Derrota davant l’actual líder de l’Eurolliga.

El duel entre els dos equips capdavanters de l’Eurolliga s’ha decantat a favor del que jugava a casa tot i que els blaugranes han arribat a tenir opcions de victòria quan guanyaven 63-65 a 3.49 pel final i amb Brandon Davies a punt de llançar un tir lliure. L’errada en el tir del de Philadelphia ha marcat aquest final de partit. De res havia valgut la remuntada visitant amb un parcial 2-16 que posava sobre el Mediolanum Forum un tel d’inquietud.

El cert és que en els tres primers quarts, l’equip dirigit per Ettore Messina havia fet mèrits per endur-se’n la victòria, però els blaugranes són durs de pelar i avui han donat un altre exemple de la seva persistència, tot i que al final, la finestra que s’havia obert per aconseguir una possible victòria s’ha acabat, malauradament, tancant. Per arribar a aquest final de thriller, havien succeït moltes coses, intentarem explicar-les.

Un Barça que no troba el seu lloc a la pista

El matx començava amb un Barça tou en atac i no massa fi en defensa. Es permeten un parell de cistelles fàcils als locals abans que Nigel Hayes-Davis anotés el 4-2. Mentrestant, Nikola Mirotic no estava fi en el tir. Un triple de Nicolo Melli vol començar a obrir forat, però respon el de Pogdorica també de tres. Els locals troben la sort de cara en un tir desequilibrat i des de molt lluny de Kyle Hines, un pivot de l’estil Charles Bradley, que curiosament entra pel 10-5.

Per sort els homes de Sarunas Jasikevicius treballen bé en el rebot defensiu aconseguint que el correctiu local no sigui massa gran. Gràcies a un parell de cistelles de Sertac Sanli i un altre parell de Nick Calathes, es mantenen les coses controlades tot i un triple de Devon Hall, 17-13. L’atac visitant peca de manca de continuïtat i això és aprofitat pels locals. Un segon triple de Hall, fa arribar la renda milanesa als nou punts, 22-13.

En Saras necessita producció i per això fa entrar a pista a l’especialista, Kyle Kuric. El d’Indiana respon amb un parell de cistelles per reduir la ferida als cinc punts, 22-17. Marge que es mantindrà després de dos tirs lliures anotats per Davies. Els problemes pels forasters es van acumulant i ara el que deixa de funcionar és el rebot defensiu per culpa de la feina de Kaleb Tarczewski, 26-19. Marge de set punts que es manté al final del primer capítol després dels tirs lliures anotats primer per Kuric i més tard per Sergio Rodríguez, 28-21.

Els blaugranes milloren en defensa

La caiguda del rebot defensiu blaugrana es fa més patent a l’inici del segon període. A més la defensa milanesa no permet alegries a un atac que no troba solucions pel tir exterior. Rokas Jokubaitis fidel al seu estil es busca la via en penetracions fins la cuina. En una d’aquestes pot anotar el 30-23. El gran problema és el triple, departament que de moment només hi compte aquell encert del primer període de Mirotic. Es troben a faltar i molt els punts de Cory Higgins que està patint molt per culpa de la defensa que li fan.

Tot i els nombrosos problemes, entre la bona feina al darrere i una nova cistella de Jokubaitis més una altra de Pierre Oriola al pal baix, es deixa el dèficit en tan sols tres punts, 30-27. L’equip blaugrana que continua sense estar còmode, manté les coses gràcies a una cistella després de rebot ofensiu del pivot targarí, però els locals poden ampliar el marge i això obliga el tècnic lituà a tallar el partit quan es perd de vuit punts, 37-29.

Shavon Shields rep una tècnica que aprofita Kuric per anotar un punt. L’atac blaugrana acaba amb falta de Jokubaitis tot just abans d’un nou triple de Hall pel 40-30. Per fi anota Higgins, peró falla l’addicional. A una nova cistella local respon Davies per deixar en vuit punts la renda italiana quan s’arriba al descans, 42-34.

Tot i la millora, els de Jasikevicius no acaben de trobar-se a gust

Tot i que la segona part comença amb un triple de Hall, els blaugranes semblen posar fil a l’agulla. Milloren al darrere i en atac funciona, ja era hora, la connexió Calathes-Mirotic. Dues cistelles i un addicional del montenegrí que serveixen per preocupar a un Medioanum Forum força tranquil fins al moment, 45-39. Qui no pot amb el mur que li ha construït Messina, és Higgins. Està clar que el de Catània el tenia entre cella i cella després de la semifinal de la final a quatre de Colònia. Tot i això, Kuric aporta una nova cistella per mantenir els sis per sota, 47-41.

