Gran victòria del Barça a Istanbul

El Barça ha aconseguit una brillant i treballada victòria en la seva visita al Sinan Erdem Spor Salonu. El matx ha estat un anar i venir que ha durat els 45 minuts de joc. L’equip local ha dominat àmpliament la primera part mentre que els barcelonistes, jugant de menys a més, s’han refet a la segona meitat dominant els dos darrers períodes.

Tot i que ho han tingut a prop, els homes de Saras Jasikevicius han malbaratat en els darrers minuts del temps reglamentari un avantatge de cinc punts arribant-se a la botzina final amb empat a 80. El temps afegit ha estat dominat pels forasters que s’han acabat emportant una merescuda victòria. Cal destacar el partit que han jugat tant Sertac Sanli, immens l’otomà en la seva tornada a Istanbul, com Nikola Mirotic i Kyle Kuric decisius en el tir exterior.

El Barça comença dominant

Com hem dit el matx ha estat un anar i venir al marcador. Qui primer marxava amb certa comoditat al lluminós eren els visitants. Capitanejats per Nico Laprovittola, cinc punts del de Morón, les cistelles de Kuric, Nikola Mirotic i el primer triple de la nit de Sanli, deixaven en no res els cinc punts anotats pels locals, 5-12. Ergin Ataman, el visceral tècnic turc, no espera més i fa sortir a Vasilije Micic a pista. A partir d’aleshores les coses canvien.

Els atacs blaugranes no troben posicions clares de tir i l’avantatge aconseguit es va diluint. Rokas Jokubaitis, relleu de Laprovittla, anota, però un triple de Shane Larkin deixa en no res el marge blaugrana, 13-14. Tot i una cistella de Mirotic, finalment els turcs s’avancen gràcies, com no, a Micic,17-16. Els forasters tenen problemes per anotar tot i les bones posicions de les quals disposen, mentre Krunoslav Simon anota un triple per ampliar el marge local fins als quatre punts, 20-16. Una esmaixada de Brandon Davies deixa en dos punts la renda local, però els locals marxaran de cinc perquè primer el pivot de Philadelphia i més tard el jove base lituà fallaran cadascun d’ells un dels dos tirs lliures dels quals disposen, 25-20 al final dels primers 10 minuts.

L’Anadolu Efes reacciona i arriba al seu màxim avantatge

Ja en el segon quart, les coses no milloren pels forasters. Davies erra un parell de tirs i això permet que l’escapada local al marcador s’ampliï. El tècnic lituà decideix fer un canvi massiu, però ni així se solucionen els problemes. Amb l’Efes dominant d’onze punts, un tir lliure fallat per Sanli permet capturar el rebot als visitants i la jugada acaba amb cistella al pal baix del mateix pivot otomà, 31-23. A partir d’aquí les coses milloren pels visitants. Un triple de Mirotic i una cistella de contraatac de Kuric retallen el marge turc a cinc punts, 33-28. Ataman talla la ratxa blaugrana amb un temps mort.

Tot i la pausa, la retallada al marcador de la renda turca, continua després d’una assistència de Mirotic per l’escorta d’Indiana. El marge local encara es retallarà més després d’un nou triple i una posterior cistella de Laprovittola, pel 37-35. Jasikevicius demana un temps mort que sembla afavorir als locals que tornen a marxar a l’electrònic després d’un triple d’un vell conegut, Adrien Moerman, 44-35.

A cinc segons pel descans anota de nou el base de Morón, però encara hi ha temps perquè els àrbitres, que de mica en mica van agafant protagonisme amb el controvertit Lugi Lamonica de cap d’operacions, assenyalin una falta tècnica a en Saras que Larkin transforma. Rodrigue Beaubois anota dos tirs lliures, producte de la falta que havien provocat les protestes del tècnic blaugrana pel 48-37 amb el qual s’arriba al descans.

El Barça reacciona

Fa la impressió que els catalans surten a plantar cara als turcs. Un triple de Mirotic dona moral als pocs seguidors blaugranes que estan al Sinan Erdem, però Micic també anota de tres. Tot i això, alguna cosa està canviant en el partit. Els atacs visitants són més fluids, es treballa força bé a la pintura turca i el rebot defensiu blaugrana segueix sota control. Rolands Smits anota després de rebot ofensiu abans que l’estrella macedònia transformi, altre cop, un triple, 52-45.

Un triple de Larkin posarà aigua al vi català, però els blaugranes no defalleixen. Dos tirs lliures de Pierre Oriola i un triple de Kuric deixa de nou el marge turc en set punts, 57-50. Un triple per cada banda, Mirotic i Micic deixen les coses iguals abans que es produeixi una nova reacció forastera. Gràcies a una bona defensa, les cistelles de Mirotic i Sanli reduiran el marge turc abans que sigui altre cop Mirotic amb cistella i addicional que el deixi en quatre punts, 64-60 a 1.33 per la fi del tercer capítol. Tota la bona feina feta fins ara quedarà un pèl esmicolada, tot i dos tirs lliures anotats per Sergi Martínez, perquè després que una pèrdua de Laprovittola, els locals salvin els mobles per un 68-62 a manca del darrer acte.

