Rokas Jokubaitis lidera una treballada victòria blaugrana

En un duel que ja s’està convertint en un clàssic, els blaugranes s’han endut una treballada victòria davant l’Anadolu Efes d’Istanbul. Liderats per un immens Rokas Jokubaitis, els homes de Saras Jasikevicius han acabat aconseguit el triomf, com ja va succeir fa poc més d’un mes a la perla del Bòsfor. Ha estat una victòria complicada perquè els turcs estaven necessitats de victòries per consolidar-se a la zona noble de la competició. Els locals han plantejat el matx sabent perfectament que s’havia de minimitzar l’aportació del duet format per Shane Larkin i Vasilije Micic.

Tot i un esperançador inici local, els turcs es refan al final del primer quart

 

El partit començava amb Sergi Martínez encarregant-se de Micic. Els turcs anotaven primer en emportar-se amb sort el salt inicial. La resposta local era immediata, Cory Higgins qui empatava a 2. El fillol de Michael Jordan mantenia l’empat ara des de la línia, abans que Nikola Mirotic transformés un triple pel 7-4.

Les coses rutllaven bé pels locals perquè en defensa es feia una bona feina controlant el rebot defensiu i això permetia obrir un petit forat al lluminós després d’una nova cistella d’Higgins i sis punts més del geni de Pogdorica, triple i cistella amb addicional pel 17-9. A partir d’aquí, ja amb Larkin a pista, els turcs reaccionen. Després de dos tirs lliures transformats per Sertac Sanli, 19-11, serà a base de tirs lliures, fins a 33 llançarien avui els visitants, com els forasters deixen en només 2 punts l’avantatge local quan finalitza el primer capítol, 19-17.

Els blaugranes aguanten l’embranzida forastera

Tot i que Jokubaitis anota un tir lliure que serveix per augmentar la renda local, els turcs continuen descomptant punts fins que Bryan Dunston, des de la línia, avança altre cop als forasters, 20-21. Els pivots blaugranes comencen a tenir problemes amb les faltes personals i això provoca que el jove James Nnaji surti a pista. Seva serà l’esmaixada que torna a avançar als locals. Un vell conegut, Adrien Moerman, transforma un triple que és l’inici d’una bona ratxa dels turcs. Mirotic anota abans que Dunston, transformant un addicional, faci arribar l’avantatge turc als cinc punts, 24-29.

El matx està sent molt espès i cada anotació s’ha de treballar de valent. Brandon Davies anota d’esmaixada abans de rebre una falta tècnica per protestar que Larkin transforma des de la línia. A continuació el de Cincinnati transforma el seu primer triple de la nit per fer arribar la renda turca als sis punts, 26-32. Els locals responen a base de tirs lliures. Primer un de Dante Exum i a continuació dos de Sanli, 29-32. L’exjugador de l’Efes mantindrà els tres per sota després de dues cistelles seves més, 33-36.

Problemes amb el rebot blaugrana

Tot i que ara mateix, el rebot defensiu blaugrana és un garbuix, els turcs no ho aprofiten i això permet que Higgins des de la línia, deixi en un punt l’avantatge turc, 35-36. Avantatge que desapareixerà després d’un triple de Jokubaitis que empata el matx a 38. Els locals recuperen el comandament al marcador gràcies a una cistella després de rebot ofensiu de Mirotic, però un triple de Larkin, el segon del matx, torna a avançar els turcs. Queden poc més de 25 segons i Saras demana temps mort per preparar una jugada. El temps de possessió s’esgotarà sense que els locals arribin a llançar. Amb 40-41 al lluminós s’arriba al descans.

Arriba la reacció local

A l’inici de la segona meitat els locals estan molt encertats en el triple anotant-ne 3 de 4 llançaments, Sanli, Nico Laprovittola i Kuric fan arribar la renda local altre cop als sis punts perquè Micic transforma dos dels tres tirs lliures dels quals disposa, 49-43.

