Els petits detalls decideixen

Segona desfeta consecutiva dels blaugranes a l’Eurolliga, ara davant l’Olimpia de Milà, en un altre partit que ha tingut un final molt ajustat que s’ha decantat per l’equip que ha tingut més encert en els darrers atacs. Són el que els entrenadors anomenen petits detalls i que en partits molt igualats acostumen a ser decisius. Un triple transformat aquí, una pèrdua allà, en definitiva un matx el qual cap dels dos equips ha acabat de dominar i que s’acaben decidint per l’encert individual. Sense anar més lluny, avui mateix hem tingut el millor exemple del que diem quan entre dos vells coneguts dels blaugranes, Sergio Rodríguez i l’exblaugrana Malcolm Delaney, repartint-se una part per cadascú, han aconseguit 33 punts, entre ells el triple clau per part del de Baltimore, que han estat cabdals per la victòria italiana.

Tot i l’encert de Sergio Rodríguez, els locals resisteixen

El partit començava amb un Barça intens en defensa que no volia permetre cap escapada a uns visitants que començaven amb un triple del canari. La resposta la liderava Nikola Mirotic, amb cistella i un tir lliure seguits d’un cop de palmell de Kyle Kuric i un triple de Nico Laprovittola pel 8-5. A partir d’aquí el joc s’espessia una mica per la intensitat de les defenses.

Els locals no estaven massa encertats en el tir exterior i això permetia que els milanesos donessin la volta al marcador amb un Rodríguez que era el sant i senya de l’atac italià. Sense ningú capaç d’aturar-lo, el base canari era capaç d’anotar un altre triple pel 8-10. Per fi reaccionen els locals, ara gràcies a Sertac Sanli qui empatava a 10. Amb Rolands Smits fent el mateix, però a 12, finalment és Rokas Jokubaitis qui anota culminant un contraatac per deixar l’empat a 14 al final del primer capítol.

Un quart molt igualat acaba amb un Barça desencertat

El segon quart començarà amb la mateixa igualtat que hi ha hagut en el tram final del primer. Amb una diferència, ara qui porta la iniciativa és l’equip local  gràcies a les cistelles que anoten el jove base lituà i Brandon Davies, qui avui tornava a l’equip després de superar un positiu de COVID, 18-14. Avantatge de quatre punts que manté altre cop Davies amb una espectacular cistella al pal baix. Un triple de Nicolo Melli retalla el marge local que serà de dos punts després d’un tir lliure fallat pel pivot de Philadelphia. Un triple del matusser pivot dels italians, Ben Bertil, capgira el marcador abans que Kuric també anoti un triple per tornar a donar dos punts de renda pels locals.

Arriba l’habitual falta tècnica a en Saras que Delaney aprofita per fer el seu únic punt en els primers 20 minuts. Els àrbitres no tarden a compensar la falta tècnica al tècnic local, assenyalant una altra ara a Messina. Però tot i que Kuric l’aprofita, un nou triple de Rodríguez serà el punt d’inflexió en aquest període. Durant una estona, ni en defensa ni en atac estan encertats els blaugranes i això obliga el seu tècnic a demanar un temps mort perdent de set, 25-32. Un triple de Mirotic retalla el marge que quedarà en sis quan, sobre la botzina, Rodríguez aconseguirà el seu quinzè punt, 28-34 quan els dos equips marxen als vestidors.

Un parcial 19-0 obre la porta a l’esperança

Tot i que la segona meitat comença amb una cistella dels italians, Devon Hall, els blaugranes no tarden a reaccionar. Pugen un parell de graus la seva intensitat defensiva i en atac estaran molt més encertats. Liderats pel geni de Pogdorica, triple i cistella als que cal sumar cistelles de Davies i Kuric, els locals assoliran un parcial 9-0, que capgirà el marcador, 37-36, obligant al tècnic de Catània a demanar temps mort. Tot i passar per la banqueta els forasters no seran capaços de moment d’aturar la sagnia.

Una nova cistella de Mirotic al pal baix seguida d’un triple de Laprovittola i cinc punts de Kuric, cistella i triple, eleven el parcial local fins al 19-0, 47-38, a 3.58 per la fi. Ara qui pren el relleu de Rodríguez per part italiana és Delaney, qui com hem vist només ha anotat fins al moment un punt. El triple que anota el de Baltimore és tan sols un avís.

Les coses es comencen a tòrcer quan a Sanli li assenyalen dues faltes, gairebé consecutives, en atac que el deixen a manca de molts minuts de joc amb quatre faltes personals. Tot i els entrebancs, els locals continuen anotant, Jokubaitis i Kuric, que porten la renda als deu punts, 51-41. Els forasters retallen el marge català, abans que un tir lliure de Cory Higgins per una falta tècnica assenyalada a la banqueta italiana i una cistella final de Jokubaitis deixin en 7 els punts de renda pels locals a manca del darrer quart reglamentari, 54-47.

L’encert en el triple dels visitants serà la clau del partit

Quan tot sembla de cara pels locals, un parell de cistelles italianes sense resposta local enterboleixen l’ambient. Saras demana temps mort. Un ganxo del pivot de Philadelphia serveix per fer els primers dos punts locals del període, però Hall anota tres tirs lliures. Un parell de triples fallats per Laprovittola permeten que els forasters empatin a 56. Kuric disposa de tres tirs lliures, dels quals en falla un, abans que un triple de Delaney torni a avançar als forasters, 58-59. La resposta local és immediata, triple de Jokubaitis i cistella de Kuric per capgirar la truita obligant a Messina a demanar un temps mort en el qual fa tornar a pista a Rodríguez.

I aquí comencen a aparèixer els petits detalls. Un tap de Mirotic a Melli acaba amb la pilota a les mans de Rodríguez qui lliure de marca anota la seva única cistella de la segona part, un triple, per ajustar el marcador. Un atac malbaratat pels locals acabarà amb un altre triple de Delaney, qui sinó, pel 63-65. Mirotic empata abans d’una cistella de Melli que obliga a en Saras a demanar temps mort.

És confirma la primera derrota al Palau de l’Eurolliga

A un triple fallat per Laprovittola el segueix un tir lliure anotat per Bentil per donar tres punts de renda pels italians, 65-68. En l’atac blaugrana Mirotic perd la pilota, tornem als petits detalls, i Hall a manca d’1,12 per la fi anota per donar cinc punts de renda pels forasters, 65-70, que semblen inassolibles pels locals.

Nou temps mort local. Davies anota al pal baix i Hall falla un tir lliure. Un triple de Kuric alimenta la moral local, però un triple de Delaney desfà tota esperança, 70-74. Queden 12 segons i la victòria local sembla impossible. Un triple de Mirotic a cinc segons torna a donar esperances, 73-74. El montenegrí atura el rellotge en fer una falta obligada sobre Melli que compleix amb la seva part en fallar un tir lliure. La jugada local i el matx finalitza amb un triple impossible intentat per Laprovittola, que òbviament no entra, pel definitiu 73-75. Els petits detalls.

  @PBBMeritxell

Estadística