Un partit màgic manté al Barça al capdavant de l’Eurolliga

Des de finals d’octubre primers de novembre s’està celebrant el que s’anomena la Màgia del Palau. De fet, avui mateix, en el descans del partit, s’ha pogut veure un clip en el qual es fa referència als cinquanta anys de la inauguració del vell coliseu esportiu blaugrana. Doncs bé, a la segona part, concretament en la seva part final, s’ha pogut viure el millor exemple del que és aquesta màgia de la qual tant es parla. El partit estava sent plàcid pels visitants, els blaugranes tous en defensa i sense grapa en atac estaven perdent de dotze punts i a més, l’afecció estava passant, tot i que animava, per un moment psicològicament molt baix.

L’equip a la pista, no transmetia bones sensacions. Però de cop i volta, un jugador visitant anota un triple i sense que ningú li digués ni ase ni bèstia, es posa el dit índex de la seva mà dreta als llavis volent fent callar la grada blaugrana. En aquell instant, la màgia que fins al moment estava mig adormida, ha aixecat el cap i ha preguntat, Com? Què? I la màgia s’ha fet present, reaccionant com ho ha fet en aquests darrers cinquanta anys. En un tres i no res, s’ha girat la truita. El que no entrava ha començat a entrar i el que era pitjor pels interessos dels forasters, els que els hi entrava a ells, deixava de fer-ho. Avui l’Unics Kazan ha viscut el que ha acabat sent una altra nit màgica d’un Palau encès.

L’encert dels russos els permet començar dominant

El matx començava a ritme frenètic. Els dos primers atacs dels russos acabaven en triple d’un exblaugrana, Mario Hezonja, 0-6. Responia Dante Exum també de triple, però el croat que un dia va marxar, continuava fent mal, ara de dos. Després de cistelles de Brandon Davies i Pierre Oriola, era Dmitrii Uzinskii qui transformava un triple. En defensa, cap dels dos equips estava fent bé la feina i això no deixava de ser una mala notícia pels catalans. Entre una nova cistella d’Oriola i el primer triple de Nikola Mirotic es mantenia el cos a cos.

El quart triple visitant, Lorenzo Brown, donava quatre punts de renda pels forasters, 14-18. Quatre punts de renda que es mantindrien després de dos tirs lliures de Kyle Kuric i una cistella de Rokas Jokubaitis. Quan el tècnic local, Saras Jasikevicius demana temps mort, els seus perden de sis, 18-24. Els tirs lliures, de moment, mantenen les coses, després dels anotats per Mirotic i Rolands Smits. Quan el matx entra en la fase final del primer acte, es continua perdent de sis punts, 22-28. Situació que minimitzen Nico Laprovittola i Kuric amb un triple per tancar el quart amb 28-27 al lluminós.

Tot i intentar-ho, els locals no poden capgirar el signe del matx

Per uns moments fa la impressió que els locals volen redreçar la situació. Una cistella i quatre tirs lliures de Sertac Sanli, donen als locals fins a tres punts de renda, 33-30, que després el que s’ha vist al primer quart són un miracle. Però els homes de Velimir Perasovic no permetran que les coses continuïn de la manera com estan anant. La defensa russa augmenta la seva intensitat i fa perdre possessions als locals gairebé de forma consecutiva. Tot i això, una cistella de Smits manté les coses més o menys controlades fins que un nou triple d’Hezonja torna a fer arribar la renda forastera als quatre punts, 35-39.

La defensa russa continua treballant força bé i això provoca un petit daltabaix, 35-45 a 3.11 per la mitja part, moment en el qual Saras ha de demanar temps mort. Després del pas per la banqueta, si més no, els locals poden aturar la sagnia en defensa, tot i que en atac tan sols arriba una cistella, Mirotic, pel 37-45. Tot i que els locals fins al moment havien controlat els pocs rebots defensius que s’havien produït, ara comencen a patir en aquest departament, però per sort no els reportava punts a uns russos que es veien superiors. Però en aquest tram de partit només anotaran un punt de tir lliure, John Brown, pel 37-46 amb el qual acaba la primera meitat.

Els forasters dominen amb claredat

Tot i dos punts de tir lliure anotats per Jokubaitis, el panorama canvia poc a l’inici del segon temps. Els forasters continuen dominant el joc, mentre que els blaugranes perdent més possessions que cistelles anoten. De fet, els visitants van fent a bon ritme, mentre els locals es bloquegen. Una bona colla de possessions perdudes són castigades pels russos amb triple, Lorenzo Brown, i dues cistelles per fer arribar el seu marge als setze punts, 39-55.

En ple desgavell local, Saras ha de tornar a aturar el partit perquè els seus homes no troben la manera de superar la que ara mateix és una molt bona defensa. Un triple de Laprovittola, amb l’afegit d’una falta tècnica a Perasovic, permet reduït un pèl el desavantatge local, però ja se sap que una flor no fa estiu.

El rebot, un drama

Tornen les pèrdues de possessió i amb elles torna a créixer el marge foraster. Un nou triple de Lorenzo Brown fa arribar la renda rival ara als disset punts, 43-60. Els locals semblen jugar contra gegants poderosos i sense sentiments. Anota Smits al pal baix, mentre que a continuació és Mirotic qui anota de tres, 48-60 a manca de 4.24 per la fi del tercer període.

