Un quart període per emmarcar dona la victòria als blaugranes

En un apassionant partit, el Barça ha aconseguit doblegar als homes de Dimitris Itoudis, gràcies a una gran defensa i al seu encert en el darrer quart del matx, justament quan la situació era més complicat pels locals. Amb un Nikola Mirotic immens i un gran treball al darrere, finalment, els locals han revertit un desastrós tercer període que els havia deixat amb l’aigua al coll i amb molt males sensacions. Però els darrers deu minuts han estat una altra cosa.

Les coses no comencen bé

El matx començava malament pels homes de Saras Jasikevicius. Sense aconseguir tancar el rebot defensiu, els moscovites anotaven la primera cistella. En atac les coses tampoc es feien bé i les primeres aproximacions a la cistella rival eren infructuoses. A més els problemes amb les faltes se centraven en Sertac Sanli, qui molt aviat cometia la seva segona personal. Tot i això el ritme defensiu dels blaugranes millorava i els russos no podien aprofitar la manca de punts locals. Un parell de tirs lliures del pivot otomà empaten el matx a 2.

Les marques ordenades pel tècnic lituà eren Sanli sobre Tornike Shengelia i Mirotic sobre el perillós Johannes Voigtmann. Entre un contraatac de Nick Calathes i un tir lliure de Nigel Hayes-Davis, el matx s’empatava a 5. Les dues defenses treballaven de valent sense permetre tirs còmodes. El base de Casselberry avança als seus, però la resposta russa capgira el marcador tot i que el ritme d’anotació és força baix. Rokas Jokubaitis entra per Calathes, i seves seran les cistelles que empatin el matx primer a 9, més tard a 11 i finalment a 13 quan queden 1.04 per la fi del primer capítol. Temps que s’esgotarà sense que cap dels dos equips torni a anotar abans de la botzina.

Reacció blaugrana en el segon període

Els locals comencen el segon període més endollats que els russos, això els serveix per avançar-se de quatre punts després de cistella de Brandon Davies i un contraatac culminat amb esmaixada de Kyle Kuric, 17-13. Un triple de Will Clyburn redueix significativament la renda local, però en el següent atac local, Kuric transforma un triple. Els àrbitres el concedeixen tot i que just abans han xiulat falta als russos. Després de passar per l’instant replay, el triple del d’Indiana queda anul·lat, però un cop el partit es reprèn, Kuric insisteix i ara si el triple puja al marcador, 20-16.

Anoten els visitants tot just abans que el tècnic lituà demani temps mort. Amb el matx molt ajustat, 20-19, les cistelles que anoten primer Kuric i més tard Calathes, avancen als locals de cinc punts, 24-19. Els blaugranes han endurit significativament la seva defensa i això juga a favor d’ells. Itoudis talla el matx amb un temps mort. Un cop de palmell de Sanli manté el marge aconseguit. Alexei Shved, fallarà dos dels tres tirs lliures dels quals disposa, mentre qui no falla és Mirotic fent arribar la renda local als sis punts, 28-22, tot just abans d’un nou temps mort demanat pel tècnic grec.

Els russos no poden amb la defensa del Barça

Ara els atacs dels moscovites s’estavellen contra la gran defensa que fan els catalans que els permet escapar-se al marcador després de triple de Mirotic i dues cistelles dissenyades per Calathes que culminen primer el mateix Mirotic i després Kuric qui anota un triple, 36-24 a 30 segons per la mitja part. Un triple de Voigtmann posa una mica d’aigua al vi quan queden 5 segons 5 dècimes per la fi.

En Saras demana temps mort. La jugada local acaba amb falta personal de l’equip rus. El tècnic lituà protesta perquè el rellotge ha corregut més del compte. Després de revisar-ho, el temps que queda són 4 segons. La sacada la fa Calathes, després d’un parell de bloquejos sota la cistella visitant, la bola arriba a Davies qui culmina l’assistència amb un tir de ganxo que converteix pel 38-27 que hi ha al lluminós quan els dos equips marxen als vestidors.

La defensa i els 8 triples dels visitants deixen estabornits als blaugranes

Les bones sensacions que ha deixat el tram final de la primera meitat, s’estendran al començament de la segona. Un triple fallat per Calathes acaba amb triple transformat per Kuric gràcies a un rebot ofensiu capturat per Sanli. El matx sembla anar sobre rodes per un Barça que fa la sensació haver trobat el taló d’Aquil·les de la defensa russa. Però molt aviat s’adonaran que les coses no són tan fàcils com semblen. Un triple de Voigtmann és el primer avís. El segon avís arriba en el canvi defensiu dels visitants que ara defensen molt més dur amb dents i ungles i sobretot mans.

