CAMPIONS!!!

L’equip blaugrana ha guanyat la seva vint-i-setena Copa de bàsquet després d’un partit dur i travat, espès fins a dir prou, que ha obligat als homes de Sarunas Jasikevicius a un exercici de supervivència, molt forçats pel tipus de partit que volien els jugadors de Pablo Laso. Avui, el tècnic lituà ha demostrat de la pasta que està fet.

El tècnic vitorià escamat per les últimes derrotes patides pel seu equip davant els avui visitants, havia dissenyat un partit a pocs punts, amb molta defensa i sobretot sense concedir ni una cistella fàcil. La clau estava en evitar que els catalans trenquessin el partit molt aviat i en això Laso s’ha sortit amb la seva. Sobretot en el primer quart, on la defensa blanca desconnectava l’atac blaugrana, deixant-lo en tan sols cincs raquítics punts. Però a partir de les variants tàctiques empleades per en Saras, el partit ha anat girant, primer a poc a poc, i ja en la segona part, de vertigen. Quan els madridistes han volgut solucionar el tema, ja no hi éren a temps. El matx i la copa els havia deixat enrere.

La defensa blanca curtcircuita l’atac blaugrana

Com dèiem, les coses començaven amb un Madrid ultradefensiu a pista. Pràcticament, cap dels jugadors habituals estaven en el cinc inicial, ja que l’aposta del tècnic blanc anava cap a un altre sentit. Per part blaugrana, res de nou, el mateix cinc inicial que els partits de quarts i de semifinals en aquesta copa.
Ja amb totes les cartes sobre la taula, els primers compassos del joc evidenciaven el problema que la defensa blanca li provocava a l’atac dels avui visitants. De fet, els culers no podien llançar amb comoditat. Després de quatre punts dels avui locals, era Nikola Mirotic qui inaugurava el caseller blaugrana amb una cistella al pal baix. Però aquests dos punts han estat senzillament testimonials, perquè la defensa blanca no deixava de treballar.

El primer triple del matx, Guerchon Yabusele, elevava fins als nou punts el marge blanc, 11-2, obligant a Jasikevicius a tallar el partit. El lituà els hi demana als seus homes millorar en defensa i això és el que fan. No anoten gaire, de fet no ho farien fins una estona més tard, un tir lliure de Brandon Davies, però tampoc deixen ampliar als rivals el seu avantatge, 13-3 a manca de 2.03 per la fi del primer capítol. Un triple Trey Thompkins fa arribar la renda blanca als setze punts, 19-3. Ja en el tram final del primer període, serà altre cop Mirotic qui anoti, ara des de la línia, pel 19-5 amb el qual finalitza el primer quart.

Lleugera millora blaugrana

Que les coses milloren pel Barça ho demostra el fet que una assistència magistral de Nick Calathes li regala a Davies una esmaixada. Pel tipus de partit que vol el Madrid, aquesta jugada és una provocació. Els blancs tornen a escarrassar-se en defensa i no concedeixen cap nova cistella fàcil a uns blaugranes que ara si troben la manera de produir des de l’exterior, Kyle Kuric transforma un triple que comença a encendre les alarmes a la banqueta blanca, 23-10. Calathes demostra un cop més que ha descobert la combinació de la caixa forta que és la pintura rival i torna a assistir, ara a Sertac Sanli, per una nova esmaixada, 25-12.

El marcador continuava afavorint als blancs, però les sensacions són molt diferents. Dante Exum perd la pilota dos cops en dos atacs seguits, però al tercer fa una assistència a Sanli pel 27-14. Ara és la defensa blaugrana la que treballa força bé. Davies des del tir lliure i una bombeta de Calathes, redueixen a onze punts l’avantatge blanc, 29-18. Resultat amb el qual s’arriba al descans.

Comença la remuntada blaugrana

Tot i que el cinc inicial blanc d’aquesta segona meitat és el mateix que el de l’inici del partit, les coses no seran ni de bon tros iguals. Com a exemple un botó, el Barça tarda 3 segons a recuperar la pilota que permet a Davies anotar el 29-20. Els avui visitants han trencat la barrera psicològica dels deu punts de desavantatge. A més en defensa segueixen treballant bé. Anoten Nico Laprovittola i Mirotic, aquest afegint un punt addicional pel 31-25. Gabriel Deck respon amb cistella i addicional per restablir la moral blanca. Exum fa el 34-27 abans d’un parell d’atacs blaugranes malbarats permeten als blancs tornar als deu punts de renda, 37-27.

