Els propis errors condemnen als blaugranes

Un Barça irregular no pot amb el Manresa i suma la seva tercera derrota a l’ACB, totes tres al Palau. Els locals han comés massa errors, sobretot en defensa, concedint fins a disset rebots ofensius als visitants que al cap i la fi, han estat determinants. Per dos cops, perquè el matx ha anat a la pròrroga, els manresans han estat capaços d’anotar el seu darrer tir, mentre que Nigel Hayes-Davis fallava un triple final, quan en realitat només calia una cistella de dos punts, que ha acabat significant la derrota blaugrana.

Primer quart decebedor pels locals

Que les coses no serien fàcils pels locals ho mostrava el 0-6 amb el qual començava l’enfrontament. Un triple d’Elias Valtonen i cistella i addicional de Chima Moneke avançaven als forasters. Els homes de Saras Jasikevicius responien de forma immediata, sorprenentment gràcies a James Nnaji, jugador nigerià de disset anys i que actualment juga al filial blaugrana, que era titular per les baixes de Brandon Davies i Pierre Oriola. Seus serien sis dels 8 punts, amb l’afegitó d’una cistella de Nikola Mirotic, que empataven el matx a 8.

De nou, els manresans obririen forat al lluminós, amb un altre parcial 0-6 que culminava el que acabaria sent el millor dels forasters, Sylvain Francisco, amb un triple. El tècnic lituà tallava el matx amb un temps mort. Els locals que fins al moment havien fallat els triples que havien provat, per fi encerten. Primer Sertac Sanli i posteriorment una altra perla del planter, en aquest cas Agustin Ubal, per deixar les coses ajustades, 14-16. El frec a frec estava sent constant. Rolands Smits falla un tir lliure que hagués servit per empatar el matx a 18. A partir d’aquí, els locals es mostren poc encertats i això permet una nova escapada manresana que culmina un triple de Luke Maye pel 17-25 que hi ha al lluminós al final del primer període.

Arriben els millors minuts dels blaugranes

Les coses continuen igual a l’inici del segon acte. Els manresans anant de cara a barraca mentre que la resposta local és molt irregular. Esmaixada de Sanli, mentre que Smits continua al 50% en el tir lliure, 20-29. A partir d’aquí les coses canvien pels locals. Millora un pèl la seva defensa i això permet que el marge foraster vagi minvant. Qui pren protagonisme en atac és Hayes-Davis. El de Westerville, Ohio, inèdit fins al moment anotarà nou punts consecutius, quatre tirs lliures, una cistella i un triple per deixar les coses molt ajustades 29-31.

Ara els manresans no poden amb la defensa blaugrana i un triple de Mirotic, avança als blaugranes a l’electrònic per primer cop en el matx, 32-31. Un nou triple de Maye desfà momentàniament la ratxa barcelonista fins que primer Rokas Jokubaitis i de nou l’aler de Westerville converteixen un triple cadascú pel 38-35. La millora defensiva blaugrana permet augmentar la renda gràcies a una cistella d’un Cory Higgins lluny de la seva millor forma, per elevar la renda local als cinc punts, 40-35. En el tram final del primer temps, un tir lliure de Jokubaitis i un triple de Sanli deixen el 44-37 amb el qual s’arriba al descans.

Els manresans reaccionen

Quan comença la segona part, tot sembla anar sobre rodes pels de casa. Un tir lliure transformat per Kuric, per una tècnica assenyalada a Pedro Martínez i una cistella del d’Indiana donen deu punts de renda pels locals, 47-37. Serà la màxima renda que els blaugranes aconseguiran en tot el matx. Els errors en el triple i una certa davallada en defensa permet que els manresans es refacin. De mica en mica es redueix l’avantatge local, tot i una cistella de Hayes-Davis.

Un triple de Valtonen deixa les coses en un puny, 49-48. Dos tirs lliures anotats per Jokubaitis i un nou triple de Hayes-Davis augmenten el marge local a quatre punts, 54-50, tot just abans que un triple de Maye posi aigua al vi, però els blaugranes resisteixen. Una cistella i un triple de Jokubaitis fan encarar el tram final del quart amb optimisme, 59-54. A partir d’aquí es tornen a produir errors en atac dels locals, inclosa una falta tècnica assenyalada a la banqueta local. Amb els blaugranes desconcertats una jugada final dels forasters acaba amb esmaixada d’Ismael Bako pel 59-60 que hi ha el marcador a manca dels darrers 10 minuts de partit.