Els atacs blaugranes patiran per trobar bones posicions de tir. Arriba un segon triple de Voigtmann, i un tercer. Saras desconcertat pel que veu, demana temps mort amb el seu equip dominant tan sols de cinc punts, 41-36. Els forasters segueixen descomptant, ara gràcies a dos tirs lliures convertits per Clyburn. Quan per fi arriba una cistella local, Calathes, és rebuda com aigua de maig, però els seus beneficis duren poc. A una cistella de Shengelia la segueix una de Voigtmann que ara mateix ja és el malson del partit pels locals pel 43-42. L’alemany no en té prou i converteix un altre triple, el quart que anota en aquest tercer període, per capgirar el marcador 43-45.

La tècnica a Saras marca el camí

 

Empata el matx a 45 Mirotic des del tir lliure, tot just abans que Shengelia s’apunti a la festa del triple anotant-ne dos de consecutius, 45-51. El parcial ja és de 4-24, moment en el qual Jasikevicius es veu obligat a aturar el joc. En la represa, els locals continuen sense sortir-se’n en atac, però almenys la sagnia al darrere s’estronca. Dos tirs lliures de Davies són un tresor.

Després d’una recuperació defensiva blaugrana que acaba en atac malmès, en Saras decideix intervenir. En el subsegüent atac rus, el lituà protesta de forma irada, fins al punt d’entrar un metre dins la pista tallant la cursa de Saso Petek, l’àrbitre eslovè. La ben guanyada tècnica que Clyburn aprofita, 47-53, és una inversió pel futur.

Pels jugadors blaugranes, la tècnica que ha rebut el seu tècnic és un toc de corneta. La defensa local s’endureix. Una esmaixada de Rolands Smits encén el Palau, 49-53. Tot i l’enduriment al darrere arriba un nou triple rus, ara de Nikita Kurbanov. Anota Calathes a manca de sis segons abans que, gairebé sobre la botzina, Marius Grigonis transformi un triple molt afortunat, el vuitè dels visitants en deu minuts, pel 51-60 amb el qual s’arriba al darrer capítol del partit.

La defensa agressiva dels blaugranes i un Mirotic excepcional, dobleguen als russos

 

Els blaugranes comencen el darrer període defensant molt i molt dur. Grigonis anotarà tan sols un tir lliure abans que un triple de Sanli sigui l’espoleta que l’equip necessitava. El panorama es complica més del compte quan Calathes ha de deixar la pista per una lesió a la cama esquerra. Tot i aquesta baixa, l’equip treu fum al darrere. Es defensa al límit i això permet que dos tirs lliures i una cistella de Mirotic obliguin a Itoudis a demanar un temps mort, 58-61.

Els russos no s’esperaven la resurrecció blaugrana. La defensa local que continua sent dura, no permet tirs còmodes i ara els triples russos han deixat de ser una amenaça. Una cistella de Hayes-Davis seguida d’un ganxo de Davies capgira el marcador, 62-61. El Palau s’ha convertit en una locomotora. Si hi ha algú que encara no sap que és la màgia del Palau, si us plau que es miri el vídeo d’aquest partit. Un triple de Shengelia dona fe de vida de l’atac rus, però els blaugranes no es deixen intimidar. Cop de palmell de Mirotic per empatar el matx a 64. Calathes torna a pista per provar com se sent. Hi estarà 19 segons. Quan torni a la banqueta ho farà pel que queda de partit.

El montenegrí no té cap més alternativa que ser el pal de paller de l’equip. Conscient d’això, assumeix la responsabilitat. D’entrada anota una cistella i més tard dos tirs lliures, 68-64, davant la incredulitat d’un Itoudis que només sap fer posturetes demanant la misericòrdia arbitral, mentre que en Saras s’ho mira cofoi.

La màgia del Palau se suma a la festa

Per si algú no estava el cas, el mateix tècnic lituà arenga a la grada demanant més i més cridòria. La grada respon com era d’esperar. El Palau s’ha convertit en una olla màgica a tota pressió. Després d’una cistella de Jokubaitis, Itoudis demana temps mort. És conscient que el partit ja no el pot guanyar. La seva única possibilitat és que els locals el perdin, però això no passarà. Un triple de Voigtmann, el darrer dels moscovites en el matx, vol ser un punt d’inflexió, però no ho serà perquè el capocannoniere blaugrana anota una cistella seguida d’un tir lliure de Jokubaiits, que fan tornar els sis punts de renda pels locals, 73-67.

La defensa blaugrana ja fa estona que controla l’atac rus amb Davies anotant des dels 4,50 el 75-67. Estem en els darrers dos minuts de matx. Saras fidel als seus esquemes treu en atac a Kuric i en defensa a Hayes-Davis. A la pista hi ha intercanvi de cistelles amb Davies de punta de llança local. El de Philadelphia anotarà dues cistelles consecutives, la segona de ganxo en ple èxtasi del Palau. Anota Shved que ha passat pel partit sense pena ni glòria, mentre que a set segons per la fi, Jokubaitis és l’encarregat de signar el definitiu 81-73.

@PBBMeritxell

Estadística