Després de temps mort rus, arriba un primer triple del que serà jugador determinant en el matx, Isaiah Canaan, al qual respon també amb un triple Laprovittola. Un nou triple de Lorenzo Brown seguit del quart que anota Hezonja fan arribar la renda russa als vint punts, 51-71. Mirotic té esma per reduir una mica el desavantatge després d’anotar dos tirs lliures i una cistella pel 55-71 a 59 segons per la fi del període. Ara mateix el rebot defensiu blaugrana ha passat de problema a drama, però malgrat això el montenegrí resisteix des del tir lliure, 57-73 a 21 segons. Un tir lliure d’O J Mayo tancarà el tercer capítol amb els russos dominant de disset punts, 57-74.

Quan tot sembla decidit…

El darrer acte comença fatal. Una pilota perduda per Jokubaitis acaba amb un triple del mateix Mayo per tornar la renda russa als 20 punts, 57-77. Els locals necessiten a algú que aporti intensitat i qui apareix és Dante Exum. El de Melbourne és el primer en encendre la flama d’un Palau que s’estava resignant a una desfeta inesperada. L’australià anota, defèn i a més encomana la seva intensitat als companys. Una recuperació defensiva de Jokubaitis acaba amb cistella pel 63-77. El moment sembla trencar-se quan Exum perd una pilota, però dos triples consecutius, Jokubaitis i Mirotic, rebaixen el marge rival fins als dotze punts, 69-81.

És el moment. Després d’un triple de Canaan, el de Biloxi Mississippi es posarà el dit als llavis intentant que la grada calli. És aleshores quan la màgia del Palau, que estava mig endormiscada, desperta. Perasovic comet un error que li costarà molt car. Contravenint el que li tocava fer que és asseure a Canaan, el manté incomprensiblement a pista. Cada cop que la pilota passa per les seves mans el Palau embogeix. Anota de tir lliure Exum, ell mateix culmina una contra pel 73-84 a 5.38. Els companys de Canaan volen fer com que no els afecta la cridòria, però i tant que els afecta. De moment se’n surten anotant quatre punts que respon Mirotic des de la línia, 75-88. Torna a anotar Exum des de la línia i amb Palau sent el sisè jugador arriba un triple de Kuric que fa baixar la renda russa dels 10 punts, 80-88.

Apareix la màgia del Palau

Els companys de Canaan i ell mateix, no ho entenen, però ara no els hi entren els tirs que els entraven fa una estona. Dos tirs lliures més de Mirotic deixen el desavantatge en tan sols sis punts, 82-88, quan queden 2.12 per la fi. Per si hi mancava quelcom, Laprovittola anota després de recuperar la pilota en la sacada de fons, 84-88 a 2.08. Perasovic, desbordat, ha de demanar temps mort. De nou els locals recuperen la possessió, malauradament Laprovittola rellisca i això permet el 84-90.

Temps mort d’en Saras. Mirotic falla un triple, però el rebot és per Kuric, anota Jokubaitis. Els companys de Canaan no anoten, mentre que si ho fa és Laprovittola des de la línia, 88-90 a 55 segons per la fi. Dos tirs lliures transformats per John Brown semblen decisius, però només és una sensació perquè arriba un triple de Kuric pel 91-92 a 42 segons. Ara qui passa per la línia és Lorenzo Brown, 91-94. A 15 segons per la fi, Mirotic anota tres tirs lliures pel 94-94 a manca de 15 segons. El darrer tir de Lorenzo Brown no entra, coses de la màgia i el matx increïblement pels russos va a la pròrroga.

Els blaugranes fan callar a Canaan

Ja en el temps afegit, la primera possessió és pels locals gràcies a una bona acció en el salt d’Exum. Kuric anota els dos tirs lliures. La resposta arriba amb triple de Canaan que encara no és conscient del que ha provocat, 96-97. Kuric torna a anotar dos tirs lliures pel 98-97. Després de cistella russa, arriba la cinquena falta d’Hezonja que permet a Smits, des de la línia, mantenir al Barça pel davant, 100-99.

Tonye Jekiri, anota abans de posar-li un tap a Smits quan semblava cistella fàcil del letó. L’atac foraster acaba amb Lorenzo Brown llançant tirs lliures. Només anota un per al 100-102. Un triple de Kuric torna a avançar als locals, 103-102 a 2.32 per la fi. Canaan i Kuric anoten els tirs lliures que proven, 105-104. Jekiri atrapa un rebot ofensiu més, però el seu passi va fora. L’atac local acaba amb la cinquena falta de Mirotic.

I es consuma una victòria èpica!

La lluita per cada rebot és aferrissada, l’atac foraster acaba amb cistella de Canaan pel 105-106. Sanli falla el segon tir lliure, 106-106, però Smits s’emporta el rebot que acabarà amb cistella de Jokubaitis a 18 segons, 108-106. Una falta en un triple de Canaan li donen tres tirs lliures. La màgia que ja fa estona que es mou pel Palau, ajuda al fet que falli dos dels tres tirs. Qui no falla és Jokubaitis a 12 segons, 110-107. A sis segons Lorenzo Brown tampoc falla, 110-109. El temps mort d’en Saras acabarà en falta sobre Kuric a manca de 4 segons. El d’Indiana falla el primer tri lliure, però anota el segon, 111-109. El darrer triple és per Lorenzo Brown, del qual s’encarrega com no podia ser d’altra manera la màgia. Victòria in extremis d’un Barça màgic. Quan Canaan marxa cap als vestidors, ho fa aplaudint irònicament al públic. Pobret, no és ni ho serà, conscient que ha provocat.

  @PBBMeritxell & @FCBbasket

Estadística