Sertac Sanli es fa l’amo del matx, però els locals poden empatar

Les bones sensacions del capítol anterior continuen amb una sortida espectacular dels forasters en aquest quart període. La defensa blaugrana continua treballant força bé provocant una sèrie de dubtes en els jugadors locals que es tradueixin en un baixíssim percentatge d’encert. En canvi, els visitants estan força encertats en atac. Sanli falla un triple, però el rebot se l’emporta Laprovittola. La jugada acabarà amb cistella del pivot turc que ara mateix s’està convertint pels afeccionats locals en una llegenda. Una cistella del base de Morón després de rebot ofensiu seguit d’un triple del turc fa emmudir el Sinan Erdem excepte un petit sector situat en les tres primeres files que hi ha darrere la banqueta blaugrana, 68-69.

En ple desconcert local, tot i un temps mort demanant per Ataman, arriba un altre triple de Sanli, que fa preguntar-se als afeccionats locals perquè el van deixar marxar, 68-72. Respon Micic amb cistella i addicional fallat. El marge català torna a créixer perquè Sanli torna a anotar de tres, 70-75 a manca de 5.13 per la fi. Tot i que la defensa blaugrana està a un nivell excel·lent, Micic continua sent la referència local. Anotarà tres tirs lliures que tallen de soca-rel la ratxa visitant.

L’atac blaugrana no se’n surt i els locals poden finalment empatar a 75. De nou l’otomà serà cabdal. Un triple i una cistella anotats pel turc donen, altre cop, cinc punts de renda als forasters, 75-80. Un majestuós tap de Davies a Micic sembla donar mig partit als blaugranes, però dos tirs lliures fallats per Nigel Hayes-Davis fan tombar la truita a uns locals que empaten el matx gràcies a un triple de l’inevitable Micic i dos tirs lliures de Larkin a manca de 20 segons. El darrer atac blaugrana acaba amb un tir fallat per Mirotic que envia el matx a la pròrroga.

L’arbitratge pren protagonisme

A l’inici del temps afegit serà de nou Sanli, una actuació per recordar la seva, qui avanci als forasters. A 3.59 una molt discutible falta personal assenyalada a Mirotic l’envia a la banqueta perquè és la cinquena. Moerman fallarà un dels dos tirs lliures, justícia poètica, tot just abans que dos tirs des de la línia de Kuric ampliïn a tres la renda visitant, 81-84 a 3.44 per la fi. Una falta en atac de Beaubois permet que un triple de Kuric faci arribar el marge visitant als sis punts, 81-87.

Ara qui respon és Tibor Pleiss amb un triple inversemblant. A continuació els àrbitres assenyalen una falta personal a Larkin que curiosament i casualment és la cinquena. Una posterior i clara falta assenyalada a Pleiss fa explotar a Ataman. Una primera falta tècnica no l’atura i els àrbitres es veuen obligats a assenyalar-li una segona. Per tant, és desqualificat. Els àrbitres el conviden a marxar als vestidors, però el tècnic no fa cas. Després d’uns minuts d’incertesa i gràcies a la intervenció de Moerman, el tècnic local fent-se el pinxo surt caminant pel mig de la pista entre una estrepitosa ovació del seu públic. Kuric transforma els dos tirs lliures abans que Davies faci el mateix amb els tirs corresponents a la falta de Pleiss, 84-91 al marcador.

La pròrroga és blaugrana

L’inevitable Micic surt al rescat anotant una cistella, i com ja havia passat en el final del temps reglamentari, els visitants, de cop i volta, perden la punteria. La defensa otomana no ajuda al fet que els blaugranes trobin tirs còmodes, això si amb un cert permís arbitral, ai senyor, i de tot plegat els locals es refaran un altre cop. Un triple de Simon redueix a tan sols dos punts la renda visitant, 89-91. De nou es falla un atac i en l’atac turc, Micic fallarà un tir lliure, 90-91.

En un moment determinant, per fi es troba a algú amb capacitat per resoldre. És Jokubaitis qui amb una jugada marca de la casa anotarà cistella i addicional pel 91-94, quan queden 54 segons. Beaubois falla un tir i el rebot defensiu és blaugrana. En atac es perd de forma incomprensible una pilota i això permet a Moerman anotar també un triple pel 93-94 a 2 segons per la fi. L’atac blaugrana acabarà, després de temps mort amb passada a l’home del partit, Sanli, qui rep falta després d’esmicolar-se tan sols 4 dècimes. Els tirs lliures del turc acaben el primer dins i el segon tirant a fallar. El rebot és turc, però el seu intent de triple miraculós és un brindis al sol i la petita delegació blaugrana que hi ha darrere la banqueta esclata per una victòria molt important en una pista difícil i molt complicada.