La situació que és complicada ara mateix, s’arregla gràcies a Mirotic qui anota triple i dos tirs lliures que fan tornar el marge blanc als set punts, 39-32. Després que Davies hagi de marxar a la banqueta per un fort cop, un nou triple de Mirotic redueix la renda blanca a quatre punts, 39-35. L’esglai que pateix Laso, el mig soluciona un triple de Rodolfo Fernández, abans que dos tirs lliures anotats per Sanli deixin el desavantatge blaugrana en cinc punts, 42-37, fet que preocupa i molt al tècnic vitorià. I més que es preocupa quan la defensa blaugrana no concedeix res i, en canvi, primer Mirotic amb un triple i Sanli amb un tir lliure deixen el desavantatge en tan sols tres punts, 44-41, a 1 minut per la fi del tercer capítol. Els blancs resisteixen i des de la línia anoten els dos darrers punts del quart, 46-41 a manca de l’últim acte.

Per primer cop al partit, el Barça s’avança al marcador

Les sensacions blaugranes floreixen a l’inici del quart gràcies al magnífic treball que fa Sanli a les dues pintures. Una cistella de l’otomà deixa el marge blanc en tres punts. Laso passeja inquiet per la zona tècnica buscant solucions. Però no en troba. Un triple de Laprovittola, havia de ser ell, empata el matx a 46, fet que vist com han anat les coses no deixa de ser una proesa dels blaugranes. El rebot defensiu blaugrana passa per mals moments, però els blancs no ho poden aprofitar per culpa de la immensa tasca defensiva que fan uns blaugranes que han capgirat el signe del partit.

Una magistral recuperació defensiva de Calathes li permet anotar el 46-48. Els homes d’en Saras manen al marcador per primer cop en el matx a 6.58 pel final. Un triple fallat per Calathes i un d’anotat per Adam Hanga, tornen a avançar als homes de blanc. Serà l’últim cop que això succeirà. L’avançament blanc dura poc perquè després d’un triple fallat per Mirotic qui anota de tres és Jokubaitis pel 49-51. Kuric falla un tir lliure per una falta tècnica a la banqueta dels blancs.

Jokubaitis és la clau de la victòria blaugrana


Després que els avui locals empatin, Jokubaitis pren la responsabilitat en atac i treu cistella i addicional pel 51-54 a manca de 3.53 per la fi. El matx, com es pot comprovar, està en un puny. Anoten els blancs i Jokubaitis ho torna a fer, cistella i addicional pel 53-57. Avantatge blaugrana que creix després de dos tirs lliures transformats per Davies, 53-59, a manca de 2.25. Hanga rep falta, però es lesiona. Els tirs lliures els anotarà el seu substitut, Sergio Llull, pel 57-59. Mirotic rep un tap en el següent atac, mentre que Llull empata a 59.

Estem en el darrer minut del partit. Mirotic insisteix i ara rep falta. Al transformar els dos tirs lliures torna a avançar als seus quan queden 33 segons per la fi, 59-61. Laso demana temps mort. La jugada blanca és ben defensada per uns blaugranes que no permeten un tir còmode a Deck que falla. De nou Mirotic rep falta i altre cop anota els dos tirs lliures pel 59-63.

Queden 20 segons. Laso, repeteix el temps mort. El triple que intenta Rodolfo Fernández no entra ni de conya i en el rebot qui rep falfa és Davies. El de Philadelphia anota un tir lliure quan queden 11 segons. 59-64. Resultat que no es mourà perquè Sergio Llull per dos cops prova d’anotar de tres, però els dos cops troba el ferro i no la xarxa.

L’últim rebot acaba en mans blaugranes i amb la pilota llançada a l’aire, sobre la part de la grada on és l’afecció culer, mentre sona la botzina que confirma la victòria barcelonista fent esclatar l’alegria de la família culer. Jasikevicius guanya el seu tercer trofeu en la temporada i mitja que porta com màxim responsable del bàsquet blaugrana.

Felicitats, CAMPIONS!!!!

@PBBMeritxell & FCBbasket

Estadística