El Barça s’emporta el clàssic amb solvència

El Barça de Saras Jasikevicius ha donat, en el millor lloc possible i el moment clau, un cop de puny sobre la taula per esvair qualsevol mena de dubte sobre el rendiment del seu equip. El matx ha estat sota control blaugrana, pràcticament, els quaranta minuts de joc. Només en un parell de fases de l’enfrontament, concretament el tram final del primer capítol i 3 minuts del darrer, l’equip local ha aconseguit uns petits parcials favorables que semblaven capgirar el ritme de joc.

Superades aquestes davallades, la resta del matx ha estat sota control visitant i s’ha pogut seguir al peu de la lletra el pla de joc dissenyat pel tècnic lituà, obtenint d’aquesta manera una brillant i incontestable victòria en una pista complicada.

Els blaugranes comencen bé, però els locals s’emporten el primer parcial

Que l’equip havia preparat bé l’enfrontament ha quedat clar només començar. Els blancs, fidels al seu estil de joc, sortien per totes, però els catalans han fet una bona defensa i alhora estaven esmolats en atac. Després de la inicial esmaixada d’Edy Tavares, els visitants de forma quirúrgica reaccionaven amb un triple de Kyle Kuric i cistella i addicional de Nico Laprovittola. En defensa els blaugranes no deixaven gaires forats, tot i això, arribava un primer triple de Jeffery Taylor per ajustar el marcador.

El rebot defensiu dels blaugranes, amb Rolands Smits molt intens, ha permès que els forasters tornessin a obrir forat al lluminós després d’una cistella de Sertac Sanli. Entre el base de Morón i el pivot turc amplien el marge fins als cinc punts, 7-12. Altre cop apareixerà Taylor per anotar el seu segon i darrer triple del partit per retallar el marge blaugrana, 10-12. La resposta visitant és també un triple, de nou anotat per l’especialista, Kuric, pel 10-15.

A partir d’aquí es produeix la primera de les ratxes locals. Els homes de Jasikevicius no poden amb la intensitat defensiva blanca i això fa que els locals facin un parcial 9-0, culminat amb un triple de Guerschon Yabusele que sembla canviar el ritme de partit. Amb l’equip necessitant reaccionar arriba el primer triple de Nikola Mirotic després d’una gran assistència de Brandon Davies pel 19-18.

Estem en el darrer minut del primer quart i tot sembla sota control, però a una cistella d’Alberto Abalde li seguirà, després d’un atac malbaratat pels visitants, tres tirs lliures que Adam Hanga convertirà a un segon per la fi del període pel 24-18. Sis punts de renda pels blancs que des de qualsevol punt de vista són exagerats pel que s’ha vist sobre la pista.

El segon quart serà visitant

El segon capítol no comença gaire bé pel que fa a la defensa blaugrana. Tot i que un triple de Davies ha ajustat el marcador, els locals anotaran amb certa comoditat. Pels visitants també anota Rokas Jokubaitis, però malgrat que l’avantatge blanc no ultrapassa els cinc punts, 28-23, el tècnic lituà talla el partit. L’equip reacciona i després de cistella de Cory Higgins, cada dia més a prop del seu millor nivell, la defensa torna a la bona línia, aconseguint recuperar una pilota que el d’Indiana converteix culminant el contraatac en el 28-30.

A un triple de Thomas Heurtel, el segueix un altre triple, aquest de Mirotic per deixar les coses iguals. Rodolfo Fernández empata el matx, fallant el tir addicional, abans que des de la línia sigui Nick Calathes qui mantingui l’avantatge foraster de dos punts, 33-35. Avantatge que serà de tres punts després d’un tir lliure transformat per Davies. El pivot de Philadelphia s’encarregarà de mantenir el marge responent als punts que fan els locals.

Després del cinquè punt consecutiu de Davies, Higgins culmina un contraatac pel 37-42 a 1.12 per la mitja part. El tècnic blanc, Pablo Laso, es comença a preocupar. Apareix Sergio Llull qui de triple deixa el marge visitant en tan sols dos punts, 40-42, resultat amb el qual se segella la primera meitat perquè el temps mort que demana en Saras acaba en no res.

Un tercer quart modèlic deixa el partit en mans dels forasters

A l’inici de la segona part, la sortida blaugrana serà clau. Amb Sanli sent el pal de paller de l’atac blaugrana, els forasters aconseguiran un parcial 0-7, triple i cistella del pivot d’Edirne i contraatac culminat per Calathes, que deixa glaçat el pavelló del carrer Goya. L’avantatge de nou punts la manté Laprovittola, abans que de nou aparegui Llull amb un altre triple. La resposta serà d’un Sanli que ara mateix és la punta de llança de l’atac blaugrana, 47-53. Llull torna a anotar un triple deixant el marge blaugrana en només tres punts, 50-53.

