Victòria incontestable d’un Barça superior

Igual que fa, encara no, un mes, el Barça de Saras Jasikevicius ha tornat al pavelló del carrer Goya per endur-se una nova victòria en el clàssic. Aquest cop, a més, ha estat un triomf incontestable. Fonamentat en una sortida impecable que ha capgirat l’estat d’ànim local fins al punt de dominar els quaranta minuts de joc sense obtenir del rival poc més que intents infructuosos per posar en discussió una victòria que ha estat diàfana tant a la pista com a les banquetes. De fet, un cop acabat el primer quart, 8-28 al lluminós, hi havia poc a dir.

Era d’esperar una possible reacció blanca, en altres partits això ha passat, però els blaugranes, en el seu pla de partit, ho tenien previst, i han acabat responent amb la suficient tranquil·litat l’esperable reacció local. I de fet, en els tres darrers quarts, l’únic que els blancs han aconseguit és reduir en dos escarransits punts l’enorme ferida que s’havia produït en 10 minuts de magnífic joc dels catalans. Els blaugranes han assolit dos fets, trencar la imbatibilitat blanca a la competició i de retruc arrabassar-li la primera posició a la classificació. Tot d’una tacada. Impressionant.

Un primer quart de somni, deixa el matx gairebé decidit

Com hem dit, les coses començaven força bé pels forasters. Les hostilitats s’iniciaven amb un triple de Sertac Sanli. Era només el primer avís de què acabaria passant. La resposta blanca era una cistella de Fabien Causeur. A partir d’aquí passarien dues coses que es convertirien en determinants. La primera, l’encert en el tir de Nico Laprovittola. El de Morón convertiria tres triples de forma consecutiva, culminant la ratxa amb cistella i addicional. El segon fet destacable, el domini aclaparador dels forasters en el seu rebot defensiu. Els dos fets es reflectien en el clar marcador, 2-15 poc abans del minut 5 de joc.

A la banqueta Laso remugava i es movia nerviós perquè el que estava veient no li feia massa gràcia. Després d’una nova cistella de Sanli, el tècnic dels blancs demana temps mort perquè la cosa no ha millorat. I encara anirà pitjor perquè els seus continuen fallant i el rebot continua sent blaugrana. Dante Exum pren el lloc de Laprovittola, encadenant tres cistelles, la darrera un triple, que eleven l’avantatge culer fins als vint-i-dos punts, 2-24.

Finalment, després de gairebé 6 minuts sense fer-ho, anota un jugador blanc, Walter Tavares. Entre Kyle Kuric i Nick Calathes, augmentaran un pèl el marge visitant, 6-28, renda que quedarà en 20 punts després de dos tirs lliures de Carlos Alocén, pel 8-28 amb el qual s’acaba el primer capítol.

La possible reacció blanca queda en no res

El Palacio de Deportes de la Comunidad, ha quedat estabornit, tot i això, encara creuen en un possible miracle. No tenen més remei. Però la realitat acostuma a ser tossuda. De fet, les coses continuen rutllant bé pels forasters. Anota Kuric, tot i que avui el d’Indiana té problemes amb el tir de tres. Ara qui pren el relleu a l’hora d’anotar és Rokas Jokubaitis, fallant, això si, un addicional. Es repeteix la seqüència, tornant a anotar en el mateix ordre, el d’Evansville i el jove lituà per situar la renda blaugrana en els 26 punts, 10-36. Avantatge que mantindran poc després Brandon Davies i altre volta Kuric, 14-40.

De moment no hi ha reacció blanca, el que si hi ha és una demostració de la poca educació dels afeccionats locals que no tenint res més a fer, insulten a Nikola Mirotic, de manera gratuïta i perquè no dir-ho, patètica. Saras amb 24 punts de renda decideix tallar el matx. Malgrat això els blancs anoten amb resposta del pivot de Philadelphia.

Una nova cistella local, Causeur, obliga a Saras a demanar un altre temps mort. Ara el joc visitant és més espès i entre això i una petita millora en atac dels locals, juntament amb el fet que el rebot defensiu blaugrana trontolla, ha de ser Calathes qui solucioni la papereta. Dues cistelles del de Casselberry són com aigua de maig. Anota els seus dos primers punts en el matx Mirotic, seguit d’Exum, des del tir lliure i Kuric pel 29-52. Sergio Llull fa la darrera cistella del primer temps pel 31-52 que hi ha al marcador quan els equips marxen als vestidors.

Milloren els blancs al principi de la segona part

Les coses no comencen bé pels blaugranes a l’inici del segon temps. En atac hi ha cert dubtes que els locals aprofitaran per reduir la renda visitant fins a deixar-la en 16 punts després d’un parcial 7-2, amb triple d’Alberto Abalde inclòs, un dels dos triples locals en el partit. Per part blaugrana només ha anotat Exum i de tir lliure. La situació que es pot acabar complicant pels forasters necessita un cop d’efecte. I què millor que un triple de Mirotic. El de Pogdorica a continuació culminarà una contra per tranquil·litzar les coses, 38-59. Per fer veure als blancs que no tenen res més a fer, apareix novament Laprovittola amb un nou triple per tornar als 22 de renda, 40-62.

El rebot defensiu blaugrana torna a passar per problemes perquè els blancs el carreguen conscients que el necessiten. Una assistència de Jokubaitis regala una cistella a Davies, 42-64. Mirotic rep un cop al pòmul en la lluita per un rebot amb Guerschon Yabusele, però els blaugranes no es deixen intimidar. Anota Jokubaitis abans que Davies transformi un tir lliure, 48-67. Queden 2.56 i l’esperada reacció blanca no arriba. Després de cistella local, Davies anota, ara si, els dos tirs lliures, per mantenir les coses, 50-69. Després de cistella d’Abalde i tir lliure de Tavares, qui anota des de la línia és Mirotic pel 53-71. Tancant-se el període després de dos tirs lliures anotats per Llull, 55-71.

Els blaugranes arrodoneixen la victòria controlant els darrers deu minuts de joc

El darrer període comença amb els dos equips fallant els seus atacs. Qui primer anota és Laprovittola, 55-73, quan han passat 2 minuts 15 segons del darrer capítol. Al Madrid se li estan acabant les oportunitats. Un triple de Nigel Williams-Goss, el segon triple i darrer dels locals, vol ser un punt d’inflexió, però no passarà d’anècdota. La cistella que anota Davies posa les coses a lloc, 55-75. Després d’una cistella de Tavares, el de Philadelphia comet un error en fer una falta antiesportiva, però de la qual els blancs només treuen de profit els dos tirs lliures que anota Llull.

De nou l’atac visitant es torna espès i ja se sap que en aquestes circumstàncies apareix Calathes. Una bombeta i una cistella amb assistència de Davies, el món al revés, serveixen per mantenir els 15 punts d’avantatge, 64-79 a 3.33 pel final. Falla un triple Mirotic, però qui no falla és Laprovittola que transforma el seu cinquè tir des de més enllà del 6,75 de la nit, cinc de cinc avui, per deixar decidit el matx, 66-82 a 2.28.

Després de cistella local, Tavares, qui anota és Exum culminant un contraatac pel 68-84. Queden 1.37 i Laso demana un temps mort. Els dos entrenadors donen el matx per acabat. Saras canvia gairebé els cinc jugadors de pista, fent entrar també a James Nnaji, mentre que el tècnic blanc fa gairebé el mateix. L’única cistella en aquesta fase del matx la fa Rolands Smits d’esmaixada deixant el definitiu 68-86 amb el qual finalitza el matx.

@FCBbasket

Estadística