gómez qui amb 11 gols ha estat la peça clau de l’atac local.

Tot i una bona sortida local, els visitants capgiren el marcador

El matx començava com estava previst, amb els locals dominant amb certa comoditat. Un gol d’Haniel Langaro i dos d’Ángel Fernández servien per comandar el marcador, 3-2, abans que un parell d’aturades d’un inspirat Gonzalo Pérez de Vargas permetessin que els gols anotats per Aleix Gómez, Ludovic Fàbregas i el mateix Aleix donessin un marge de tres gols als locals, 6-3. Un parell de pilotes perdudes en atac eren el trampolí perfecte pels vallesans per tornar a empatar el matx. La defensa local ho passava malament a l’hora de controlar als màxims productors visitants, Pol Valera i Esteban Salinas i per aquí s’obria una important via d’aigua en la defensa local.

Un gol de Dika Mem avança als blaugranes, però tot i que Gonzalo li atura un set metres a Antonio Garcia, la possessió, que continua sent forastera, acaba amb gol de Salinas. Ara l’atac blaugrana s’empatolla una mica perquè no troba la manera de contactar amb el pivot, amb un Fàbregas que quan rep ho fa amb mala situació. En canvi, els forasters descobreixen vies de penetració molt fàcils que aprofita sobretot Valera, ara per l’esquerra, ara per la dreta.

Malgrat que arriben dos gols, Timotyhey N’Guessan i Aleix Gómez, la defensa blaugrana té massa forats i el parcial foraster continua creixent. Quan el tècnic blaugrana demana un temps mort, les coses no funcionen pels de casa i la renda forastera és ja de tres gols, 9-12. El temps mort li serveix de poc al tècnic local i l’avantatge visitant augmentarà fins els cinc gols, 9-14.

El canvi defensiu local serà clau

Una exclusió patida per Sergi Franco l’aprofita l’Aleix per fer el primer gol local en més de sis minuts. A partir d’aquí tot canvia. El tècnic malagueny decideix fer la defensa 5-1 amb Aitor Ariño d’avançat. L’alternativa defensiva serà cabdal. A partir de la modificació en defensa, el Granollers deixa d’estar còmode en atac. Youssef Ben Ali i el mateix Aleix anoten pel 12-15.

Gonzalo que abans li havia aturat un set metres a Antonio Garcia, ara fa el mateix amb Txema Márquez. N’Guessan no falla i el marge foraster continua en hores baixes, 13-15. Un gol de Márquez atenua la situació pels visitants, però els locals no afluixen. Torna a anotar Aleix amb Víctor de Sande fent el 14-17 aprofitant l’exclusió que pateix N’Guessan.

Un parell de gols de Langaro retallen el marge foraster fins deixar-lo en la mínima expressió, 16-17. Ara qui demana un temps mort és Antonio Rama, però com li havia passat a Ortega no li servirà de res. Perquè primer Dika Mem i més tard Aleix, aquest a 2 segons per la mitja part, anoten per deixar als blaugranes increïblement al davant al marcador després de tot el que ha passat, 18-17.

Els blaugranes juguen els seus millors minuts en el partit

Sense canvis a les porteries, Gonzalo a la local, Rangel Luan a la forastera, comença la segona part. Els blaugranes, òbviament, encara fan la defensa 5-1 que tan bé els ha funcionat fins al moment. I les coses no poden anar millor pels locals. Un parell de gols d’Aleix i un de Langaro eleven el marge als quatre gols, 21-17, el parcial acumulat és ja d’11-2 des d’aquell 10-15 de la primera meitat.

Antonio Rama demana un temps mort perquè el seu equip ara mateix va per un pedregar. Tot i que Antonio Garcia anota, les coses no acaben de millorar pels visitants. Ara qui anota per part local és Ariño. Els dos gols anotats per l’extrem fan arribar la renda als cinc gols, 23-18. Torna a anotar Antonio Garcia, amb resposta d’Aleix. Després d’un de Valera, els gols que anoten Domen Makuc, Ben Ali i Aleix porten el marge blaugrana fins al seu màxim avui, 27-20.

Amb el parcial arribant a ser 17-5, Antonio Rama no espera més i demana el seu darrer temps mort, cinc minuts després de l’anterior. La situació del seu equip és molt precària. Els vallesans, ara si, reaccionaran. L’atac foraster supera la defensa local, que continua sent 5-1, reduint el marge local fins als quatre gols, 27-23. Tot i la revifada visitant, els locals no perden el món de vista. Cal continuar treballant. En atac per fi troben a Fàbregas qui fa el 28-23. Una pilota perduda pels locals, permet que el marge es torni a ajustar, 28-25, però una bona jugada defensiva dels blaugranes els permet anotar un parell de gols, que són aigua de maig, Makuc i Aleix, 30-25 ja en els darrers 15 minuts de partit.

Els vallesans es refan, però no hi són a temps

Els locals, gràcies a la paciència, tant en atac com sobretot en defensa, poden augmentar el seu marge amb gols de Makuc i Aleix, 32-26. Una parella que està sent una maledicció pels homes de Rama. Tot i que els visitants estan patint, una rematada de Makuc i una altra de N’Guessan van al pal i això permet que els forasters tornin a retallar la renda local, 32-28. En el següent atac local, Aleix es queda sense angle i quan sembla que els vallesans rebaixaran encara més la renda blaugrana, Gonzalo fa una aturada vital. N’Guessan malbarata la bona acció del de Toledo perquè no pot superar a Luan. Adrià Martínez anota el 32-29, moment que aprofita Carlos Ortega per demanar temps mort.

Queden menys de sis minuts i no si val a badar. Makuc resolt l’atac local fent el 33-29. Anoten els forasters abans que ara sigui Mem qui faci el 34-30. Després d’una nova aturada de Gonzalo qui fa el 35-30 és Thiagus Petrus, a menys de quatre minuts per la fi. Després d’un nou gol d’Antonio Garcia, els vallesans fan un defensa mixta sobre Mem. De moment, tot i el temps mort que demana Carlos Ortega, els hi surt força bé, perquè Aleix no pot amb Luan, en canvi, Márquez anota el 35-32. En el següent atac blaugrana, la defensa rival ara és doble mixta, sobre Mem i també sobre Makuc, però l’eslovè ni s’immuta fent el 36-32 a 1.31 per la fi. Anota Márquez amb la defensa vallesana que ara és individual. En atac Langaro no pot amb Luan, però la possessió és blaugrana. El darrer atac local acaba amb gol de Ben Ali pel definitiu 37-33.

@PBBMeritxell

Estadística