Entre la defensa i un atac encertat, els blaugranes faran un nou parcial de 0-6, amb cistella de Jokubaitis seguida de quatre punts del pivot turc, que torna a glaçar els ànims de la parròquia blanca, 50-59 a 3.01 per la fi del quart. Aprofitant un tir lliure fallat per Heurtel, la cistella que magistralment anota Higgins, eleva el marge fins als deu punts, 51-61. Malgrat que es continua dominant el rebot defensiu, Sergi Martínez en fallar dos tirs lliures permet que un triple d’Abalde alleugeri el desavantatge local. Però una cistella de Jokubaitis la deixa en 9 punts, 54-63 al final del tercer capítol.

Quan pitjor ho tenien, els blancs es refan

A l’inici del darrer quart les coses es compliquen una mica perquè els catalans perden el control del rebot defensiu. Malgrat això, els blancs no treuen profit d’aquest fet i Higgins, des de la línia s’encarrega de mantenir els 9 punts de marge. Gràcies a Sergi Martínez es torna a controlar el rebot defensiu, i això és una gran notícia. Un triple de Smits eleva el marge blaugrana al seu màxim avui, dotze punts, 56-68.

Quan millor estan les coses, es torna a caure en el parany de no seguir el pla de joc. Ara els atacs blaugranes són poc consistents amb tirs erràtics que en bona part són culpa de la bona defensa blanca. A més ja fa estona que els barcelonistes pateixen perquè han fet quatre faltes, mentre els blancs només han comès una.

Cistella a cistella, els locals es refan al lluminós. El tècnic lituà ha de demanar un temps mort a 5.37 per la fi, 63-68. Les coses no s’arreglen i un minut més tard, quan queden per jugar-se 4.55, en demana un altre. La situació és un pèl dramàtica. La segona falta blanca en el quart arriba quan queden 4.41 per jugar-se. La defensa local continua pressionant molt i una falta de Rodolfo Fernández sobre Mirotic, els àrbitres la consideren antiesportiva. Els blaugranes només treuen de profit un punt anotat pel montenegrí.

El Barça torna al pla de joc per emportar-se la victòria

El rebot defensiu blaugrana torna a fallar, tot i que els locals no treuen cap profit, en canvi, qui si anota de tir lliure és Sanli, 66-71 a 3.10 per la fi. Un tir lliure fallat per Abalde permet que l’avantatge català augmenti després de dos tirs lliures transformats per Mirotic, 67-73. Anoten els blancs abans que Davies falli dos tirs lliures que permeten un nou atac blanc.

Abalde rep una falta personal en atac que treu de polleguera a Rodolfo Fernández i a Llull que perden els estreps. La inevitable falta tècnica a la banqueta és aprofitada per Mirotic per no fallar des de la línia, 69-74 a 1.22. Kuric erra un triple, però els blancs no se’n surten en atac i això permet que els dos tirs lliures que anota Kuric elevin la renda catalana als set punts, 69-76. Després de temps mort blanc, anota Yabusele. La defensa local continua intentant recuperar possessions i això provoca faltes i en conseqüència tirs lliures. Anota els dos que llança Laprovittola. Mentre que part local Nigel Williams-Goss, anota de manera fàcil.

La resposta blaugrana és demolidora, triple de Mirotic amb el montenegrí aixecant els braços al cel madrileny perquè és conscient que el triple és definitiu, 73-81. Queden 20 segons i els blancs no tenen cap possibilitat de donar la volta al marcador. La jugada local acaba amb tirs lliures de Gabriel Deck, que transforma els dos, 78-81.

Rodolfo Fernández, qui ja fa estona que està buscant una falta tècnica al final la troba. El tir lliure és anotat per Kuric. Queden 16 segons. L’atac blaugrana finalitza amb Kuric transformant un darrer triple a 1 segon per la fi, que és molt mal rebut pel tècnic local que li recrimina a en Saras aquest darrer atac, oblidant-se que han estat els seus homes els que han volgut defensar la sacada de fons que li ha costat la tècnica al seu jugador. És allò del color del vidre. Els blaugranes han tornat a conquerir Madrid, que en l’època Jasikevicius no és cap novetat.