La manca d’ambició condemna al Barça

Com era d’esperar, algun dia havia de passar, ha finalitzat la ratxa de nou victòries consecutives d’un Barça que aquest cop, lluny de l’aixopluc del seu cau, no ha tingut ni màgia, ni esma, ni capacitat de superar a un Baskónia, precisament l’equip davant el qual va començar el reguitzell de victòries a la competició europea, i que teòricament estava en hores baixes, però que sempre que juga davant els barcelonistes apareix la seva versió més competitiva. I avui no ha estat una excepció.

Ni tan sols un acceptable primer quart, ha estat cabdal pels homes d’un decebut Saras Jasikevicius, que exigent com sempre, es queixava, un cop finalitzat el matx de la manca d’ambició dels seus jugadors. El cert és que el desig de guanyar els ha durat fins que s’havia jugat poc més d’un minut del segon període, quan després d’un triple de Rokas Jokubaitis dominaven de sis punts, 20-26. A partir d’aquí, els locals han fet un parcial 16-0 que al cap i la fi ha estat definitiu. Pels visitants era com si una nova remuntada se’ls fes un cim impossible d’assolir per uns jugadors als quals els hi mancava un pèl de determinació per trobar la suficient motivació per, almenys, intentar-ho. Com hem dit, el matx no començava malament pels forasters.

El frec a frec del primer quart, se l’endú l’equip barcelonista

El tècnic lituà sorprenia a tothom al situar a dos dels recentment recuperats de les seves lesions, Sergi Martínez i Cory Higgins, en el cinc inicial. La primera cistella de l’enfrontament l’anotava Brandon Davies, que faria avui un altre partit fluix. Després que Higgins respongui un triple de Rokas Giedraitis, arriba un triple de Nico Laprovittola pel 4-7. És un bon senyal pels visitants, però els locals no permetran que els forasters es trobin còmodes a pista. Jayson Granger converteix un triple per deixar el marge blaugrana en un sol punt, 6-7.

Nikola Mirotic pren protagonisme per anotar els següents cinc punts dels visitants, dues cistelles i un addicional, pel 8-12. Els bascos tenen entre cella i cella no permetre que els forasters obrin forat al lluminós i s’afanyen a mantenir les coses sota control. Entre Wade Baldwin i Giedratis, aquest de triple, capgiren el marcador abans que Laprovittola també de triple torni a avançar als homes de Jasikevicius, 13-15. El mateix base de Morón, és qui anota per dominar altre cop de quatre punts. Com es pot comprovar aquests primers minuts de joc és un intercanvi de cops entre els dos equips. Ara són els locals els que responen amb un triple de Lamar Peters per culminar una mini remuntada, 18-17. Entre Sertac Sanli i Rolands Smits anotaran sis punts pel 18-23 abans que una cistella de Baldwin deixi el 20-23 al marcador quan s’arriba a la fi del primer capítol.

Un parcial dels locals de 16-0, serà clau

Les bones sensacions pels barcelonistes continuen a l’inici del segon període. La millor prova la tenim en el fet dels dos rebots ofensius que capturen els barcelonistes culminats amb un triple de Jokubaitis que fa arribar el marge català als sis punts, 20-26. I quan les sensacions són les millors pels forasters, arribarà la foscor. Tot comença amb dos tirs lliures fallats per Nigel Hayes-Davis qui també tornava a les pistes després del seu confinament a Atenes, i a partir d’aquí tot deixa de funcionar.

Mentre els locals van fent, amb Matthew Costello tornant boja la defensa culer, els barcelonistes ni defenen ni ataquen bé. De res val tot el que prova en Saras. Mou i remou l’equip, demanarà dos temps morts, però res acaba de funcionar i l’equip cau en pou fosc i fred. A tot això el parcial del rival no para de créixer i encara sort que fallen algun tir tant de camp com des de la línia, fins a completar un 16-0 que deixa als forasters tocats i enfonsats.

Després de gairebé set minuts, es torna a anotar, ho farà Mirotic i de tres pel 36-29. Els visitants milloren un pèl en defensa, però en atac tenen pressa. Tant Sergi Martínez com Smits fallen els triples que proven fins que el de Morón anota pel 36-31. Tot i l’horror que hem viscut, els forasters podrien deixar el resultat molt ajustat després que Jokubaitis mantingui els cinc punts de desavantatge, però els errors propis acabaran de condemnar als visitants. Primer és Mirotic qui falla un tir lliure i més tard es concedeix un rebot ofensiu a Costello qui sobre la botzina anota el 40-34 que hi ha al lluminós quan els dos equips marxen als vestidors.

Trista imatge dels forasters en el tercer període

Tot i el desastrós segon període, el Barça encara pot refer-se si millora en el tercer quart. Període que acostuma a ser clau en les seves victòries. Doncs aquest cop no ho serà ni de lluny. Ni en atac ni en defensa es faran les coses bé i això l’acabarà passant factura. Els primers atacs són molt dolents i l’equip tardarà gairebé dos minuts a anotar. Ho farà Mirotic i de tres pel 45-37. Malauradament, el montenegrí es convertirà durant una bona estona en l’única font de producció dels forasters. També és seu un nou triple pel 47-40. Giedratis també de tres fa tornar els deu punts de renda pels locals, abans que el de Pogdorica, anoti altre cop una cistella i dos tirs lliures per mantenir, encara, l’esperança, 53-44 a 5.24 per la fi del tercer capítol.

Un cop s’asseca la productivitat montenegrina, l’anotació barcleonista passar a ser esporàdica. Finalment, arriba una cistella de Davies, els seus darrers punts en el matx, abans que un triple de Peters faci arribar la renda vitoriana als divuit punts, 64-46. Ara serà el torn del jove Jokubaitis qui amb dos tirs lliures i una cistella redueix un pèl el marge local, 66-50. Després de dos tirs lliures transformats per Sanli, dos triples de Giedraitis i una cistella de Simone Fontecchio deixen el partit completament decidit amb vint-i-dos punts de renda pels locals, 74-52. Jokubaitis torna a anotar des de la línia, fent els dos darrers punts barcelonistes en el quart pel 74-54 que hi ha al marcador a manca del darrer període.

Sense esma no es pot ni incomodar al rival

El partit està decidit, perquè el marge local és massa ampli i tampoc hi ha esma suficient no ja per donar la volta al clar marcador, sinó tan sols intentar-ho. El millor exemple del que diem el tenim en el temps que passa abans que arribin els primers punts forasters en el període. Dante Exum anota un triple quan s’han disputat dos minuts 13 segons del quart, 82-60. Així és impossible pensar en un nou miracle. Tot i que els locals juguen força relaxats, van fent. Anota Sanli i a continuació ho fa Laprovittola, però no poden reduir el marge local que ara és de vint-i-tres punts, 87-64.

La imatge que donen els visitants és una mica patètica perquè ni tan sols incomoden als vitorians, 88-66 després de cistella de Sanli. Per sort els locals no s’acarnissen i quan Sergi Martínez anota dos tirs lliures les coses continuen, més o menys igual, 88-68. Hayes-Davis de tir lliure redueix el marge per sota els vint punts, 88-70. El tècnic lituà dona minuts als joves Michael Caicedo i James Nnaji, el millor exemple que el partit fa estona que s’ha escapat. Precisament els joves seran els encarregats de posar el punt final a l’anotació dels visitants, un triple de Caicedo i una cistella de Nnaji rubriquen el 94-75 en un partit per oblidar.

@FCBbasket

Estadística