Victòria sobre la botzina a Istanbul

Ho ha tornat a fer. Nikola Mirotic, després d’un partit molt fluix, s’ha posat el vestit de superheroi i en un gir de canell, mig caient-se, ha aconseguit una cistella inversemblant sobre la botzina final per la sisena victòria consecutiva a la competició. La visita a l’Ülker Sports and Events Hall d’Istanbul es presentava com una cita molt complicada, perquè l’equip dirigit per un vell conegut, Sasha Djordjevic, estava invicte en el seu feu a més de fer en tots els enfrontaments una defensa molt agressiva i dura de pelar. Per tot això, la victòria blaugrana es pot considerar de molt mèrit, recordem que a hores d’ara és l’únic equip que compta tots els seus enfrontaments com a victòries, Per arribar a aquest màgic final havien passat un munt de coses, repassem-les.

Inici decebedor

 

L’inici dels blaugranes, com els passa en molts partits ha estat fluix, tant en atac com en la defensa on trobaven a un Jan Vesely que jugava a plaer, seus eren els primers deu punts dels locals. Els turcs dominaven 10-2, amb l’única cistella forastera aconseguida, després de rebot ofensiu, per Cory Higgins. L’obligat temps mort demanat per Saras Jasikevicius, serveix perquè els seus homes despertin. Nick Calathes i Higgins, aquest culminant un contraatac, comencen a reduir la ferida, 12-6. A un punt de tir lliure de Dyshawn Pierre, el segueix un triple de Kyle Kuric, que deixa el marge turc en tan sols quatre punts, 13-9.

La resposta turca serà també en forma de triple de Pierre per tornar a engrandir el marge local. Anota Brandon Davies, abans que els locals augmentin la seva renda aprofitant que els blaugranes s’estavellen en el tir de tres. Ni Rolands Smits, ni Kuric, transformen els triples que proven i això permet als turcs manar de nou punts. Els visitants trauran profit d’un parell de bones defenses i l’encert en el tir lliure, Smits i Higgins, per reduir a només cinc punts la renda rival quan s’acaba el primer capítol, 20-15. Tal com han anat les coses, els forasters poden sentir-se contents per perdre només de cinc punts.

La defensa permet recuperar terreny

Després de cistella turca, Mirotic, que com ja hem dit que ha fet un partit força fluix, anota tan sols un tir lliure. Ara que la renda local és de sis punts, els homes de Jasikevicius tenen clar que l’única manera de treure alguna cosa positiva recau en millorar la defensa. De moment es controla el rebot defensiu. Una cistella anotada per Smits redueix a quatre punts l’avantatge turc. Djordjevic no ho veu clar i demana temps mort. Nigel Hayes-Davis anota per continuar reduint marge local que ara és de tres punts, 23-20. Els locals anoten quatre punts seguits que tindran resposta amb forma de triple per part del base de Casselberry.

Amb els blaugranes treballant molt a la seva pintura una nova cistella de Calathes continua reduint el marge local, 27-25. Ara mateix la defensa blaugrana que va variant d’individual a zona 2-3, és un galimaties per uns turcs que es queden esma perduts quan primer Kuric i a continuació Davies tanca del tot la ferida aconseguint empatar el matx a 29. Djordjevic al qui ja no li arriba la camisa a la pell demana un altre temps mort. Amb la defensa blaugrana sent inexpugnable, el pivot de Philadelphia posa als visitants al davant, 29-31 quan queden 1.41 per jugar-se. Els locals no troben a cap desllorigador, primer Higgins des de la línia i posteriorment Hayes-Davis anoten pel 29-35 que hi hal lluminós quan s’arriba al descans.

