Victòria de mèrit a l’OAKA

Saras Jasikevicius arribava a l’OAKA, que li tributava una gran ovació només treure el cap procedent dels vestidors, amb dues baixes afegides a les tres ja conegudes. No estarien disponibles en el matx d’avui ni Sergi Martínez per un esquinç al peu, ni Nigel Hayes-Davis confinat en la seva habitació d’hotel per culpa de la COVID.

Això obligaria al tècnic lituà a un exercici de màgia per tal de superar a un equip grec que tot i no passar pel seu millor moment sempre és un rival a tenir en compte i més jugant al seu cau. Vist com estaven les coses, en Saras ha optat per jugar gairebé tot el partit amb un cinc a pista format per tres homes alts i un back-court en el qual s’anaven alternant, els dos bases, Nico Laprovittola i Rokas JokubaItis, i els dos escoltes Kyle Kuric i Dante Exum. Finalment, en Saras s’ha sortit amb la seva i s’ha emportat la victòria.

Laprovittola comença encertat en el triple

El matx començava amb un Nico Laprovittola molt encertat en el tir de tres. El de Morón anotava dos primers triples consecutius per donar un marge de sis punts només començar el matx. Després de cistella local arribaven les d’Exum i Sertac Sanli pel 2-10 que obligava al tècnic dels grecs, Dimitris Priftis, a tallar el partit. Amb la caiguda del rebot defensiu dels balugranes, els locals recuperen una part del camí perdut, fins que després d’un tir anotat pel pivot turc, arriba el tercer triple de Laprovittola pel 6-14. Respon, també de tres, Ioannis Papapetrou amb el base argentí anotant de contraatac. Entre una cistella de Brandon Davies i un triple de Nikola Mirotic, apagat fins al moment pel que fa a l’anotació, fan que la renda blaugrana arribi als 9 punts, 12-21.

Entre una certa davallada defensiva dels blaugranes i el canvi de defensa dels verds, que ara defensen en zona 2-3, la renda visitant es retalla tot i que Davies torna a anotar. Una cistella amb addicional de Georgios Papagiannis redueix el marge blaugrana a 4 punts abans que sigui Kuric qui transformi el cinquè triple visitant en el quart, 19-26. El matx ha canviat des de l’entrada a pista de Nemanja Nedovic. Un triple de Daryl Macon deixa la renda forastera en tan sols quatre punts, 22-26. Avantatge que quedarà en res per culpa d’un parell de pèrdues de possessió que permeten que una cistella de Nedovic empati a 26, tot just abans que s’arribi a la fi del primer capítol.

Els grecs dominen clarament el segon quart

Amb els dos equips defensant en zona 2-3, comença el segon quart. S’avancen els verds abans d’un intercanvi de triples, Rokas Jokubaitis per part blaugrana, Nedovic per part local, 31-29. Quan s’han jugat poc menys de dos minuts d’aquest segon període, és quan els visitants arriben al bonus. Jokubaitis anota amb el Barça defensant de nou en individual. Priftis prova per uns instants una defensa 4-1, el famós calaix cubà, per aturar a Kuric. Tot i que el rebot defensiu blaugrana continua passant per problemes, el jove base lituà manté les coses, 36-33.

Els verds ara mateix tenen el matx controlat. De poc serveix que Sanli anoti dos tirs lliures perquè els grecs aprofiten una pilota perduda per Laprovittola per arribar als vuit punts de renda, 43-35. En Saras ha d’aturar el matx, però el passi per la banqueta no soluciona gaire cosa. Entre un triple de Papapetrou i una pilota perduda per Mirotic, la renda local arribarà als tretze punts, 48-35. Davies anota dos tirs lliures, abans d’una nova pèrdua, Jokubaitis. Tot i els regals dels visitants, Mirotic des de la línia i Jokubaitis de contraatac deixen en només vuit punts la renda grega quan s’arriba a la mitja part, 49-41.

Un tercer període que serà clau pels visitants

La segona meitat comença amb la inevitable falta tècnica assenyalada a en Sara que Macon transforma pel 52-41. Els blaugranes milloren en defensa i això permetrà que el marge local s’escurci. Laprovittola anota dos tirs lliures i una cistella. Amb el rebot defensiu ara més controlat, als punts aconseguits pel base de Morón s’afegeixen cinc punts de Rolands Smits, triple i cistella pel 54-50 que obliga a Priftis a demanar temps mort. Ara són els grecs els que arriben al bonus quan queden per jugar-se gairebé sis minuts d’aquest període.

A conseqüència de la millora blaugrana, un triple de Laprovittola i una cistella de Mirotic capgiren el marcador, 54-55. Exum torna a avançar al Barça amb un cop de palmell, abans que Mirotic des de la línia faci arribar la renda als tres punts, 56-59. Els blaugranes seran capaços d’aconseguir una bona colla de rebots ofensius que el permetran primer un triple de Smits i posteriorment en dues jugades similars, cistelles fàcils de Kuric i Mirotic que fan arribar la renda blaugrana als sis punts, 60-66. Marge que manté Davies abans que una nova pèrdua de Jokubaitis permeti que una cistella de Jeremy Evans deixi el 64-68 que hi ha al lluminós quan arriba la fi del tercer període.

Els grecs no llencen la tovallola

Els darrers deu minuts del partit comencen amb un Panathinaikos que no sap, no pot aprofitar els problemes pels quals passa el rebot defensiu blaugrana. De fet, la renda forastera creixerà gràcies a un parell de cistelles de Davies, 64-72. Vuit punts d’avantatge que es mantenen per una cistella de Mirotic qui no transforma el tir addicional.

Tot i que el rebot defensiu blaugrana millora, en atac continuen perdent pilotes que els grecs aprofiten per rebaixar en dos punts més l’avantatge visitant. Saras demana temps mort quan queden 4.48 per jugar-se. A 2.55 Kuric anota pel 68-76. Ara qui demana temps mort és Priftis. Mirotic ara sí que transforma un addicional per fer arribar altre cop la renda blaugrana als nou punts, 70-79, quan queden per jugar-se 1.39. Una esmaixada de Papagiannis la respon Mirotic a 1.02.

Els blaugranes resisteixen la darrera embranzida local

Quan tot fa suposar un final tranquil, els verds revifen. Un triple de Nedovic encén l’OAKA, 75-81. Una nova pilota perduda, ara per Kuric, acaba amb tres tirs lliures per Okaro White, qui només n’anotarà dos, 77-81. A 25 segons per la fi, en Saras demana un temps mort. El tècnic lituà comet l’error de fer la sacada de banda des de pista rival. Els grecs organitzen un trap sobre Mirotic qui perd la pilota que acabarà amb esmaixada de Nedovic pel 79-81 a 20 segons per la fi.

Nou temps mort blaugrana. Ara en Saras no comet el mateix error que abans. La sacada es fa on toca, sota la cistella que defensen els visitants. Pritfis ordena pressió en tota la pista, de la qual els blaugranes se’n surten prou bé. Mirotic transforma dos tirs lliures pel 79-83 a 11 segons per la fi. La jugada local conduïda per Nedovic acaba amb un triple impossible del serbi que després de tocar tauler entra, 82-83, a 4 segons. A tres segons per la fi, és Kuric qui rep falta. El d’Indiana no falla i deixa en tres punts la renda forastera, 82-85 que serà el resultat definitiu perquè el següent triple impossible que prova Nedovic no entra ni de conya. Una treballada victòria que ha arribat en condicions extremes per un Barça molt sòlid.

@FCBbasket

Estadística