En defensa, els blaugranes no fan un bon partit

El Barça amb una defensa massa permeable, sobretot a la segona part, ha concedit la seva primera derrota de la temporada al Palau davant un València que ha sabut aprofitar la permissibilitat arbitral per fer una defensa molt agressiva que ha convertit el matx en un partit força incòmode per uns blaugranes que mai han estat, més enllà d’alguns moments puntuals, a gust a pista.

L’encert en atac manté als locals

Ja només començar s’ha vist que el matx seria força complicat pels blaugranes. Mentre els blaugranes tenien problemes en el tir, Jaime Pradilla anotava per dos cops, el primer un triple, per posar un 0-5 al lluminós. Els locals buscaven la referència de Sertac Sanli en el joc interior i el turc responia amb dos tirs lliures. Quan a l’equació s’afegia Nikola Mirotic les coses milloraven pels locals. Set punts seguits del montenegrí, dues cistelles i un triple, posaven als blaugranes al davant, 9-6. Però aquest petit avantatge seria immediatament esborrat per uns taronges que amb un parell de triples, Sam Van Rossom i Xabi López-Arostegui, tornaven a avançar-se a l’electrònic.

Els de casa no tenien continuïtat en els seus atacs tot i que les cistelles de Mirotic continuaven fent feina. Un segon triple del de Pogdorica reduïa el marge visitant a un ajustat 12-14. La defensa local donava proves que avui no seria tan consistent com en altres partits i no aconseguia assecar la producció valenciana. Tot i això, la qualitat de Kyle Kuric en el llançament triple i de Brandon Davies en el joc interior permet empatar el matx a 17, ja en el tram final del primer capítol. A 38 segons per la fi del quart, els blaugranes tornen a dominar gràcies a una cistella de Rokas Jokubaitis. El període s’acabarà amb els locals mantenint els dos punts de renda després de dos tirs lliures anotats pel pivot de Philadelphia, 21-19.

A l’atac blaugrana li manca continuitat

Les coses continuen malament pels locals a l’inici del segon acte. Amb l’atac molt ennuegat, les dues cistelles que anota el cubà Jasiel Rivero, obliguen a Jasikevicius a demanar un temps mort. Anota Davies al pal baix, però falla el tir addicional. L’atac blaugrana és massa intermitent tot i alguna espurna com una cistella de Nick Calathes. Tot i els problemes ofensius, els homes d’en Saras mantenen controlat el rebot defensiu i això els permet negociar aquesta fase del partit amb certa comoditat. Entre dos tirs lliures de Mirotic i una cistella després de rebot ofensiu de Pierre Oriola, els locals es tornen a avançar, 29-28.

Avui, però, no és un bon dia com ho demostra Mirotic fallant un tir lliure després d’una tècnica a Joan Peñarroya. Malgrat això els locals es tornen a avançar gràcies a una cistella de Calathes. El matx és un frec a frec constant amb els valencians no permetent que els locals provin de fer el seu joc habitual. De fet, els blaugranes en el tram final de la primera part només anotaran de tir lliure. Dos de Mirotic, tres de Kuric, i dos d’Oriola, donaran un avantatge de tres punts pels de casa quan s’arriba al descans, 38-35.

Els visitants marquen el ritme

La segona part començarà amb dos tirs lliures transformats per Bojan Dubljevic, inèdit fins al moment, als que seguiran els millors minuts dels locals en el matx. Liderats per un magnífic Nico Laprovittola, qui a més d’anotar serà l’ànima de l’equip. Dues cistelles consecutives de l’argentí a les que s’afegirà l’anotada per Mirotic amb i tir addicional culminant un contraatac, donen sis punts de renda pels locals, 45-39.

Quan sembla que per fi els blaugranes juguen a gust, un triple de Josep Puerto posa aigua al vi. Els locals continuaran en ratxa, triple del base de Morón per tornar als sis amunt. Malgrat que Dubljevic anota cistella i addicional, un parell de triples locals, Mirotic i Sanli, desfermen l’eufòria al Palau. Eufòria que serà fugaç.

Un temps mort determinant

El tècnic dels valencians demana un temps mort que serà el principi de la fi de la ratxa blaugrana. Un parcial 0-7, culminat amb una cistella i addicional de López-Arostegui, empata el matx a 54.

El partit s’ha tornat a igualar, entre altres raons, perquè els blaugranes perden el control del rebot defensiu. Així arriba un triple de Klemen Prepelic que fa molt de mal. Tot i una cistella de Davies, un altre triple, ara de Puerto, eleva el marge visitant als quatre punts, 56-60. Ja hem dit que l’atac local té espurnes brillants però li manca continuïtat. Un tir lliure de Jokubaitis i un triple de Kuric donen tres puts de renda, 63-60, a manca de 25 segons per la fi del tercer capítol. Temps que aprofiten els taronges per empatar el matx gràcies a un triple de Van Rossom, 63-63. Tot queda pendent del darrer capítol.

Dos triples de Dubljevic seran claus

Les coses comencen fatal pels blaugranes a l’inici d’aquest decisiu quart període. Amb l’atac local totalment empantanegat, els tres punts que anota López-Arostegui i la cistella de Rivero obliguen a Jasikevicius a demanar un temps mort amb els llums d’alarma parpellejant. Davies anota una esmaixada, però la resposta valenciana serà brutal. Una cistella de Rivero i dos triples seguits de Dubljevic seran definitius. En un tres i no res, els forasters han marxat al lluminós d’onze punts, 65-76. Nou temps mort blaugrana.

En Saras veient que Davies té força problemes en la defensa sobre Rivero, prova de treure a pista a Sanli. El pas de l’otomà per la pista serà fugaç en fer la seva quarta falta personal als 16 segons d’entrar a pista. Un rebot ofensiu de Davies permet un triple de Laprovittola que dona una mica d’oxigen als locals, però els forasters anoten amb certa comoditat i això fa que els dos tirs lliures transformats per Mirotic i les cistelles de Davies i Calathes no redueixin el marge visitant, 74-83.

Queden 2.49 de partit i tot el peix està venut. A 1.50 arriba un triple de Mirotic que no tindrà continuïtat perquè primer Laprovittola i més tard Kuric fallen els triples que proven i això fa impossible la remuntada. Els visitants es limitaran a anotar els tirs lliures dels quals disposen, primer Dubljevic i després Prepelic. Entremig serà Kuric qui anoti una cistella. Tot plegat per deixar el 79-87 amb el qual s’arriba a la fi del partit i de la imbatibilitat blaugrana.

@PBBMeritxell

Estadística