Lamentable actitud d’Ataman

I arriba el moment del particular show d’Ergin Ataman. El visceral tècnic dels turcs protesta una jugada rebent una primera advertència arbitral. A partir d’aquí el tècnic perd els papers. Emprenyat per l’advertència, continua remugant i això dona peu a Tomislav Hordov, un dels àrbitres a assenyalar-li la primera falta tècnica. I diem primera perquè el tècnic visitant no en té prou i continua protestant ara per la tècnica perquè del motiu que està provocant l’incident ja ni se’n recorda. La cosa es continua embolicant i finalment Borys Ryzhyk li assenyala la segona tècnica que significa la desqualificació d’Ataman.

Com ja va passar a Istanbul, Tomslav Mijatovic, el segon entrenador ha de fer-se càrrec de la direcció de l’equip. Però Ataman es nega a marxar als vestidors. Fins i tot torna a seure en la seva cadira, mentre els àrbitres esperen pacientment que el tècnic faci cas i marxi. Amb el seu assistent empenyent-lo suaument cap a la sortida, Ataman, finalment, accepta l’inevitable i marxa no sense muntar un petit numeret dirigint-se al públic aixecant els punys reivindicant-se. No cal dir que la grada l’acomiada amb molta cridòria i unes engrunes de sorna.

Superat el moment Ataman, Kuric anotarà els dos tirs lliures per les dues faltes tècniques, fent arribar el marge local als vuit punts, 51-43. Els turcs aprofitaran un parell d’atacs malbaratats pels locals per anotar quatre tirs lliures, Micic i Dunston, que redueixen el marge català a la meitat, 51-47. Un temps mort demanat pel tècnic lituà permet refer les coses pels locals. Anota Jokubaitis qui ha agafat amb mà ferma les regnes de l’equip. El segueixen Davies des de la línia i Higgins qui també anota un sol tir lliure. Un triple del jove lituà torna a fer arribar la renda als vuit punts, però Moerman respon també amb un triple. Després d’una cistella de Rodrigue Beaubois, anota Nigel Hayes-Davis per deixar el 61-56 que hi ha al marcador a manca del darrer capítol.

Jokubaitis decideix a manca de 21 segons

El darrer període comença amb cistella de Krunoslav Simon, tanmateix la resposta blaugrana serà contundent. Cistelles de Laprovittola, Sanli i Sergi Martínez de contraatac, 67-58. Mijatovic ha de demanar immediatament un temps mort per tallar la ratxa blaugrana. L’aturada li funcionarà. Els visitants reduiran el marge català aprofitant una pilota perduda pel base de Moròn. Amb només tres punts de renda, el triple que anota Jokubaitis sembla clau. Els turcs es refan gràcies a una cistella de Simon i dos tirs lliures de Larkin, 70-68.

La situació està arribant a ser dramàtica. Un nou triple local, ara de Kuric eleva a cinc punts la renda blaugrana. Renda que torna a baixar gràcies a un tir lliure de Micic i a un triple de Larkin, el tercer i últim de la nit, que deixa el matx en un sospir, 73-72. Saras demana temps mort. L’home escollit per desembussar la situació és Jokubaitis qui no falla. Qui si falla un triple és Larkin, mentre que Davies transforma el seu intent de tres per elevar a sis punts la renda local, 78-72 a 2.50 per la fi.

Ara qui talla el partit és Mijatovic. Els turcs no anoten mentre que si ho fa és Mirotic, 80-72 a 2,13. Ara els turcs tenen pressa. Anota Chris Singleton abans que Dunston falli un tir lliure, 80-75. Després d’un atac local que acaba amb pilota perduda anotarà Micic pel 80-77 quan queden 34 segons. Ara l’atac local és vital i de nou qui assumeix la responsabilitat és Jokubaitis qui no falla. La seva cistella a 21 segons és decisiva tot i fallar l’addicional, 82-77. El precipitat atac turc finalitza amb triples fallats per Larkin i Chris Singleton, i amb Simon també fallant un tir de dos. No hi ha temps per més.

  @PBBMeritxell

Estadística