Messina ho veu tan poc clar que demana un temps mort. Els visitants recuperen la possessió, però una innocent pèrdua de pilota culminada en falta per Oriola és el preludi d’un triple anotat per Konstantinos Mitoglou, 50-41. Respira Messina i amb ell tot el Mediolanum Forum d’Assago, un petit poble als afores de Milà.

A 4.59 per la fi del tercer quart, Jasikevicius ha de demanar temps mort perquè els seus perden d’onze, 52-41. Els canvis que fa el lituà, entren Smits i Davies, no funcionen d’entrada amb el Barça perdent de tretze punts, 54-41. Anota Calathes i després ho fa Davies per rebaixar el desavantatge als nou punts, 54-45. Calathes escull el pitjor moment per fallar dos tirs lliures, tot i que la defensa li esmena la plana. Higgins, molt incòmode, fa el que no acostuma a fer, fallar un tir lliure, 54-46.

Hi ha dues notícies, una de bona, la defensa catalana ha millorat i als italians els costa anotar, i una altra de dolenta, no s’aprofiten els tirs lliures. Ara qui en falla un és Hayes-Davis. En aquesta fase s’han arribat a fallar 4 de 6, 56-47. Qui no falla és Luigi Datome qui des de la cantonada anota un triple pel 59-47. Altre cop dotze per sota. Ja en el tram final del període, anota Hayes-Davis abans que una cistella després de rebot ofensiu de Mitoglou mantingui els 12 punts de renda pels de casa al final del tercer capítol, 61-49.

Reacció blaugrana

Els blaugranes que han perdut els tres primers quarts ja no tenen marge d’error. Si volen guanyar han de reaccionar ja. En absència dels Big Three (Mirotic, Calathes, Higgins), qui marcarà el camí és Davies. Curiosament tot i que per part blaugrana hi ha a la pista dos bases, Jokubaitis i Laprovittola, qui puja la pilota és Hayes-Davis, tot i que ho farà en els dos primers atacs el quart. El primer acaba amb cistella de Davies al pal baix, i el segon amb el base lituà fallant un dels dos tirs lliures, 61-52.

El que ara funciona de meravella és la defensa catalana. Els italians es quedaran garratibats una bona estona. Torna a anotar Davies, seguit per Smits i Hayes-Davis qui anota el primer triple des d’aquell ja molt llunyà de Mirotic, 61-59. Immediatament Messina demana un temps mort. Al Mediolanum Forum l’aire es comença a espessir. Al tècnic de Catània, al qui ja no li arriba la camisa a la pell, se li veu amb cara de pomes agres.

Tot i passar per la banqueta l’atac local continua aturat i una nova obra d’art de Davies al pal baix empata el partit a 61. Una nova cistella de Hayes-Davis avança per primer cop als visitants en el partit, 61-63, queden 5.15 per la fi. El tècnic lituà decideix fer un parell de canvis que semblen agosarats, s’asseuen Laprovittola i Hayes-Davis i entren dos dels Big Three, Calathes i Higgins.

El Barça es queda a un pam de donar la sorpresa.

L’atac italià continua fos. Higgins falla un triple i el rebot que captura Davies es malbarata. Circumstància que aprofita Melli per anotar per primer cop en el quart per l’empat a 63. Davies pot anotar i a més rep falta. El moment s’escaparà, com hem explicat al començament, quan el pivot falli el tir lliure. Abans d’això Hayes-Davis torna a pista, però el moment ja ha passat. Datome també falla un cop des de la línia, abans que Calathes perdi una pilota clau que és l’antesala d’un triple del mateix Datome pel 67-65.

El temps mort que demana en Saras és ja a la desesperada. L’equip frustrat no troba qui anoti ara que els punts valen or. Falla un triple Kuric i tot que el rebot és per Smits, el letó falla el seu tir de dos. Des de la cantonada Datome transforma un altre triple que significa el punt final a les aspiracions blaugranes, 71-65. Un nou rebot ofensiu, Hayes-Davis, acaba en cistella d’Higgins, la seva segona cistella en joc del partit, però queden tan sols 1.23 per la fi, 71-67. Calathes falla un intent de dos, qui no falla és Rodríguez per celebrar-ho amb un Mediolanum Forum que ara ja respira tranquil. A 18 segons Calathes transforma un triple abans que Shields des de la línia a 7 segons sentencií el matx pel definitiu 75-70. Una pena.

@FCBbasket

Estadística