Tot i els problemes en atac, els locals ho tenen a tocar

Entre Mirotic i Sanli capgiren el marcador a l’inici del darrer quart reglamentari, 63-62. Els manresans no afluixen i es tornen a avançar. Mirotic empata a 65 abans que els locals comencin a perdre una bona colla de possessions que acaben en un parcial 0-9 que deixa als locals estabornits, 65-74. Tot i una cistella de Jokubaitis, el joc blaugrana és tot menys fluid i això ho aprofiten els visitants per continuar manant al marcador. Un nou triple de Francisco, qui rebrà una tècnica per simulació en aquest tir, manté els deu amunt pels visitants, 67-77, que queden reduïts a 9 quan Kuric anota el tir lliure.

Estem ja en els darrers cinc minuts de temps reglamentari i els locals, altre cop, apel•len a la màgia del Palau. La grada respon, i els jugadors es posen les piles. Primer anota Mirotic i posteriorment Sanli ho fa de tir lliure. Kuric té un triple per empatar el matx, però rep un tap i un segon intent troba el ferro, el rebot acaba a les seves mans i finalment anota de dos, 74-77. Una recuperació del d’Indiana acaba amb dos tirs lliures transformats pel 76-77. El tècnic dels manresans demana temps mort. La cistella de Moneke la respon Nnaji amb cistella i addicional després de rebot ofensiu per l’empat a 79.

Els locals atrapen el rebot defensiu que permet a Mirotic aixecar la grada amb un triple a manca de 1.42, 82-79. Després de temps mort foraster, Moneke falla un addicional abans que Mirotic perdi una pilota que aprofitarà Francisco per transformar un triple, 82-84. Ara qui demana temps mort és Jasikevicius. La jugada local acaba amb falta antiesportiva de Moneke que Mirotic aprofita per anotar els dos tirs lliures, 84-84. L’atac visitant acaba amb tir fallat que aprofitarà Jokubaitis per anotar el 86-84. Queden sis segons. Francisco fa la jugada en solitari que acaba valent el 86-86 amb el qual finalitza el matx, perquè el toc de palmell de Mirotic a manca d’una dècima no entra ni de conya.

Als blaugranes se’ls escapa la victòria en la darrera possessió

La possessió inicial en el temps afegit és pels manresans. Bako falla un tir lliure, mentre que en el seu torn Nnaji fa el mateix, 87-87. Uns dobles de Mokeme no els aprofita Kuric qui falla el triple que intenta. Qui no falla és Francisco pel 87-89. A un nou triple fallat per Kuric li segueixen dos tirs lliures fallats per Mokeme. El rebot ofensiu, però és per Francisco qui anota de tres pel 87-92. Nico Laprovittola anota els seus únics dos punts en el matx des de la línia, 89-92 a 2.48 per la fi. Dani Garcia falla un tir lliure. En atac, Sanli perd la possessió. Un tap de Mirotic a Mokeme soluciona el problema i el turc des de la línia ajusta el marcador a manca de 1.53, 91-93.

Mokeme torna a fallar dos tirs lliures i ara si el rebot és blaugrana, Hayes-Davis. L’atac acaba amb triple de Mirotic a 1.16, 94-93. Francisco falla un triple, la pilota acaba fora i els àrbitres després de revisar-ho la donen al Manresa. Tornen a fallar els manresans, mentre que l’atac blaugrana acaba amb tirs lliures per Mirotic. El de Pogdorica només n’anota un i això acabarà sent decisiu perquè l’atac foraster culmina amb triple de Joe Thomasson, els seus únic tres punts del partit, pel 95-96. Queden 18 segons per jugar-se. Saras demana un temps mort. La jugada preparada, recordem que només es perd d’un punt, acaba amb un triple de Hayes-Davis que malauradament troba el ferro. La botzina sona perquè el matx s’ha acabat.

  @PBBMeritxell

Estadística