Els blaugranes resisteixen la recuperació turca

Ja a la segona meitat, Mirotic continua fallant triples, acabarà el matx amb 0 de 6, i això permet que els de Djordjevic retallin el marge català. L’únic que es manté, ho farà fins al final del matx, és la intensitat defensiva i això permet que el marge creixi després de dos tirs lliures de Calathes i una cistella de Mirotic, 31-39. Un triple de Marko Guduric talla el moment blaugrana. De fet, els locals tornen a anotar sense resposta visitant fins que Davies culmina una jugada personal amb recuperació defensiva i finalització de costa a costa pel 36-41.

El matx que està entrant en la part decisiva, es converteix en una guerra de guerrilles. Cada atac ha de superar un camp de mines en forma de defensa rocosa. Un triple de Pierre redueix el marge català als dos punts, 39-41. Malgrat això, entre el rebot defensiu i els tirs lliures, dos de Calathes i quatre de Nico Laprovittola, fan arribar la renda catalana altre cop als sis punts, 41-47. De nou Djordjevic demana temps mort. Els blaugranes ho continuen passant malament en el triple i això permet que els turcs culminin un parcial 7-0 amb dos tirs lliures anotats per Vesely pel 48-47. El darrer atac blaugrana del quart acabarà amb Smits fent una cistella inversemblant al pal baix sobre la botzina, que serà el precedent del que acabarà passant a la fi del matx, 48-49.

La defensa continua donant la cara

El darrer període comença amb una pilota perduda per part de Mirotic, qui continua fent un matx per oblidar. Si la defensa turca és dura, no ho és menys la catalana. Cada cistella és un tresor com l’ha aconseguida per Higgins de contraatac. Anoten els locals abans que en Saras demani temps mort. De nou s’escapen els blaugranes al lluminós gràcies a cistelles primer de Smits, amb rebot ofensiu, i després de Davies pel 50-55. Tres tirs lliures anotats per Guduric aturen el bon moment visitant, abans que per fi es torni a anotar de tres, no passava des del segon període, i no un cop sinó dos, primer Higgins i a continuació Laprovittola, 55-61.

Immediatament Djordjevic demana temps mort per aturar la sagnia turca. Dos triples de Guduric, amb Davies fallant dos tirs lliures de forma consecutiva, serveixen per tornar a capgirar el marcador, 62-61. Quan la situació és força complicada, Davies es refà dels seus tirs lliures fallats convertint un triple per tornar a avançar als catalans, 62-64. Dues cistelles de Vesely tornen a avançar als turcs aprofitant que Mirotic només anota un tir lliure, 66-65. Els problemes pels visitants sembla que s’acumulen, ara Davies perd una pilota, però els turcs no anoten i a més a més Vesely comet falta antiesportiva.

Arriba el moment clau

Higgins anota els dos tirs i en la subsegüent jugada Davies anota cistella i addicional pel 66-70 a manca de 1.51 pel final. L’únic triple de la nit de Pierria Henry ajusta el marcador. A 1.17 és Hayes-Davis qui anota des de la línia sense errades pel 69-72. El marge català tornarà als cinc punts després d’un rebot defensiu de Mirotic amb falta de Henry. Vesely a 45 segons, falla un tir lliure, però el txec atrapa el seu propi rebot per anotar el 72-74. En Saras demana un temps mort. La jugada acaba amb passes de Davies a manca de 24 segons. Una esmaixada de Devin Booker a 6 segons empata el matx a 74. El tècnic lituà torna a demanar temps mort.

Arribem a la jugada que sentenciarà el matx. Treu de banda Calathes, Higgins i Mirotic fan un doble bloqueig cadascú al defensor de l’altre, per darrere apareix Kuric qui rep la bola, després de girar-se la passa a Mirotic que és qui s’ha quedat al pal baix, un parell de jugadors turcs intenten puntejar el tir, el montenegrí es regira cap a la seva dreta i mig caient pot llançar la pilota que després de fer una paràbola tocarà el tauler per entrar clara i neta dins la cistella tot just abans que s’encengui el llum vermell del tauler i alhora soni la botzina. Els àrbitres revisen la jugada i determinen l’únic que poden determinar, victòria dels blaugranes.

@FCBbasket

Estadística